2010. március 29.

Érdemes mérni az épületek légzárását

Érdemes mérni az épületek légzárását

Ha a különféle réseken át a levegő folyamatosan keresztüláramlik az épületen, a meleget (vagy éppen a hideget) is viszi magával. Az épület légcsere-értékének meghatározására szolgáló BlowerDoor készülékkel végzett mérések bizonyítják: már egészen kicsi tömítetlenség is jelentős energiaveszteségekhez vezethet.

Az energiatanúsítvány bevezetése a szakemberek számára nyilvánvalóvá tette, hogy ne csupán a gyártási folyamatokra figyeljenek oda – nem elegendő ugyanis kiváló minőségű termékeket és átgondolt rendszereket kínálni, egyre inkább szükség lesz olyan megoldásokra, melyek biztosítják az elkészült épületek környezetbarát, energiatakarékos üzemeltetését is.

Több évtizedes megfigyelések igazolják, hogy a beépített tetőtereknél és az épületek könnyűszerkezetes részeinél jelentkező épületkárok körülbelül 90 százaléka a légzárás hiányosságaira vezethető vissza. Ez alatt nemcsak a fizikailag megjelenő, látható károk értendők, hanem az energiaveszteségből adódó jelentős többletköltségek is.

 

A légzárás mérhető

A pára- és légzáró réteg minősége, működésének hatékonysága már az építéskor tesztelhető a BlowerDoor módszerrel. Ennek során mérhető az épület légcsere-értéke, valamint meghatározható az esetleges tömítetlenségek helye, így azok már az építéskor, bontás nélkül javíthatók.

A BlowerDoor készülék az épület külső és belső tere között akkora nyomáskülönbséget hoz létre, ami természetes körülmények között 30 km/h szélsebességnél alakul ki, és azt méri, hogy a létrehozott légritka belső térbe óránként mennyi levegő áramlik be.

 

A mérés menete

A BlowerDoor készüléket a ház bejárati ajtajára szerelik fel, majd ventilátor segítségével vákuumot állítanak elő a házban, amíg a ház belső nyomása el nem éri az – átlagos szélerősségnek megfelelő – 50 pascalt (a készülék a mérés ideje alatt a kiáramló légtömegtől függetlenül, állandóan 50 pascalon tartja a nyomást).

Megfelelő légzárással energia takarítható meg Megfelelő légzárással energia takarítható meg

A levegőszivárgás speciális mérőeszközzel mérhető (a legprecízebb mérés hőkamerás műszer használatával végezhető).

Megfelelő légzárással energia takarítható meg

A készülék teljesítménye 35 és 7800 m3/h között van, így kisebb és közepes helyiségekben, irodákban, lakásokban stb. használható. Nagyobb épületek légzárásának mérése több BlowerDoor egység összekötésével történik.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog