2012. január 26.

Mi a különbség a szigetelésvédelem és a szigetelés között?

Mi a különbség a szigetelésvédelem és a szigetelés között?

A talajszint alatti épületrészeket a talajban található nedvesség ellen védeni kell. A védelem függõlegesen, az épület határolószerkezetére kívülrõl felhordott lemezes vagy kent szigeteléssel oldható meg. Alternatív megoldásnak tekinthetõ a szigeteléstartó fal.

A szigetelés – fõ funkciójából adódóan – szinte kivétel nélkül minden esetben lágy, sérülékeny anyag, mely kiegészítõ védelem nélkül képtelen elviselni a földvisszatöltésbõl adódó mechanikai igénybevételt, nem beszélve az építkezés során felmerülõ egyéb sérülési lehetõségekrõl. Senkinek sem jutna eszébe lyukas talpú cipõt vásárolni vagy lyukas talpú cipõben esõben sétálni – a sérült talajszint alatti szigetelés pedig semmiben sem különbözik a lyukas talpú cipõtõl.

A szigetelésnek minden esetben legalább meg kell felelnie az õt érõ nedvességhatásnak. Ehhez talajnedvesség esetén nedvesség elleni szigetelésre, szivárgó és rétegvíz esetén víznyomás elleni szigetelésre van szükség.

 

Védelem talajnedvesség ellen

A talajnedvesség elleni szigetelés elkészítése manapság nem okozhat gondot a szakembereknek, hiszen számtalan anyag és technológia létezik e feladat megoldására. Nem szabad azonban elfeledkezi arról, hogy a szigetelések – a már fent említett okok miatt – szintén védelemre szorulnak. Ezt már elõdeink is tudták, és alkalmaztak is úgynevezett szigetelésvédõ falat, melynek korhadóbetétes szigetelõlemezek esetében 10 kN/m2-es beszorításról is gondoskodnia kellett. A korhadóbetétes szigetelõlemezek az idõ múlásával háttérbe szorultak, az olcsó, modern, mûanyag termékek piacra kerülésével az árversenyben is alul maradtak, és a szigetelésvédõ fal elvesztette beszorítási funkcióját.

A németországi Dörken AG által gyártott – a bitumenre nem érzékeny – nagy testsûrûségû, dombornyomott polietilén lemezek harminc éve bizonyítják a szigetelésvédelemben kiválóságukat. A magyar gyakorlatban sajnos az egyszerû, dombornyomott, szigetelést védõ lemezeket is felületszivárgónak nevezik. A lényeges különbség a felületszivárgó és a dombornyomott lemez között a szivárgó test megléte, illetve hiánya. A felületszivárgó lemezek minden esetben legalább két rétegbõl állnak:
• egy vagy két oldalra dombornyomott kemény polietilén lemezbõl;
• egy, a domborulatokra gyárilag kasírozott, teherbíró szûrõrétegbõl.

 

Mi a különbség a szigetelésvédelem és a szigetelés között?

Delta-TerraXX: szigetelésvédõ, felületszivárgó lemez nyomásálló szigetelésre, vízszintes és függõleges alkalmazhatósággal

 

Védelem a szivárgó és rétegvizek ellen

Ezek a vizek szinte minden talajvízszint feletti helyen megjelennek, és elvezetés hiányában idõlegesen hidrosztatikai nyomást gyakorolnak a szigetelésre.

 

Mi a különbség a szigetelésvédelem és a szigetelés között?

 

Tévedés azt gondolni, hogy sík területen ilyen nem fordul elõ, ugyanis például az építési gödör visszatöltése soha, de legalábbis 5-10 éven belül nem éri el a termett talaj tömörségét, és így vízgyûjtõként mûködik. Márpedig ha a víznyomás jelen van, akkor víznyomás elleni szigetelést kell készíteni, vagy a víznyomást el kell vezetni – hogy hogyan? Arra ad némi támpontot a német DIN szabvány. A megvalósítás költséghatékony, új módjáról pedig a Mérnökszakmai megoldások konferenciasorozat elõadásában hallhatnak bõvebben.

A Mérnökszakmai megoldások konferenciasorozat helyszínei és programja.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Ă©pjog