2011. október 28.

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben

A viharálló tetők építése az erre figyelemmel lévő tervezéssel kezdődik és a gondos kivitelezéssel folytatódik. A hosszú távon tartós és valóban ellenálló tető megépítéséhez nyújt biztos műszaki megoldást a Creaton átgondoltan megtervezett geometriájú tetőcserepe, illetve a cég által kifejlesztett rögzítési technológiák együttes alkalmazása.

Az elmúlt évek viharos időjárása sokak figyelmét ráirányította a tetők vihar elleni védelmének fontosságára. Sajnos gyakran csak akkor kerül napirendre a védelem, amikor már megtörtént a katasztrófa. Pedig rendelkezésre állnak olyan műszaki megoldások, amelyek megvédik a tetőt az időjárás viszontagságaitól – így például a szél romboló hatásától.

 

Fontos-e, hogy milyen nehéz a tetőszerkezet?

A tető az épület külső hatásoknak leginkább kitett felülete: a mára már nem ritka, szinte szélsőségesnek is nevezhető hőmérséklet változások erodáló hatása, a csapadék különböző formája, a szél, a pára, a különböző terhelések, vegyi és biológiai hatások nap mint nap „támadják” a felületet. Az építtető jogos elvárása, hogy a megépült tető ezek ellen maximális védelmet kapjon.

A magyarországi uralkodó széljárást és szélsebességet figyelembe véve még csak azt sem mondhatjuk, hogy alapvetően „szélcsendes” országban élünk – ezt nemcsak a térképek, de a híradások is bizonyítják. A zord időjárási körülmények elleni védelem nem lehet luxus, különösen, ha erősen megrongálódott vagy tetejét a viharban elvesztett házzal szembesülünk.

 

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben

 

Könnyű belátni, hogy egy kis önsúlyú tetőhéjazat az erős szél számára kisebb kihívás, mint egy kerámia tetőfedő anyagú. A nagyobb biztonság javára döntünk, ha a tető gondos tervezése mellett a várható terheléseknek megfelelő kiegészítő műszaki megoldások, például a cserepekhez és kúpcserepekhez is rendelkezésre álló rögzítőkapcsok alkalmazását is számba vesszük. A Creaton sajtolt cserepeinek vízszintes gerincben történő kúpcserép-rögzítései speciális rozsdamentes kúprögzítő rendszerrel (Firstfix) is építhetők.

 

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben

 

Viharálló tetők tervezése és kivitelezése

Néhány elv figyelembe vétele, néhány szabály betartása elegendő, hogy már a tervezéskor biztosítsuk a tető viharállóságát. Az építészeti kialakítás során a tömeg, a forma és a hajlásszög eleve meghatározzák a tető széllel szembeni ellenálló képességét, valamint azt, hogy a tető egyes részein milyen hatások érik, támadják a szerkezetet. Alacsony hajlásszögűeknél a szél megbontó hatásával számolhatunk, míg meredekebb tetőknél a szél elleni oldalon szívóhatás, a szél oldalán nyomóhatás a jellemző. Az ezekre a terhelésekre adott válasz alapvetően a megfelelő szerkezeti kialakításnál, a térbeli merevségnél kezdődik, emellett döntő fontosságú a tetőfedő anyag és a fedés, illetve a fedés aljzata, a deszkázat, lécezés helyes módjának megválasztása is.

Viharos, szeles területeken a nehezebb anyagú fedőanyagok (például a hódfarkú klassik cserép) ellenállóbbak, és a lécezést csavarozással javasolt biztosítani, mert a cserepeket is a lécezéshez rögzítjük. A cserepeket is előnyösebb csavarozással rögzíteni. A szegelt kapcsolatok lényegesen gyengébbek, ráadásul nem korrózióvédett szögek alkalmazásakor a rozsdásodás következtében a szög elveszíti funkcióját, eltűnik a szögfej.

 

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben
A szél szívóhatásának fokozottan kitett felületek a tetőn

 

A tetők eresz-, orom- és gerincrészeinél a szél fokozott szívóhatása miatt a cserepeket rögzíteni kell. A kúpcserepeket az uralkodó szélirányba szükséges elhelyezni, ellenkező esetben a szél könnyen megbonthatja a gerincek lezárását. Hódfarkú oromzat viharálló rögzítése pedig a választékban szereplő 2 darab 3/4-es és egész cseréppel (csavarozással rögzítve) biztonságosabb, mint feles cseréppel.

 

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben
A hódfarkú tetőcserepek választékában szereplő 3/4-es cserép bádogos szerkezet csatlakozásánál

 

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben
Creaton oromzat 5/4-es és 3/4-es szegélycserép felhasználásával, csavarozással rögzítve

 

Az erős szél bejuttathatja a cserepek közé a nedvességet, ezért alacsony hajlású tető esetében különös gondosságot igényel a páraáteresztő vagy szélzáró fólia szakszerű elhelyezése. A Creaton tetőfóliái (DUO, TRIO) páraáteresztők és öntapadó dupla ragasztósávval rendelkeznek. A TRIO fólia megerősített szerkezetének köszönhetően nagyon alacsony hajlásszög esetén is deszkára fektethető.

 

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben

 

Az alátéthéjazat cseppentő- vagy ereszlemezhez történő csatlakoztatása történhet a fólia (DUO, TRIO) saját ragasztósávjával vagy a Creaton SKL ragasztójával.

 

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben
A tető hajlásszögétől függő kiegészítő megoldások alkalmazása

 

„Eső legyen a talpán, ami itt bejut” – Creaton tetőcserép precízen tervezve

A Creaton ellenálló, és egyes modelljeivel akár 10 fokos hajlásszögű tetők építésére is alkalmas tetőcserepei precíz számítógépes tervezés eredményei, amelyeken minden egyes domborulatnak, horonynak, eresztéknek és csatlakozásnak szerepe van a tetőt érő hatások elleni védelemben. A kétszeres hornyolás és a labirintusszerű csatlakozások teszik lehetővé az alacsony szögű tetők biztonságos fedését.

 

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben

A viharállóság alapvető elvárás a tetővel szemben

 

www.creaton.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog