2021. november 16.

A műanyag vízszigetelő lemezek legújabb generációja

A műanyag vízszigetelő lemezek legújabb generációja

A Büsscher & Hoffman GmbH 2011-ben alapította meg a Büsscher & Hoffmann Kft.-t, mely mára a minőségi bitumenes szigetelőanyagok forgalmazói között jelentős tényezővé vált. Ez köszönhető a minőségi modifikált bitumenes anyagoknak és azoknak a munkatársaknak, akik 20 évnyi tapasztalattal a szigetelés területén viszik a termékek és a vállalkozás jó hírét szerte az országban.

A Büsscher & Hoffmann cégcsoportot a folyamatos fejlesztés és innováció jellemzi. A gyárban összegyűlt tapasztalatokat a magyarországi munkatársak adják tovább a beruházóknak, kereskedőknek és kivitelezőknek. Nagy lépés volt a gyár életében, hogy 2020-ban többségi tulajdont szerzett a németországi Polyfin gyárban, így már a meglévő kiváló minőségű termékek mellett TPO/FPO lemezeket és azok tartozékait is forgalmazza.

 

TPO vagy FPO?

Jelenleg az EU-n kívül és 2006-ig az EU-ban – a Termoplastic PolyOlefins elnevezésből adódóan – TPO-nak hívják, hívták a lemezek anyagát. Az Európai Unióban 2006-ban kiadott EN13956 szabványban a „Flexible PolyOlefin” elnevezés alapján FPO rövidítést kapott az anyagnév. Hivatalosan és műszakilag ez a korrekt, ezt célszerű használni, de a korábbi elnevezés is alkalmazható.

 

Anyagjellemzők

A Polyfin FPO lemezek PE (polietilén) anyagból készülnek. Fontos tulajdonságuk, hogy nem tartalmaznak PVC-t, lágyítószert, és hegesztéskor nem keletkezik a természetre veszélyes, a légkörbe kerülő klórgáz. Mivel nincs benne lágyítóanyag, nincs, ami évek során kipárologjon a szigetelőlemezből, tönkretéve annak szerkezetét. Ez persze azt is jelenti, hogy a beépítés során a kivitelezőknek másképp kell az anyaggal bánni, mint amit megszoktak például a PVC esetén. Normál időjárási körülmények között kicsit sprődebb az anyag, nehezebb vele bánni. Hegesztési hőmérséklete is magasabb, mint például a PVC-é, amit folyamatosan ellenőrizni kell, akár próbavarratokkal. További előnye a PVC-alapú szigetelésekhez képest a hosszabb élettartam. A szakszerű beépítésről a cég kivitelezési útmutatót ad minden tanulni vágyó kivitelezőnek.

A műanyag vízszigetelő lemezek legújabb generációja

 

Termékválaszték

A Polyfin AG által gyártott lemezek széles választéka áll a tervezők és a kivitelezők rendelkezésére. A vastagságtól, a hordozótól, illetve a színtől függően állnak rendelkezésre a lemezek, de szükség szerint készít a gyár filccel kasírozott vagy öntapadó lemezt is.

Természetesen a lemezek FLL minősítéssel is rendelkeznek, így alkalmasak zöldtetők szigetelésére is.

A kiváló minőségű lemezek mellett fontos a megfelelő tartozékok kínálata. Fontos szabály, hogy csak azonos gyártmányú (anyagú) FPO lemezek hegeszthetők össze nagy biztonsággal. Ezért a Büsscher & Hoffmann az FPO lemezekhez kínál – a teljesség igénye nélkül – pozitív és negatív sarokelemeket, tetőösszefolyókat, oldalkifolyókat és csőátvezetéseket, valamint fóliabádogot, ragasztót és rögzítősínt is.

 

Felhasználási területek

Az FPO lemezek egyik jellemző alkalmazása a nagy ipari tetők, csarnokok csapadékvíz-szigetelése. A szigetelőlemezek – megfelelő lemezvastagság, illetve megfelelő hőszigetelés esetén – teljesítik az ilyen épületekre vonatkozó tűzvédelmi követelményeket.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog