2021. november 16.

A mûanyag vízszigetelõ lemezek legújabb generációja

A mûanyag vízszigetelõ lemezek legújabb generációja

A Büsscher & Hoffman GmbH 2011-ben alapította meg a Büsscher & Hoffmann Kft.-t, mely mára a minõségi bitumenes szigetelõanyagok forgalmazói között jelentõs tényezõvé vált. Ez köszönhetõ a minõségi modifikált bitumenes anyagoknak és azoknak a munkatársaknak, akik 20 évnyi tapasztalattal a szigetelés területén viszik a termékek és a vállalkozás jó hírét szerte az országban.

A Büsscher & Hoffmann cégcsoportot a folyamatos fejlesztés és innováció jellemzi. A gyárban összegyûlt tapasztalatokat a magyarországi munkatársak adják tovább a beruházóknak, kereskedõknek és kivitelezõknek. Nagy lépés volt a gyár életében, hogy 2020-ban többségi tulajdont szerzett a németországi Polyfin gyárban, így már a meglévõ kiváló minõségû termékek mellett TPO/FPO lemezeket és azok tartozékait is forgalmazza.

 

TPO vagy FPO?

Jelenleg az EU-n kívül és 2006-ig az EU-ban – a Termoplastic PolyOlefins elnevezésbõl adódóan – TPO-nak hívják, hívták a lemezek anyagát. Az Európai Unióban 2006-ban kiadott EN13956 szabványban a „Flexible PolyOlefin” elnevezés alapján FPO rövidítést kapott az anyagnév. Hivatalosan és mûszakilag ez a korrekt, ezt célszerû használni, de a korábbi elnevezés is alkalmazható.

 

Anyagjellemzõk

A Polyfin FPO lemezek PE (polietilén) anyagból készülnek. Fontos tulajdonságuk, hogy nem tartalmaznak PVC-t, lágyítószert, és hegesztéskor nem keletkezik a természetre veszélyes, a légkörbe kerülõ klórgáz. Mivel nincs benne lágyítóanyag, nincs, ami évek során kipárologjon a szigetelõlemezbõl, tönkretéve annak szerkezetét. Ez persze azt is jelenti, hogy a beépítés során a kivitelezõknek másképp kell az anyaggal bánni, mint amit megszoktak például a PVC esetén. Normál idõjárási körülmények között kicsit sprõdebb az anyag, nehezebb vele bánni. Hegesztési hõmérséklete is magasabb, mint például a PVC-é, amit folyamatosan ellenõrizni kell, akár próbavarratokkal. További elõnye a PVC-alapú szigetelésekhez képest a hosszabb élettartam. A szakszerû beépítésrõl a cég kivitelezési útmutatót ad minden tanulni vágyó kivitelezõnek.

A mûanyag vízszigetelõ lemezek legújabb generációja

 

Termékválaszték

A Polyfin AG által gyártott lemezek széles választéka áll a tervezõk és a kivitelezõk rendelkezésére. A vastagságtól, a hordozótól, illetve a színtõl függõen állnak rendelkezésre a lemezek, de szükség szerint készít a gyár filccel kasírozott vagy öntapadó lemezt is.

Természetesen a lemezek FLL minõsítéssel is rendelkeznek, így alkalmasak zöldtetõk szigetelésére is.

A kiváló minõségû lemezek mellett fontos a megfelelõ tartozékok kínálata. Fontos szabály, hogy csak azonos gyártmányú (anyagú) FPO lemezek hegeszthetõk össze nagy biztonsággal. Ezért a Büsscher & Hoffmann az FPO lemezekhez kínál – a teljesség igénye nélkül – pozitív és negatív sarokelemeket, tetõösszefolyókat, oldalkifolyókat és csõátvezetéseket, valamint fóliabádogot, ragasztót és rögzítõsínt is.

 

Felhasználási területek

Az FPO lemezek egyik jellemzõ alkalmazása a nagy ipari tetõk, csarnokok csapadékvíz-szigetelése. A szigetelõlemezek – megfelelõ lemezvastagság, illetve megfelelõ hõszigetelés esetén – teljesítik az ilyen épületekre vonatkozó tûzvédelmi követelményeket.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog