2021. április 27.

Aljzatszigetelés talajpára és talajnedvesség ellen

Aljzatszigetelés talajpára és talajnedvesség ellen

A nedvesség (talajpára, talajnedvesség, esõ, csapóesõ) súlyos károkat is okozhat az épületekben. A nedvesség hatásai elleni védekezés szükségessége ma már nem kérdés, inkább csak az, hogy mindezt milyen módon tesszük. Figyelembe veszünk-e minden fontos fizikai tényezõt? Az adott feladatot a lehetõ legjobb műszaki megoldással készítjük-e el? – Vagy csak az árlistát nézzük...?

Az épületek jelentõs részénél csak talajpára/talajnedvesség elleni szigetelés készül, kiegészítve a megfelelõ lábazati szigeteléssel. Amennyiben a végleges padlószint a külsõ terepszint felett van minimum 30 cm-rel, akkor elegendõ egy viszonylag egyszerűen kivitelezhetõ talajpára/talajnedvesség elleni szigetelés.

 

Anyagválasztás

A vonatkozó irányelvek szerint a vízszigetelés anyaga lehet oxidbitumenes és modifikált bitumenes lemez. Oxidbitumenes lemez használatakor mindenképp készül az aljzaton kellõsítés és arra kerül lánghegesztéssel 2 réteg lemez. A lemez az aljzathoz és egymáshoz is lánghegesztéssel rögzíthetõ. Javasolt anyagok: GV 35 Fun, GV 45 Fun.

Korszerű modifikált (SBS) lemezek is használhatók, ebben az esetben is célszerű kellõsíteni a felületet, de erre már csak 1 réteg lemez helyezendõ. Javasolt anyagok: KVE 45 K vagy GG E 45 K, illetve ezek Speed változata.

Van egy köztes termékcsalád, ami megfelelõ minõséget nyújt és árban is kedvezõ: a GV 35 E, illetve a GV 45 E szintén modifikált (SBS) anyagok, de az áruk kedvezõbb, mint az említett modifikált bitumenes lemezeké. A felület kellõsítése után ezekbõl is célszerű 2 réteget alkalmazni. Elõnyük, hogy fagyos idõjárási körülmények között is használhatók.

Kellõsítõnek megfelelõ a Büsscher BV, ami 10 és 25 literes kiszerelésben áll rendelkezésre.

 

Kivitelezés

A vízszigetelés általában a fogadószint elkészülte után a falak alatt készül. Célszerű úgy lehegeszteni az aljzathoz, hogy a falazási munkák során ne legyen rajtuk mechanikai sérülés. A falazási, födémszerkezeti munkák, illetve a felület kellõsítése után a szigetelést a teljes aljzaton el kell végezni. A falak alól kilógó szigetelés gondosan összehegesztendõ a felületi szigeteléssel. A lemezek átfedése 8-10 cm, a hossztoldás 12-15 cm átfedéssel készül. A homlokzati részeken a falak alatti szigetelést a lábazat felületén is folytatni kell. A kész szigetelést szükség szerint védeni kell az esetleges mechanikai sérülésektõl.

A jó szigetelés hosszú éveken keresztül megvédi az épületet, biztosítva a megfelelõ körülményeket az épületben. Mivel utólagos javítása a legtöbb esetben nem vagy csak nagy költséggel lehetséges, célszerű kiemelt figyelmet fordítani az anyagok kiválasztására és a szakszerű kivitelezésre. Elkészítési költsége családi ház esetén alig 1,5-2,0 százaléka a teljes beruházási költségnek.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog