autodesk

2021. május 17.

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

A pinceszigetelések tervezésekor pontosan meg kell fogalmazni, hogy mi a feladat – ha ez nem történik meg, akkor sor esetben csak a kivitelezéskor derül ki, hogy az adott szituációban mit kell csinálni. De ez fontos a kivitelező számára is, mert neki is tudnia kell, hogy mire ad ajánlatot. Az első és egyben legfontosabb kérdés, hogy talajnedvesség vagy talajvíznyomás elleni szigetelés készül. Majd azt is tisztázni kell – figyelembe véve a helyszíni adottságokat –, hogy a szigetelést a pincefal külső falán vezetjük, vagy készül szigetelést tartó fal és ennek megfelelő teknőszigetelésre van szükség. Az alábbiakban a talajnedvesség elleni szigeteléssel foglalkozunk.

Talajnedvesség elleni szigeteléskor, ha a szigetelést a pincefal külső síkján vezetjük, mindenképpen két ütemben végezzük a pinceszigetelést: első ütemben a vízszintes padlószigetelés készül, amit túl kell vezetni a pincefal külső síkján, majd a pincefal elkészülte után jöhet a függőleges szigetelés. Jellemzően egy réteg szigetelőanyagot alkalmazunk, ami lehet Büsscher GG E 45 K üvegszövet hordozójú elasztomerbitumenes (SBS) lemez vagy KV E 45 K poliészter fátyol hordozójú elasztomerbitumenes lemez. Az egy réteg alkalmazhatóságának feltétele, hogy megfelelő drénezéssel elvezetjük az esetleges rétegvizet a szigeteléstől, hiszen nem szabad az egy réteg vízszigetelő anyagot talajvíznyomásnak kitenni. A drénrendszer mindig a vízszigetelés síkja alatt van.

A függőleges szigetelés elkészülte után kívülről felragasztható a szükséges hőszigetelés, majd elhelyezhető a drénlemez.

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

Amenyiben a talajnedvesség elleni szigetelés szigetelés tartó falra kerül, akkor a szigetelés két munkafázisban, de egy ütemben végzendő. Először mindig a függőleges fal szigetelését kell elkészíteni, a fal felső részén kezdve, ha szükséges, állványról, majd az állvány elbontása után a fal alsó részén folytatva. Ezt követően kerül sor a padló vízszigetelésére.

Bármely vonalvezetést is választjuk, néhány megfontolandó szabályt érdemes betartani:

  • a szigetelés vonalát úgy válasszuk meg, hogy elkerüljük a felesleges áttöréseket a szigetelésen,
  • amennyiben ez nem kerülhető el, akkor külön gondoskodni kell az áttörések megfelelő, egyedi szigeteléséről,
  • a vonalvezetésbe eső minden sarkot, élt kerekítsünk le 6-8 cm átmérőjű körrel (ez lehet például habarcs),
  • a felületi egyenetlenségeket szükség szerint le kell verni, kaparni, a nem kitöltött fugahézagot habarccsal be kell dörzsölni,
  • a szigetelendő felületeket mindig kellősíteni kell Büsscher BV alapozóval,
  • a szigetelés felületét gondosan óvni kell a mechanikai sérülésektől,
  • az elkészült szigetelést ne tegyük ki hónapokra a nap károsító sugárzásának.

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

A Büsscher anyagaival gondosan elkészített vízszigetelés hosszú időn át szolgálja a megrendelőt és biztosítja az élhető emberi környezetet.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog