2021. május 17.

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

A pinceszigetelések tervezésekor pontosan meg kell fogalmazni, hogy mi a feladat – ha ez nem történik meg, akkor sor esetben csak a kivitelezéskor derül ki, hogy az adott szituációban mit kell csinálni. De ez fontos a kivitelezõ számára is, mert neki is tudnia kell, hogy mire ad ajánlatot. Az elsõ és egyben legfontosabb kérdés, hogy talajnedvesség vagy talajvíznyomás elleni szigetelés készül. Majd azt is tisztázni kell – figyelembe véve a helyszíni adottságokat –, hogy a szigetelést a pincefal külsõ falán vezetjük, vagy készül szigetelést tartó fal és ennek megfelelõ teknõszigetelésre van szükség. Az alábbiakban a talajnedvesség elleni szigeteléssel foglalkozunk.

Talajnedvesség elleni szigeteléskor, ha a szigetelést a pincefal külsõ síkján vezetjük, mindenképpen két ütemben végezzük a pinceszigetelést: elsõ ütemben a vízszintes padlószigetelés készül, amit túl kell vezetni a pincefal külsõ síkján, majd a pincefal elkészülte után jöhet a függõleges szigetelés. Jellemzõen egy réteg szigetelõanyagot alkalmazunk, ami lehet Büsscher GG E 45 K üvegszövet hordozójú elasztomerbitumenes (SBS) lemez vagy KV E 45 K poliészter fátyol hordozójú elasztomerbitumenes lemez. Az egy réteg alkalmazhatóságának feltétele, hogy megfelelõ drénezéssel elvezetjük az esetleges rétegvizet a szigeteléstõl, hiszen nem szabad az egy réteg vízszigetelõ anyagot talajvíznyomásnak kitenni. A drénrendszer mindig a vízszigetelés síkja alatt van.

A függõleges szigetelés elkészülte után kívülrõl felragasztható a szükséges hõszigetelés, majd elhelyezhetõ a drénlemez.

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

Amenyiben a talajnedvesség elleni szigetelés szigetelés tartó falra kerül, akkor a szigetelés két munkafázisban, de egy ütemben végzendõ. Elõször mindig a függõleges fal szigetelését kell elkészíteni, a fal felsõ részén kezdve, ha szükséges, állványról, majd az állvány elbontása után a fal alsó részén folytatva. Ezt követõen kerül sor a padló vízszigetelésére.

Bármely vonalvezetést is választjuk, néhány megfontolandó szabályt érdemes betartani:

  • a szigetelés vonalát úgy válasszuk meg, hogy elkerüljük a felesleges áttöréseket a szigetelésen,
  • amennyiben ez nem kerülhetõ el, akkor külön gondoskodni kell az áttörések megfelelõ, egyedi szigetelésérõl,
  • a vonalvezetésbe esõ minden sarkot, élt kerekítsünk le 6-8 cm átmérõjû körrel (ez lehet például habarcs),
  • a felületi egyenetlenségeket szükség szerint le kell verni, kaparni, a nem kitöltött fugahézagot habarccsal be kell dörzsölni,
  • a szigetelendõ felületeket mindig kellõsíteni kell Büsscher BV alapozóval,
  • a szigetelés felületét gondosan óvni kell a mechanikai sérülésektõl,
  • az elkészült szigetelést ne tegyük ki hónapokra a nap károsító sugárzásának.

Talajnedvesség elleni pinceszigetelés

A Büsscher anyagaival gondosan elkészített vízszigetelés hosszú idõn át szolgálja a megrendelõt és biztosítja az élhetõ emberi környezetet.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog