2018. április 26.

A sertésneveldében több funkciót is betölt a fagyapot álmennyezet

A sertésneveldében több funkciót is betölt a fagyapot álmennyezet

Tolna megyében, Sárpilis határában pár hónapon belül elkészül egy több mint 12.500 négyzetméteres sertésnevelde. Az épület megfelelő hőszigetelésében, az egyenletes légáramlás kialakításában, valamint a hangszigetelésben fontos szerepet kapott a Heraklith Agro rendszer.

A sertéstartó üzemekben és csarnokokban sok problémát okoz télen a szúrós szag, nyáron a fülledt meleg levegő. Ezek a környezeti viszonyok az ott tartott állatokra és a körülöttük munkát végző emberekre is károsak lehetnek. Emiatt fontos a megfelelő szellőzés kialakítása, aminek tervezésekor figyelembe kell venni, hogy az állattartási rendeltetésű helyiségekbe ne nagy sebességgel és ne koncentráltan érkezzen a levegő, mert az ott tartott állatok egészségét ez már rövid távon is károsítja. A megfelelő hőkomfortérzet kialakításához ezek alapján kell kiépíteni szakszerű szellőztetőrendszert, amely gondoskodik az egyenletes légmozgásról. Ehhez elszívó ventilátorokra van szükség, amelyek a fáradt levegőt, illetve a káros gázokat elszívják, illetve az álmennyezeten elhelyezett, a friss levegő beáramlását biztosító rendszer is kell.

A megfelelő hőszigetelés és az egyenletes légáramlás fontos kritérium – erre nyújt kitűnő megoldást a Heraklith Agro rendszer. A táblák porózus szerkezete levegőelosztó felületként működik. A szerkezetből adódóan a légáramlás lelassul, egyenletes lesz, nincs koncentrált (pontszerű), káros légbefúvás. A beépített hőszigeteléssel együtt a szerkezet energiahatékonysága kiváló, emellett a tetőszerkezeten nem keletkezik hőveszteség, így nincs szükség további, a szarufák közötti hőszigetelésre.

A sertésneveldében több funkciót is betölt a fagyapot álmennyezet

Fontos kiemelni a Heraklith termékek egyik kiemelkedő tulajdonságát, a kiváló hangelnyelő képességet, aminek köszönhetően csökkennek a zárt térben keletkező, az agrárgépészeti berendezések által generált, avagy az állatok által keltett zajok.

 

A Heraklith Agro rendszer elemei:

  • Heraklith Agro fagyapot lapok (2000×600×25mm);
  • Knauf Insulation ásványgyapot hőszigetelés (például MPN Plus 037, Mineral Plus 039).

A Heraklith Agro fagyapot lapok 2 mm-es szálszerkezettel, kizárólag fehércement kötőanyaggal, 2000×600 mm-es táblaméretben, 25 mm vastagságban készülnek. A lapok festhetők – a gyári fehér festés, illetve élképzés opcionális lehetőség. A látható fagyapot szerkezetből adódóan a lapok természetes fa hatásúak, világos felületüknek köszönhetően pedig csökkenthetők az energiaköltségek. Tűzvédelmi besorolásuk az MSZ EN 13501-1 szerint A2 (nem éghető), javítva az épület tűzállóságát.

 

Szakemberigény és szaktudás:

  • nincs szükség különleges szerszámokra;
  • nincs szükség speciális ismeretekre, különleges szaktudásra;
  • a rögzítések könnyen és egyszerűen kivitelezhetők;
  • a kivitelezés akár önerőből is elvégezhető.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog