2024. februr 05.

A szálas és a mûanyaghab szigetelések új alternatívája

A szálas és a mûanyaghab szigetelések új alternatívája

A hõszigetelõ képesség javítása mind a meglévõ épületállomány esetén, mind új építéseknél elengedhetetlen, ezáltal biztosítva az ingatlan gazdaságos üzemeltetését és hosszú távú fenntarthatóságát. A hõszigetelõ anyagokat ma Magyarországon legtöbben a polisztirol és a szálas anyagú termékekkel azonosítják, pedig az utóbbi években egyéb, speciális igényeket szintén kielégítõ hõszigetelési megoldásokra alkalmas termékek is rendelkezésre állnak a piacon.

A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredménye a Multipor ásványi hõszigetelõ lap: a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkezõ, alacsony hõvezetési tényezõjû, könnyû (115 kg/m³) Multipor lap hazánkban 2008 óta kereskedelmi forgalomban is elérhetõ. A millió apró pórusba zárt levegõ – mely természeténél fogva kiváló hõszigetelõ – biztosítja az építõanyag kiemelkedõ hõszigetelõ képességét. A Multipor stabil, ásványi kristályszerkezetû hõszigetelõ anyag, mely nem tartalmaz éghetõ komponenseket (A1 tûzvédelmi besorolás), így új alternatívája a hagyományos, szálas vagy mûanyaghab szigeteléseknek. Lúgos kémhatása alapvetõen megakadályozza a gombák és penészspórák elszaporodását. Gyártása környezettudatos technológiával, ásványi alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik. A lap kiváló minõségét az is alátámasztja, hogy a kivitelezés során tömör, stabil, nyomásálló és alaktartó marad.

A szálas és a mûanyaghab szigetelések új alternatívája

 

Optimális megoldás különbözõ alkalmazási területeken

• Homlokzati hõszigetelés

Az új építésû, alacsony energiaigényû, illetve passzívházak külsõ falszerkezetének fontos elemei a megfelelõ hõszigetelõ képességû anyagok. A szigetelés kiválasztásakor a hõszigetelõ tulajdonságokon felül az anyag egyéb mûszaki paraméterei is meghatározók. Ilyen például, hogy a hõszigetelés környezetbarát, kellõen stabil szerkezetû, nem éghetõ és könnyen beépíthetõ legyen. A Multipor lapok alkalmazásával kialakított hõszigetelés ezen elvárásokat mind teljesíti.

• Belsõ oldali hõszigetelés

A Multipor termékkel történõ belsõ oldali hõszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hõszigetelõ képességének javítására ott, ahol a határoló szerkezet szigetelése a külsõ oldalon nem valósítható meg. Ilyen esetek például a mûemléki homlokzatok (az eredeti homlokzat megtartása miatt), beépítési korlátok, társasházak homlokzatai (tulajdonjogi problémák miatt). A Multipor hõszigetelõ lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete lehetõvé teszi, hogy a belsõ oldali hõszigetelés párazáró réteg nélkül készüljön. Az anyagszerkezet a fûtött tér páratartalmát képes felvenni, majd azzal egyidejûleg a kapilláris szerkezetnek köszönhetõen azt visszavezetni a belsõ tér felé (kiszárad).

A szálas és a mûanyaghab szigetelések új alternatívája

• Alulról hûlõ födém szigetelése

A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hõvesztesége jelentõs mértékû, ezért ezek megfelelõ hõszigetelésérõl minden esetben gondoskodni kell. A szerkezetek hõszigetelõ paramétereit az energetikai elõírások határozzák meg. A szigetelõanyag kiválasztásánál nem csupán a lap hõszigetelõ tulajdonsága számít, más fontos mûszaki paraméterekre vonatkozó követelmények is megjelennek. Ilyen például a hõszigetelés tûzállósága, rögzítéstechnikája és a felületképzés szükségessége. A Multipor hõszigetelés nem éghetõ termék, tûz esetén sem bocsát ki mérgezõ gázokat, nem keletkezik füst. Továbbá a lapok beépítésével könnyen, felületképzés nélkül is tartós és esztétikus megjelenésû födémszerkezet valósítható meg.

• Sómentesítõ rendszer

Egészséges, költséghatékony és környezetbarát megoldás a sóval terhelt falazatok javítására, felújítására. Hatékony módszer a mezõgazdasági vagy ipari objektumként használt épületek lakó, illetve kereskedelmi célra történõ átalakítása során, templomok és mûemléki létesítmények falazatainak renoválására.

A Multipor ExSal Therm rendszere olyan egyszerû megoldást kínál a nedves, salétromos falazatok kezelésére, amely egyidejûleg az épület energiahatékonyságát is javítja. A falszerkezet elõzetes kiszárítása nem szükséges, a rendszer nedves belsõ falfelületre közvetlenül alkalmazható. A Multipor ExSal Therm rendszer a nedvességet és a sótartalmat magába szívja, emellett kitûnõ a hõszigetelõ képessége, így biztosítva a komfortos lakóklímát.

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog