2023. május 09.

Sikeres küzdelem az idõ vasfoga ellen – pórusbetonnal

Sikeres küzdelem az idõ vasfoga ellen – pórusbetonnal

A képen látható családi ház 1930-ban épült – klasszikus szépsége mellett hosszú távú fenntarthatósága egyaránt figyelemre méltó. Ismereteink szerint a Svédországban ma is álló ingatlan elõtt nem épült olyan egyszerû, tömör falazott szerkezet, mellyel szemben kifejezett igény volt a kiváló hõszigetelés és a generációkon át nem csökkenõ teherbírás.

Az építtetõk bizalmáért folytatott versenyben fontos és hatásos érv, ha egy építõanyag-gyártó a felhasznált alapanyagainak sokéves múltjára hivatkozik. Azok az építõelemek, amelyekbõl õseink építkeztek, eredeti formájukban ma már nem találhatók meg az építõanyag-telepeken. Viszont minden olyan gyártó, aki termékeihez az alapanyagait a Föld felszíni rétegeibõl nyeri, ugyanazt a több millió éves garanciát élvezi.

Az 1900-as évek elején Svédországban fejlesztések indultak a természetbõl közvetlenül kinyert fa – mint építõanyag – helyettesítésére. Olyan termékre volt szükség, mely nagy mennyiségben, ipari technológiával elõállítható, de megtartja a fa jó épületfizikai tulajdonságait, mint a kiváló hõszigetelés, a könnyû megmunkálhatóság és a magas nyomószilárdság.

Sikeres küzdelem az idõ vasfoga ellen – pórusbetonnal Sikeres küzdelem az idõ vasfoga ellen – pórusbetonnal

Az elsõ dokumentált kísérlet pórusbeton autoklávozására 1923-ban történt Svédországban. A felfedezés szinte a véletlen mûve. Egy építészettudományi oktató, dr. Johan Axel Eriksson, aki akkoriban a stockholmi Királyi Mûszaki Intézet építéstechnikai adjunktusa volt, különféle pórusbeton mintákon dolgozott, míg idõ hiányában egy kicsit felgyorsította a kísérletezési folyamatokat, és az eljárás során megszületett egy mesterséges kõzet, amit a természetben tobermoritként ismernek.

Néhány év elteltével megtalálta Karl August Carlent, aki kész volt beruházni egy üzembe, és 1929 novemberében az Y-Tong engedélyt kapott a svédországi Yxhult városában lévõ gyárban, hogy építõipari terméket gyártson. Az Y-Tong a város nevének és a svéd betong szónak (beton) a rövidítésébõl képzõdött. Az elsõ üzem az 1960-as évek végéig mûködött, de azóta világszerte számtalan országban építettek pórusbetongyárakat.

Hazánkban 1991 óta mûködik az Ytong Falazóelemgyár, mely az elmúlt több mint 30 év alatt elérte, hogy a „fehér tégla” szinonimája mára az Ytong márkanév legyen. Az azóta több névváltozáson átesett Xella Magyarország Kft. Ytong-Falazóelem gyára Halmajugrán a Mátrai Hõerõmû szomszédságában máig kiváló minõségû és hosszú élettartamú építõanyagot állít elõ.

Sikeres küzdelem az idõ vasfoga ellen – pórusbetonnal Sikeres küzdelem az idõ vasfoga ellen – pórusbetonnal

Bõvebb információ: https://www.xella.hu/hu_HU/Ytong-falszerkezetek

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog