filmszemle

2022. július 28.

Alacsony energiaigényű családi házak egyrétegű falszerkezettel

Alacsony energiaigényű családi házak egyrétegű falszerkezettel

Ma már bárki számára elérhető a gyors, korszerű, költséghatékony és környezettudatos építkezés. Az Ytong Lambda falazóelemek alkalmazásával a kiegészítő hőszigetelések idő- és költségvonzata megtakarítható.

2022. július 1-től életbe lépnek az új épületenergetikai követelmények. A jogszabály szerint a 7/2006 TNM rendelet 6. mellékletében szereplő legalább „közel nulla energiaigényű” tanúsítással kell rendelkeznie az épületnek, vagyis az energiafelhasználása 81–100 kWh/m2 évente, amiben a megújuló energia részaránya minimum 25 százalék. A Zöld Otthon Program (ZOP) a legalább BB energetikai besorolású és legfeljebb 90 kWh/m2/év primer energiaigényű új lakóingatlanokra terjed ki. Az épülethatároló szerkezet követelményértékeire vonatkozóan idén nincs változás, így a 2018-ban szigorodott hőátbocsátási tényező követelményszáma marad U=0,24 W/m2K.

Alacsony energiaigényű családi házak egyrétegű falszerkezettel

Az Ytong pórusbeton ma már a „fehér tégla” szinonimájaként szerepel. Egyedüli falazóelemként rendelkezik „Környezetbarát Védjegy” tanúsítvánnyal, melyben a hazai független intézet szavatolja, hogy a termék megfelel a meghatározott környezetvédelmi követelményeknek. Továbbá optimális nyomószilárdságú, A1-es tűzvédelmi osztályba sorolt, nem éghető minőségi falazóanyag. A számos érv mellett ráadásul az Ytong Lambda termékek alkalmazásával egyrétegű, alacsony energiaigényű családi házak valósíthatók meg kiegészítő hőszigetelés nélkül, ami ezekben az alapanyag- és munkaerőhiányos időkben roppant nagy előny.

Az Ytong Lambda 37,5 cm vastag termékek használatával a követelményeknél jobb hőszigetelő képességű falak (U=0,22 W/m2K) építhetők úgy, hogy közben nem generálunk – esetleg nem átgondolt kiegészítő hőszigetelés beépítésével – páratechnikai problémákat sem. A vállalat stratégiája, hogy figyelemmel kíséri az aktuális piaci igényeket, és ezekre reagál.

Alacsony energiaigényű családi házak egyrétegű falszerkezettel

Az innovációs termékfejlesztés és a gyártásoptimalizálás eredményeként 45 cm vastag termékkel bővült az Ytong Lambda termékek szortimentje. Az Ytong Lambda 45 egyrétegű energiahatékony falszerkezet növeli a beruházás értékét, hisz már idén megfelel a jövő évre tervezett szigorodó energetikai előírásoknak (U=0,19 W/m2K). Az Ytong Lambda 50 cm-es elemeivel pedig már passzívházak mutatóihoz közelítő (U=0,16 W/m2K) hőszigetelő képességű falazatok építhetők egyetlen munkafolyamattal.

Alacsony energiaigényű családi házak egyrétegű falszerkezettel

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog