2017. október 16.

A színezővakolat választásának praktikái

A színezővakolat választásának praktikái

A homlokzati kialakítás kis túlzással hasonló szerepet tölt be az épületeknél, mint a nőknél a smink. A jól megválasztott anyagokkal és technikákkal növelhetjük az esztétikai élményt, kijavíthatjuk a felületi hibákat, védekezhetünk az időjárás viszontagságai ellen és kihangsúlyozhatjuk az előnyös tulajdonságokat. Vannak azonban bizonyos szabályok, amelyeket érdemes betartani, hiszen az elrontott smink egy ház esetében sokkal nehezebben korrigálható.

Az épületek külső homlokzata több rétegből tevődik össze. A falakra először az alapvakolat kerül fel, amelynek felületét úgy alakítják ki, hogy alkalmassá váljon az úgynevezett színezővakolat fogadására. Ez utóbbi határozza meg leginkább a külső megjelenést, és bár pofonegyszerűnek tűnhet a feladat, téved, aki azt gondolja, hogy ehhez elég a megfelelő színt kiválasztani.

Már önmagában ennél a lépésnél is számos tényezőt kell figyelembe venni. Az első, és talán legfontosabb a környezettel, az utcaképpel és az épület egyéb részeivel való összhang. Itt olyan apróságokra is érdemes gondolni, mint a lábazat, a cserép, a nyílászárók, a faburkolatok vagy a fényviszonyok. Ökölszabálynak számít az is, hogy két-három eltérő színnel és különböző formák alkalmazásával hangsúlyosabbá, szebbé lehet tenni a homlokzatot. Túl sok szín használatával azonban ellentétes hatást érhetünk el, ezért ez nem ajánlott, hacsak valaki nem akarja megépíteni a híres bécsi Hundertwasser-ház mását.

A megjelenést a színezővakolat struktúrája, vagyis felhordáskor felvett textúrája is lényegesen befolyásolhatja. Részben például azért, mert megváltoztatja a színről alkotott összbenyomást. A struktúra alapvetően a termék szemcseösszetételéből adódik, de a kivitelezés során ez tovább formálható. Magyarországon a legnépszerűbb alapstruktúrák közé a kapart, a dörzsölt és a spricc elnevezésűek tartoznak, de ismertek még többek között a cuppantott, a kanálmintás és a géppel szórt technikák is. A struktúra megjelenését és hangsúlyosságát a szemcsék mérete nagymértékben befolyásolja. A kültéri színezővakolatok 1,5 mm-es szemcsemérettől kezdődnek, de a környezeti hatásokkal szembeni ellenállás szempontjából a legalább 2 mm-es változat használata javasolt.

A tervezés és a kiválasztás folyamatát számos online alkalmazás támogatja. Ilyen a Lasselsberger-Knauf Kft. Inspiration színrendszerére épülő épületszínező program, amely a cég honlapján érhető el. Ennek segítségével könnyedén megtalálható az összhang a homlokzat, a nyílászárók és a tető színei között, miközben a struktúra megválasztására és a szóba jöhető termékek összehasonlítására is lehetőség nyílik. A homlokzatok kialakításával és a színezővakolatokkal kapcsolatban az LB-Knauf weboldalán található online TudásTárban is számos tanács, ötlet és termékajánló érhető el.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog