2017. szeptember 27.

Akusztikai felújítás az Ökovi Faluban

Akusztikai felújítás az Ökovi Faluban

Oktatási intézmények gyakori problémája, hogy a termek akusztikai tulajdonságai rendkívül rosszak, ami nagyon megnehezíti a pedagógusok és a gyerekek közötti kommunikációt. Így volt ez a nyáregyházi Napsugár óvodában is addig, míg a Knauf Insulation Kft. akusztikai felújítást nem végzett a csoportos foglalkoztató teremben.

A nyáregyházi Napsugár óvoda pedagógiai programjában kiemelt helyet kap a környezettudatosságra nevelés, a természetet és az élővilágot védő életmód kialakítása. Úgy gondolják, már gyermekkorban érdemes elkezdeni e szemlélet megalapozását, hogy természetessé váljon számukra a környezet védelme, szeretete, ezen felül az egészséges életmód, a természet tisztelete, az állatok védelme, a szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékosság és az ivóvíz értéke. E program keretében készült el az óvoda udvarán – csak újrahasznosított anyagok felhasználásával – egy miniatürizált kis falu is, pici házakkal, pici utacskákkal – innen ered az Ökovi Falu elnevezés.

Akusztikai felújítás az Ökovi Faluban Akusztikai felújítás az Ökovi Faluban

Az óvoda csoportos foglalkoztató termének akusztikai tulajdonságai rendkívül rosszak voltak. (Ezalatt értendő a beszédérthetőség, a hangtisztasági fok, valamint az utózengési idő/a visszhangosság mértéke.) Az óvodai pedagógusok és az óvodások közötti kommunikációt nagyban nehezítette, hogy a rossz akusztikai körülmények miatt nem értették jól egymás szavát. Ennek ellensúlyozására egyre hangosabban beszéltek, nőtt a termekben az átlagos hangnyomásszint. Az állandó zaj és a koncentrált figyelem azonban 1-2 óra után fáradtságot okoz, ami rossz hatással van a termet használók közérzetére, továbbá csökkenti a munkavégzés hatásfokát.

Akusztikai felújítás az Ökovi Faluban Akusztikai felújítás az Ökovi Faluban
Felújítás előtt                                              és után

A Knauf Insulation Kft. felajánlotta az Ökovi Falunak, hogy a csoportszoba súlyos akusztikai problémáinak javítására a terem oldalfalaira és mennyezetére jó minőségű és jó mechanikai tulajdonságú Tektalan 037/2 hangelnyelő burkolatot szerel föl, akusztikai tervezés alapján. A 75 mm vastagságú, kőzetgyapot maggal ellátott fagyapot rendkívül jó hangelnyelési értékekkel rendelkezik, így tökéletes volt erre a felhasználásra. A táblákat műanyag Termofix CF 8/115-ös beütőszeges dübellel rögzítették a falakon, valamint a mennyezeten. Az élképzéssel készült fagyapot termék fehér színű gyári festést kapott, ami igazán esztétikussá és egyedivé változtatta a foglalkoztatóterem hangulatát.

A megfelelő mennyiségű hangelnyelő burkolat beépítése után a mérési eredmények azt mutatják, hogy a javítással a terem tökéletesen alkalmassá vált a csoportos foglalkozások megtartására.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo