2012. május 13.

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel

A megrendelői igények alapján egyre gyakrabban épülnek 20° alatti, úgynevezett kis hajlású tetők. Ebben a szögtartományban ritka a kerámia tetőcseréppel történő fedés annak ellenére, hogy megfelelő termékekkel, gondos kivitelezéssel akár a 7–12°-os hajlásszögű tetők fedése is megoldható.

A kis hajlásszögű tetők esetén a nedvesség elleni védelem a legsarkalatosabb pont. Itt a cserepek nem vízhatlan módon kapcsolódnak egymáshoz, ezért az esetlegesen bejutó nedvességet teljes mértékben el kell vezetni. Az alacsony hajlásszögű tetők kivitelezése többletköltségekkel is járhat, ám a spórolás biztos beázást von maga után, ami nem csupán a megrendelő gondja lehet.

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel
Deszkázott 15°-os tető fém cseppentő lemezzel, Creaton Trio páraáteresztő tetőfóliával

 

Mire kell tehát odafigyelni?

Stabil alátétszerkezetek

Cseréptípustól függően 10–12° tetőhajlásszög alatt szilárd alsótetőt kell készíteni (német nyelvterületen a tetők többségét így készítik), amely lehet deszkázat, OSB-táblás és hőszigetelő táblás hordozó szerkezet. (Szakmai ajánlások szerint a szarufákat 20° alatt szilárd burkolattal kell ellátni.) Az eresznél fém cseppentő lemezt kell elhelyezni.

 

Biztos alátéthéjazat

A legjobb megoldás, ha a tetőcseréphez kínált elemek, így a biztonságos alátéthéjazat elkészítését szolgáló páraáteresztő fólia is rendszerelemként építhető be. A Creaton termékválasztékából két páraáteresztő tetőfólia alkalmazható e célra: a Trio (210 gr/m2) és a Quattro (350 gr/m2, rendszerkiegészítőkkel, forró levegős ragaszthatósággal a vízhatlan kapcsolathoz). Mindkettő tetőfólia öntapadó ragasztósávval van ellátva, szilárd aljzatra fektethető, alsó rétegük hálóerősítésű, ez garantálja a járhatóságot (nem sérülnek meg, ha kivitelezés közben rálépnek). Az öntapadó ragasztószalag az átfedések összeragasztására szolgál, az átlapolás mértéke 20 cm, amit szaggatott vonal jelez a fólián. Az átlapolásnál kapcsozással ideiglenesen rögzíthető az alsó fóliaszakasz, így a felső rátakar a kapocsra. Ha nem takarásba tesszük a rögzítőkapcsokat, az beázásveszélyes.

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel

Ideiglenes rögzítőkapocs helyes elhelyezése

 

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel

A változtatható léctávolságot a legkisebb értékre kell beállítani, így a cserepek átfedése a legnagyobb lesz

 

Az eresz mentén a tetőfóliát Creaton SKL tubusos ragasztóval kell hozzáragasztani a fém cseppentő lemezhez.

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel

Creaton Trio páraáteresztő tetőfólia ragasztása fém cseppentő lemezhez SKL ragasztóval

 

Ellenlécezés

Az ellenlécezésnek kettős szerepe van: teljes szaruhosszon rögzíti a tetőfóliát, illetve biztosítja a szellőző keresztmetszetet a teljes tetőhosszon. A levegő a kör vagy a kör

höz közelítő keresztmetszeten áramlik a legkönnyebben (mint a kipufogócső, modern kémény vagy repülőgép hajtómű esetén), ezzel szemben a tetőn kialakítható szellőző keresztmetszet elnyújtott téglalap alakú. Ezt az áramlástechnikai szempontból előnytelen keresztmetszetet csak az ellenlécek magasságának növelésével lehet javítani. Ezért az ellenléc magasságát emelni kell, ha növeljük a szaruhosszt és csökkentjük a tető hajlásszögét.

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel

Az ellenlécek a tetőfóliát átszúrva, csavarozással rögzíthetők. Megakadályozza a beázást, ha a tetőfólia és az ellenléc közé Creaton NDS szögtömítő szalagot helyezünk el.

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel
Rétegrend: deszkázat, Trio páraáteresztő fólia, NDS szögtömítő szalag, 5×5 cm ellenléc, cserépléc

 

Szellőzés

A szellőző keresztmetszetet lehetőleg már tervezéskor a tetőfelület (arányában) geometriai paraméterei alapján kell meghatározni. Az eresz vonalán belépő levegő számára a szellőző keresztmetszetet a tetőfelület 0,2 százalékban (minimum 200 cm2), a teljes szellőzési hosszon biztosítani kell, a kilépő levegőét pedig 0,05 százalékban (minimum 50 cm2) kell meghatározni. Az eresznél az ellenlécek között kialakított szellőzőnyílás szellőzőszalaggal védendő a madarak, nagyobb rovarok ellen.

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel
Ereszszellőzés kialakítása fém cseppentő lemezzel, Trio páraáteresztő fóliával, szellőzőszalaggal és ereszfésűvel, valamint Harmonie kerámia tetőcseréppel

Hullámos cserepekhez fésűs ereszszellőző is használható. Magasabb követelmények esetén egyes cseréptípusoknál többletlevegőt tudunk beengedni, ha a kezdő- (eresz-) sorban szellőzőcserepeket helyezünk el. A taréjgerincek és élek mentén felülről a második sorban elhelyezett szellőzőcseréppel oldható meg a kiszellőzés. A vápáknál szintén szellőzőcseréppel vezethető be a levegő az ellenlécek közé. A hajlatnál a vágott cserép mellett kettő egész cserepet helyezzünk el és a harmadik legyen a szellőzőcserép. Tetőáttöréseknél (kémény, tetősíkablak) elzárjuk a levegő áramlásának útját, ezért a tetőáttörések alatt és felett egy-egy szellőzőcseréppel biztosítható a levegő be- és kivezetése.

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel
Szellőzőcserepek elhelyezése: nyíl: eresz/vápa levegő bevezetése, piros pötty: levegő kivezetése szellőzőcseréppel, kék pötty: levegő bevezetése szellőzőcseréppel

 

Kerámiatető 7-10°-os hajlásszögtől

A Creaton oldalt és felül, azaz körülhornyolt sajtolt cserepeket, a hazai gyártású Balance és Rapido tetőcserepet ajánlja alacsony hajlásszögű tetők fedéséhez. A cserepek hornyolásának fejlesztéséhez a sok éves tapasztalat és szélcsatornás vizsgálatok adták az alapot. A Balance és Rapido cserepek Trio fóliával 14°-os, Quattro fóliával – Magyarországon egyedülálló módon – 10°-os tetőhajlásszög felett használhatók. A Németországban gyártott Futura, Premion és Simfonie cserepek esetén Quattro fóliával – Magyarországon szintén egyedülálló módon – 7° a megengedett tetőhajlásszög.

 

Téli biztonság: hófogás

Alacsony tetőhajlásnál is lecsúszhat a hó, ám a Creaton termékprogramban található elemekkel ez nagy biztonsággal elkerülhető. Fém hófogókat a tető teljes felületén kell elhelyezni, 1,5-2 db/m2-enként. Hófogó rács beépítése nagyobb tetőhosszokon több sorban javasolt, 3-4 méterenként új sor hófogó rácsot szükséges elhelyezni.

Alacsony hajlásszögű tetők is fedhetők kerámiacseréppel
Felületi hófogás fém hófogóval

Alacsony hajlású tető építésének tervezése előtt javasolt Creaton szaktanácsadóval konzultálni, illetve a további szakanyagokat, cégajánlásokat részletesen áttanulmányozni. A Creaton további díjmentes szolgáltatása a tervszámítás. További információ www.creaton.hu

 

Ferenczy András, építészmérnök,
a Creaton Hungary Kft. szaktanácsadója

(x)

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv: elkészült a tervezési segédlet

A jövő nemzedékek szószólója alapjogi összefoglalója a területhasználat települési szintű szabályozásának átalakításáról

A háborús veszélyhelyzet alatt a közbeszerzéseknél is lehet árat emelni

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

épjog