Peri01

2017. június 27.

Alulról hűlő födémek egyszerű szigetelése

Alulról hűlő födémek egyszerű szigetelése

A Knauf Insulation többféle megoldást kínál a fűtetlen terek mennyezetének (alulról hűlő födémek) szigetelésére. Mindegyik megoldásnál alapvető szempont a tűzbiztonság, illetve a megfelelő hő- és hangszigetelési teljesítmény, de fontos a gazdaságosság, az esztétikus megjelenés és a gyors, egyszerű kivitelezhetőség is. E követelményeknek megfelel az új, CLT C1 elnevezésű ásványgyapot.

A termék egy lamellázott ásványgyapot tábla 200×1200 mm befoglaló méretekkel, különböző vastagságokkal. A táblák látszó oldala különleges bevonattal rendelkezik (C1), csatlakozásuk pedig fózolt élek mentén történik. Ez az illesztési mód elrejti a födém esetleges síkpontossági hibáit, egyenetlenségeit. A beépítés ragasztással végezhető, kiegészítő rögzítésre (például dübelezés) nincs szükség. A fogadófelülettel szemben is csak az általános követelményeket támasztja CLT C1 kőzetgyapot: legyen a födém stabil, mozgás és zsugorodásmentes, száraz és elválasztó rétegtől mentes. Felületelőkészítésre az esetleges portalanításon túl nincs szükség.

Alulról hűlő födém szigetelése Alulról hűlő födém szigetelése Alulról hűlő födém szigetelése

A képeken látható garázsok mennyezetének szigetelése egy debreceni társasház építkezésén készült. A kivitelező cég szakemberei szerint végtelenül egyszerű és szapora a beépítés. A mennyezetet kell ásványgyapot ragasztóval ellátni (fogazott glettvas) és az így készült ragasztóágyba a lamellákat felragasztani. A táblák azonnal készre ragadnak, sem alátámasztásra, sem hosszabb várakozási időre sincs szükség.

A CLT C1 nagyon könnyen alakítható, szeletelhető, vágható, a gépészeti szerelvények kikerülése, körbeszigetelése pontosan elvégezhető. Ha a táblákat egymáshoz képest eltolással rögzítik, kifejezetten esztétikus látszó felület hozható létre. A gyakorlat szerint egy átlagos felületű födém ragasztóigénye 2-3 kg/m2, az elkészült felület „tisztasági” festéssel (szórás) igény szerint tovább alakítható. A festéskor arra kell csak ügyelni, hogy a felület változatlanul porózus maradjon, a fokozott hangelnyelő képesség megőrzése érdekében.

CLT C1 alkalmazásával teljesíthető elvárások: tűzbiztonság, hő- és hangszigetelés, gazdaságosság, esztétikus megjelenés, gyors és rendkívül egyszerű kivitelezhetőség.

hírlevél-feliratkozás

épjog