2014. május 05.

Az Eljárási kódex változásaival is frissült az Építésügyi hatósági útmutató tartalma

Az Eljárási kódex változásaival is frissült az Építésügyi hatósági útmutató tartalma

Az Építésügyi hatósági útmutató olyan digitális kiadvány, melynek tartalma folyamatosan módosul az érintett jogszabályok változásainak megfelelően. Legutóbb többek között az építészeti-műszaki dokumentáció kötelező tartalmában és az ideiglenes építmények létesítési előírásaiban történt változás, de az új Ptk. egyes rendelkezései miatt is módosított a szerző az útmutató tartalmán.

A Magyar Közlöny 34. számában jelent meg az egyes építésügyi és örökségvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 62/2014. (III. 6.) Korm. rendelet. A 37 oldal terjedelmű jogszabály jelentős változásokat eredményez az építésügyi előírásokban, mivel összesen 16 darab építésügyi és örökségvédelmi tárgyú kormányrendelet esett át kisebb-nagyobb módosításokon.

Az Építésügyi hatósági útmutató 2014 című digitális kiadvány frissített változata már tartalmazza az Eljárási kódexben (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet) bekövetkezett változásokat, amelyek közül kiemelést érdemel az építészeti-műszaki dokumentáció kötelező tartalmának módosítása, illetve az ideiglenes építmények létesítési előírásainak szigorítása. Egyebek mellett az új rendelkezések szerint a munkaterület visszaadásáról elegendő az építési naplóban bejegyzést tenni, és érdemi változást jelent az is, hogy a használatbavétel tudomásulvétele – kérelemre – már írásban is történhet. Az Eljárási kódex változásai 2014. március 15. napján léptek hatályba, és ugyanettől a naptól kell alkalmazni az új Ptk-t (a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényt) is. Természetesen az új Ptk. rendelkezései miatt is történtek változások az Építésügyi hatósági útmutató 2014 tartalmában.

A kiadvány a Digitalstand rendszerében érhető el; számítógépen, táblagépen, okostelefonon is kényelmesen olvasható. Részletes tartalomjegyzéke és egyes fejezetei ingyen is elérhetők.

A kiadvány tartalma év közben, a naptári év végéig (tehát jelenleg 2014. december 31-ig), a jogszabályváltozásokat követve folyamatosan frissül

Mindazok, akik rendelkeznek egy éves időtartamra Építésijog.hu -előfizetéssel, ingyenes hozzáférést kapnak az Építésügyi hatósági útmutatóhoz!

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog