filmszemle

2016. február 05.

Cement- és műgyanta kötésű bevonatszigetelések hidegburkolatok alá

Cement- és műgyanta kötésű bevonatszigetelések hidegburkolatok alá

A nagy vízterhelésű helyiségek falainak, aljzatainak szigetelésekor a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása az egyik legfontosabb feladat. Mivel rendkívül nagy a választék kenhető vízszigetelésekből, érdemes tisztában lenni a termékek technológiai jellemzőivel annak érdekében, hogy az épületszerkezet műszaki állapota tartósan kifogástalan maradjon.

Azokban a helyiségekben, ahol üzemi vagy használati vízzel terhelt felületek találhatók, vízszigetelő réteg beépítése szükséges. (Szigetelés hiányában a teljes falszerkezet átnedvesedhet és romolhat hőszigetelő képessége, nem megfelelő anyag alkalmazásakor pedig kifagy, felrepedezik a kültéri burkolat, erkélyek esetében pedig az acélszerkezetek korrodálódhatnak.) A szigetelőanyag kiválasztásának alapkérdései, hogy hová, milyen nedvesség-igénybevételre és milyen rétegrenddel tervezzük a vízszigetelést.

A Lasselsberger-Knauf Kft. által forgalmazott cement- és műgyanta kötésű, kenhető bevonatszigetelések fürdőszobák, zuhanyzók, erkélyek, teraszok és medencék hidegburkolata alatt is alkalmazhatók. A széles körű alkalmazhatóság mellett ezeknek az anyagoknak számos előnye van: bonyolult geometriájú felületekre is felhordhatók, jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek (kiváló tapadás, rugalmasság) és könnyű kezelni őket.

Cement- és műgyanta kötésű bevonatszigetelések hidegburkolatok alá

Ahhoz, hogy a teljes hidegburkolati rétegrend egységes minőségben készüljön el, néhány előírást be kell tartani. Ilyen például, hogy a vízszigetelés felületfolytonossága érdekében a kenhető vízszigetelést minimum két, egymásra merőleges rétegben kell felvinni az aljzatfelületre. A vízszigetelés minimum 2 mm-es összes rétegvastagsággal készüljön. Lényeges az is, hogy azokon a szerkezeti részeken, ahol mozgási igénybevétel jelentkezik, illetve a szigetelőanyag vastagsága elvékonyodhat (sarkok, élek, csőáttörés) kiegészítő elemek beépítése szükséges (például hajlaterősítő szalag, mandzsetta).

Fontos továbbá, hogy a bevonatszigetelésre rendszerazonos ragasztó kerüljön. (Rugalmas vízszigetelésre rugalmas ragasztót és fugázót használjunk.) Végezetül pedig a zuhanyzók burkolatának lejtését minimum 2 százalékosra kell tervezni a padlóöszszefolyó irányába, de a teraszok és erkélyek esetében is 2 százalékos burkolatlejtéssel érdemes számolni.

 

A Lasselsberger-Knauf Kft. vízszigetelő anyagainak csoportosítása a felhasználás helye és a nedvességterhelés mértéke szerint

Beltéren

  • használati víz ellen (például fürdőszobák, zuhanyzók) bevonatszigetelés vagy kontaktpadlószerkezet építéséhez: Aquastop, Aquastop FlexM, Aquastop Flex, Aquastop Plus;
  • üzemi víz ellen (például üzemi konyha) bevonatszigetelés vagy kontaktpadló-szerkezet építéséhez: Aquastop Flex;
  • padlófűtéses, falfűtéses fürdőszobában: Aquastop Flex M, Aquastop Flex;
  • gipszkarton falakra: diszperziós kötőanyagú vízszigetelést alkalmazunk (Aquastop Plus), melyre rugalmas ragasztóval rögzítjük a burkolatot; vagy Tiefengrund mélyalapozóval előkezeljük az alapfelületet, majd Aquastop Flex M-mel vagy Aquastop Flex-szel vízszigetelünk.

Kültéren

  • nagy hőingadozásoktól és erős nedvességhatástól mentes helyen hidegburkolat alá: Aquastop Flex M, Aquastop Flex;
  • nagy hőingadozású, fokozott vízterhelésű terasz- vagy erkélyburkolat alá: Aquastop Flex;
  • épületek vagy kerítések lábazatain: Aquastop Flex M, Aquastop Flex;
  • pincefal alá az alaplemezre, talajvíz elleni vízszigetelésként: Aquastop Flex;
  • medencék vízszigeteléséhez: Aquastop Flex.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog