2012. március 05.

Energiatakarékos homlokzati harmonikaajtó

Energiatakarékos homlokzati harmonikaajtó

Ma már többféle energiát megtakarító vagy kimondottan passzív- és energiatakarékos házba fejlesztett termék, alapanyag közül választhatunk. A szigorú szabványok azonban többé-kevésbé megkötik a gyártók kezeit, és olykor engedményeket kell tenniük a dizájnban vagy a kialakításban a funkció javára – főként, ha homlokzati nyílászárókról van szó.

Talán ezért is hiánypótló újdonság a német Solarlux cég SL 97-es hőszigetelt homlokzati harmonikafala, mely az első olyan termék, amely energiatakarékos és passzívházakhoz is felhasználható anélkül, hogy le kellene mondani például a szélesebb nyílásméretekről. Különlegessége abban rejlik, hogy három alapanyag (belül fa, kívül alumínium és szigetelőanyag kombinációja) előnyeit egyesítették egyetlen termékben. A helyiségen belül a fa természetes, hangulatos megjelenést ad, míg a kívülről alumíniumlemezzel borított szerkezet védett az időjárás viszontagságaival szemben.

 

Energiatakarékos homlokzati harmonikaajtó Energiatakarékos homlokzati harmonikaajtó

 

A harmonikafal, mely lehet alsó vagy felső vezetésű is, rozsdamentes sínben rozsdamentes kocsikon mozog. A rejtett vasalatoknak köszönhetően a szerkezet sem belülről, sem kívülről nem bontja meg a környezete egységét. Robusztussága ellenére egy kézzel is könnyen, egyszerűen működtethető. Energiatakarékosságát a 24 és 46 mm vastagság közötti tripla üvegezésnek, illetve a három körbefutó gumitömítésnek köszönheti, így sem a csapadék, sem a szél nem hatol át rajta. Egy 2700 mm széles és 2300 mm magas, három szárnyból álló szerkezet Uw értékét vizsgáltatták be pontosan, mely elérte a passzívház szabványban meghatározott Uw=0,8 W/m2K-t.

 

Energiatakarékos homlokzati harmonikaajtó

 

Az SL 97 nemcsak környezettudatos, de környezetbarát megoldás is. Egyrészt, mert a felhasznált faanyagok újratelepített erdőkből származnak, másrészt a lezáró felületeket vizes bázisú lakkokkal és lazúrokkal kezelik, harmadrészt pedig a gyártási folyamatokkal is a hosszú fenntarthatósághoz kívánnak hozzájárulni. Ugyanis a belső faanyagot, a külső szigetelőréteget, valamint az alumíniumlemezt nem ragasztással rögzítik, hanem mechanikusan kapcsolódnak egyetlen egységgé. Egyébként ennek köszönhetően, ha valamilyen oknál fogva a szerkezetet ki kellene bontani, az anyagok szétválasztás után újrahasznosíthatók.

 

Az SL 97-es harmonikafal főbb műszaki jellemzői:
• beépítési mélység: 96 mm;
• hőszigetelő képesség: hármas hőszigetelő üveg esetén Ug=0,7 W/m2K (3×4 mm float üveggel);
• maximális szárnyméretek: 1100×2200 mm/600×2800 mm;
• szárnysúly: maximum 70 kg;
• felület: az alumíniumlemezek RAL színskála szerinti színekben vagy Euras szerinti eloxálással kérhetők;
• a harmonikafal akadálymentes közlekedést enged.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog