filmszemle

2016. május 08.

Extrém megoldás egy lovardaépület homlokzatán

Extrém megoldás egy lovardaépület homlokzatán

Nem mindennapi homlokzatot álmodott meg a Tecton Kft. csapata Varga Béla és Ükös Tamás építész vezetésével a Hortobágy községben fekvő Mátai Ménes lótenyésztő központ felújítási munkálatai során, ahol fontos volt, hogy a lovarda acélszerkezetes csarnokaiba természetes fény jusson be úgy, hogy a lovakat ne ijesszék meg az éles árnyékok.

Egy 1671-es levéltári feljegyzés említi először a több mint 300 éves múltra visszatekintő hortobágyi ménest, amit Debrecen szabad királyi város alapított. A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja, mely állami ménesként működik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében.

Extrém megoldás egy lovardaépület homlokzatán

Fogas kérdés, időtlen megoldás!

A két versenypályát magába foglaló lovarda tulajdonosai tervezik, hogy nemzetközi beltéri versenyek számára is teret adjanak, aminek megvalósításához pályázati forrást is fel szeretnének használni. E cél első lépcsőfoka volt a híres ménes gyakorló- és versenypályájának helyet adó épületek felújítása, hiszen a csarnokok szerkezetei még a 80-as évekből visszamaradt, elavult, klasszikus hullámpalával voltak burkolva.

„A felújítás során cél volt, hogy olyan burkolati rendszert válasszunk, amellyel megoldható az extrém építészeti koncepció” – mesélte Ükös Tamás, a Mátai Ménes épületeinek felújítását vezető építésztervező. „Fontos volt, hogy az épületbe minél több természetes fény jusson be úgy, hogy a lovakat ez ne zavarja, mivel a ménes szakembereinek elmondása alapján tudjuk, a lovak megijednek az éles árnyékoktól. Kettős homlokzatburkolatot hoztunk létre: az Eternit által forgalmazott Cedral lapok polikarbonát felületre kerültek, így oldották meg a szélzárási funkciót. Azokon a részeken, ahol fényt szerettünk volna bejuttatni az épületbe, ott a Cedral lapból áttört felületet hoztunk létre, ritkítottuk a lapok elhelyezését a szerkezeten, így az időjárásálló és merev homlokzatburkolat árnyékolóként is kiváló funkciót lát el.”

Az időtálló Cedral szálcement homlokzatburkolati lapokat a nap beesési szöge és a bevilágítás hatékonysága miatt az épület alján sűrűbben, felfelé haladva pedig egyre ritkábban helyezték el. A nem mindennapi megoldás mellett a Cedral lapok függőlegesen történő elhelyezése és a színezett lapok textúrája különleges optika mélységet adnak a homlokzatnak. Így a műemlék jellegű épületegyüttes különleges, modern és extrém külsőt kapott, amely hosszú élettartamú és gyakorlatilag nem igényel utólagos karbantartást.

Extrém megoldás egy lovardaépület homlokzatán

Modern felújítás, nem csak a homlokzaton

A Cedral homlokzati lapok kiváló minőségű szálcementből készülnek, egyesítve a homlokzatburkolatok állandó szépségét az építészetben rejlő kreativitással. Széles szín- és formaválasztékuknak, valamint a kiegészítő elemeinek köszönhetően igazán jó lehetőséget kínálnak az egyedi és attraktív homlokzati megjelenés kialakításához, amint ez látszik is a Mátai Ménes épületeinél is.

A lovarda főépületének tetejére a CREATON South-East Europe Kft. tetőcserép családjának új tagja, az elegáns megjelenésű, sík felületű, egyenes vágású Róna tetőcserép került, amely cserépváltozat fejlesztése az egyenes vonalak kedvelőinek igényeire alapozva indult. A korábban főként a vidéki táj látványához tartozó épületek fedőanyagaként elterjedt, klasszikus hornyolt és hódfarkú cserepek mára a modern építészet kedvelt és kézenfekvő megoldásai között szerepelnek, így tökéletesen illeszkedett a lovarda épületegyütteseinek modern felújításához.

A Magyarországon gyártott CREATON Róna hornyolt kerámia tetőcserép különböző formájával, egyenes vagy íves vágásával, sima felületével a variációk széles tárházát kínálja mind a felújítók mind az építkezők számára, akár történelmi, akár mezőgazdasági környezetben, de városi közegben is.

Építésztervező:
Tecton Építészmérnöki és Tanácsadó Kft.
Varga Béla vezető tervező
Ükös Tamás projektépítész

Építész munkatársak:
Bálint Katalin, Győri Balázs, Kollár Dalma, Lipták Margit, Németh Dia, Vizi Attila

www.eternit.hu
www.akcio.eternit.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog