Peri02

2018. augusztus 30.

Felújított magasház tűzterjedés elleni védelme

Felújított magasház tűzterjedés elleni védelme

Egy negyvenéves, tízemeletes, több lépcsőházas panelházsor újult meg a közelmúltban Gazdagréten. Az alábbiakban – a hőszigetelési munkákból kiragadva – az épület homlokzati tűzterjedés elleni védelemével foglalkozunk.

A panelépület homlokzatát EPS hőszigetelő maggal ellátott kontakt hőszigetelő rendszerrel látták el. A homlokzati hőszigetelő rendszerek kialakításáról az ETAG 004 európai irányelv rendelkezik, tűzvédelmi osztályukat az MSZ EN 13501-1 szerint lehet meghatározni. A homlokzati tűzterjedés elleni védelem további követelményeit az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet VI. fejezetének 9. pontjában a 24–26. § taglalja.

Felújított magasház tűzterjedés elleni védelme

Az éghető anyagú hőszigeteléssel készülő homlokzati hőszigetelő rendszerekben bizonyos körülmények fennállása – például magasépületek – esetén az OTSZ által előírt, nem éghető anyagú (nem tűzveszélyes) sávokat kell létrehozni. A gazdagréti panelépületen a megnyitás nélküli külső térelhatároló falakon alkalmazott „E” tűzvédelmi osztályú polisztirol hőszigetelő mag vastagsága nagyobb, mint 10 cm, így – az előírások alapján – emiatt is be kellett építeni a legalább 20 cm széles, tűzvédelmi célú sávokat. Az A1 vagy A2 tűzvédelmi osztályú hőszigetelő anyagból készült sávok kialakításához minimum 90 kg/m3 testsűrűségű kőzetgyapotot kell használni az általános homlokzati felületen alkalmazott hőszigetelő anyag helyett, és azzal legalább azonos vastagságban.

Az épületek nyílásos falainál az A1 vagy A2 tűzvédelmi osztályú hőszigetelő anyagból készült tűzvédelmi célú sáv a homlokzati nyílások felett, kétféle módon alakítható ki:

  • közvetlenül a nyílások felett nem folyamatosan elhelyezett tűzvédelmi sávokkal, ilyenkor a homlokzati nyílás alapszerkezetének két szélén a sávot legalább 30 cm hosszban mindkét oldalon túl kell lógatni;
  • távolabb a homlokzati nyílásoktól (a nyílás alapszerkezetének felső és a felette lévő tűzvédelmi célú sáv alsó éle közötti távolság maximum 50 cm lehet, ide kerülhetnek például a redőnyszekrények), ilyenkor a sáv megszakítás nélkül végighúzódóan készülhet, azzal a feltétellel, ha a sáv kialakítására szintenként kerül sor.

hírlevél-feliratkozás

épjog