2012. szeptember 24.

Fényaktív ház, mely egyben levegőaktív ház is

Fényaktív ház, mely egyben levegőaktív ház is

A letisztult vonalvezetésű épületeket kedvelők számára egyre közkedveltebb megoldás a szálcement síkpalák homlokzaton, illetve tetőfelületen történő használata. Az épület egységes megjeleníthetőségén túl ökológiai mérlege alapján is korszerű megoldást nyújt a síkpala.

Hozzájárulás a levegőminőség javításához

A Velux Model Home 2020 programjában Európa szerte található házak tervezése és kivitelezése során a legmodernebb technológiákat használják annak érdekében, hogy az épületek megfeleljenek a fenntarthatóság követelményének. A Hamburg külvárosában, Wilhelmsburgban található LichtAktiv Haus az egyetlen olyan szén-dioxid-semleges családi ház a Velux programjában, amely egy 1950-es években épült ikerház egyik felének felújításával jött létre. Az épületet az Eternit különleges, légszennyezettséget csökkentő szálcement síkpalájával fedték, aminek segítségével a programban LichtAktiv (fényaktív) ház elnevezésű kísérleti épület Luftaktiv (levegőaktív) házzá is válhatott.

 

Fényaktív ház, mely egyben levegőaktív ház is

 

Különleges felület, különleges feladattal

A 2011 ősze óta Magyarországon a Creaton által közel 35 féle méretben és 30 féle színben, sima és rusztikus felülettel forgalmazott Eternit síkpalák között is egyedülálló az Activa síkpala, amely különleges anyagának köszönhetően aktívan hozzájárul a szmog, azaz az épületet körülvevő környezet légszennyezettségének csökkentéséhez.

Az Activa síkpala gyártásakor az alapanyaghoz titándioxidot (TiO2) adagolnak, amely katalizátorként szolgál a légszennyező anyagok lebontásához. A nappali fény hatására a pala felületén photokatalitikus reakció indul be, amely az egészségkárosító nitrogénoxidot (NOx) ártalmatlan nitráttá (NO-2) változtatja.

Fényaktív ház, mely egyben levegőaktív ház is

Az átváltoztatott nitrát a szálcement felületén található kalcium hidroxiddal reakcióba lép, és az eső segítségével lemosódik a tetőfelületről. Ez a reakció végtelen alkalommal ismétlődik, a katalizátor, a titándioxid nem használódik el.

A 32/60-as méretű, világosszürke Eternit Activa-val a szálcement síkpalára jellemző különleges karakterű tetők és különböző kreatív, geometrikus, letisztult fedési képek alakíthatók ki. Az Eternit rendszerkiegészítőként kínált rögzítőelemei, illetve az Etertherm tetőfólia mellett az Activa palához a tetősíkablakok is szinte rendszerelemként illeszkednek.

Fényaktív ház, mely egyben levegőaktív ház is

 

Ökológiailag ellenőrzött

Az Eternit tető- és homlokzati síkpalák rendelkeznek az ISO 14025 szerinti Környezetbarát termék (Environmental Product Declaration – EPD) minősítéssel, amely tartalmazza a termék igen kedvező képet mutató ökomérlegének adatait is.

Az Eternit környezet védelmében tett erőfeszítéseit 2009-ben a németországi BAU kiállításon is díjazták, ahol az Activa síkpala elnyerte az „Építészeti és építési Innovációs díjat”.

Fényaktív ház, mely egyben levegőaktív ház is

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog