2022. április 28.

Fújható üveggyapot födémek és tetők utólagos hőszigeteléséhez

Fújható üveggyapot födémek és tetők utólagos hőszigeteléséhez

A Supafil kötőanyag nélküli tiszta üveggyapot, mely régi vagy új épületek hőszigetelésének javítására alkalmazható. A Supafil termékek tulajdonságait az EN 14064-1:2010 szabványnak megfelelően vizsgálják és deklarálják. Az ígért hőtechnikai tulajdonságok eléréséhez a kivitelezőnek szakszerűen, a szükséges testsűrűségben kell beépíteni az anyagot.

Borított fafödémek utólagos hőszigetelése bontás nélkül

A magyarországi épületállomány jelentős része gerendás borított fa zárófödémmel készült. A régen épült földszintes házak födémszerkezeteinél a 10–22 cm vastagság közötti és átlag 80–100 cm távolságra fektetett gerendázatot azokra merőleges deszkázattal fedték alulról és felülről. E megoldással az alsó és felső gerendázat között kitöltetlen üregek maradtak. Az üreges szerkezetű borított födém hőátbocsátási tényezője a jelenlegi követelményeknek nem felel meg, a mai elvárásokat, a komfortot már nem tudja biztosítani. Kézenfekvő megoldás viszont a járófelület megőrzésére a gerendaközök üregeinek kitöltése hőszigetelő anyaggal. Az üregek méreteitől függően a Supafil Cavity vagy Supafil Timber Frame termékek ajánlottak e célra. A Supafil termékek könnyűek, alig juttatnak többletterhet a fafödémre.

Fújható üveggyapot födémek és tetők utólagos hőszigeteléséhez

 

Nem hasznosított padlásfödémek hőszigetelése

A Knauf Insulation Supafil Loft 045 és Supafil Loft Pro termékek felülről befújható épületszerkezetek, például – és elsősorban – padlásterek vízszintes vagy ferde felületei, valamint fűtött terek fölötti zárófödémek szigetelésére ajánlott. Alkalmazásuk olyan esetekben célszerű, amikor a padlástér hasznosítása nem szempont, vagy szilárd födém helyett a manapság egyre gyakrabban alkalmazott függesztett, szerelt gipszkarton mennyezet készül, amelyre nehéz lenne beépíteni gyári készítésű tekercses vagy táblás szigetelőanyagot.

 

Magastetők utólagos hőszigetelése

A magastetők gyakori problémája a régi hőszigetelés roskadása, lecsúszása. Ez a jelenség tetőtéri lakásokban komoly gondokat – kellemetlen téli és nyári hőmérsékletet, fűtési-hűtési költségnövekedést – okozhat. A héjalás megbontásával szarufaközönként, külső oldalról megoldható a megroskadt hőszigetelés pótlása vagy feljavítása. Ilyen módon a beépített tetőterek lakóinak zavarása nélkül elvégezhető a hőszigetelés. Az üregek méreteitől függően itt is a Supafil Cavity vagy Supafil Timber Frame termékek ajánlottak a kivitelezéshez.

Fújható üveggyapot födémek és tetők utólagos hőszigeteléséhez

 

Vázas és üreges szerkezetek, kéthéjú lapostetők

Az úgynevezett készházak elterjedését egyebek mellett a kivitelezési idő lerövidítése és a szakemberek hiánya is elősegíti. A külső falszerkezetek hőszigetelésére – a névtől függetlenül nemcsak fa-, hanem fémvázas épületekhez is – a Supafil Timber Frame a megfelelő termék.

Üreges szerkezetek – például előtétfalas vagy maghőszigetelésű falszerkezetek – hőszigetelése rendkívül egyszerűen és gyorsan megoldható fújható hőszigeteléssel. A kivitelezés befejezése után, a téglák fugáinak helyreállításával gyakorlatilag észrevehetetlen a beavatkozás nyoma. A kis mélységű üregek esetében a Supafil Cavity alkalmazható.

A kéthéjú lapostetők a panelépületek jellemző szerkezetei, amelyek óriási, több százezer négyzetméteres mennyiségben készültek. Épületszerkezeti szempontból kiváló megoldást nyújtanak, mivel a víz- és hőszigetelő funkciót szétválasztják. Ezekkel az épületekkel az az általános gond, hogy kezdetben a két héj alkotta üregben mindössze 6 cm – később 8 cm – vastag hőszigetelést helyeztek el, emiatt nem tudják teljesíteni a jelenlegi energetikai követelményeket. A felső héj megfúrásával, majd a kivitelezést követő azonnali helyreállítással beázási veszély nélkül, gyorsan elhelyezhető a kiegészítő hőszigetelés. Az üregek méretétől függően Supafil Loft 045 és Supafil Loft Pro vagy Supafil Cavity is befújható.

Előnyök:

Fújható üveggyapot födémek és tetők utólagos hőszigeteléséhez

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog