2017. január 30.

Időtálló és biztonságos a pórusbeton hőszigetelés

Időtálló és biztonságos a pórusbeton hőszigetelés

A kalcium-szilikát alapanyagú, kapilláraktív, diffúziónyitott pórusbeton anyagú Multipor hőszigetelés – egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően – kitűnő megoldás a homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelésére. Megfelelő eredmény csak szakszerű, gondos kivitelezéssel érhető el, amihez az alábbiakban nyújtunk segítséget.

Időtálló és biztonságos a pórusbeton hőszigetelés
1. Homlokzati fal (szükség esetén felületkiegyenlítéssel) 2. Multifix ragasztóhabarcs 3. Multipor hőszigetelő lap 4. Becsavarószeges tárcsás dübel 5. Multifix ragasztóhabarcs ágyazóréteg 6. Üvegszövet háló 7. Multifix ragasztóhabarcs fedőréteg 8. Homlokzati ásványi vakolat (alapozóréteggel) 9. Hálós műanyag élvédő profil 10. Lábazati műanyag indítóprofil 11. Műanyag vízorrprofil 12. Ablakpárkány 13. Ablakkáva-hőszigetelés 14. Nyílászáró csatlakozóprofil 15. Nyílászáró

 

Felületelőkészítés

Ha az alapfelület erősen nedvszívó vagy porlik, megfelelő alapozó/stabilizátor alkalmazása szükséges. Tipp: Amennyiben az alapfelület teherbírásával kapcsolatban kétely merül fel, helyszíni vizsgálat végezhető: kisebb (0,5 m2) felületen ragasszunk fel vakolaterősítő hálót Multifix habarccsal, majd egy hét múlva a háló szélénél megkezdve húzzuk azt le. Ha a ragasztó nem tapad megfelelően az alapfelülethez vagy a meglévő vakolat leválik, felületszilárdítás vagy a régi vakolat eltávolítása szükséges. A próba akkor sikeres, ha a háló úgy válik le a Multifix ragasztóról, hogy a ragasztóhabarcs háló alatti része a meglévő vakolaton marad. A hátfal 0,5 cm2/m-t meg nem haladó felületi egyenetlensége a Multipor lapokra felhordott ragasztó vastagságával kompenzálható. Az ennél nagyobb egyenetlenség normál mész-cement vakolattal korrigálható. A hőszigetelő lapok elhelyezésekor szétnyomott ragasztó vastagsága ne haladja meg az 1 cm-t!

 

Lábazatkialakítás

A lábazat a homlokzat nedvességnek és mechanikai hatásoknak legjobban kitett része, emiatt ennek megfelelően kell kialakítani. A csatlakozó terep vagy járda szintjétől legalább 30 cm magasságig felfröccsenő víz elleni védelemről kell gondoskodni, és erre az alkalmazási területre megfelelő hőszigetelő anyagot kell választani. A lábazat feletti Multipor hőszigetelő lapokat kombinált, a hőszigetelés vastagságától függő PVC lábazati profilról kell indítani. Az indítóprofil elhelyezésének pontosságát zsinórozással/vízmértékkel ellenőrizzük, és körülbelül 30 centiméterenként dübellel rögzítsük a falhoz. A hőtágulás miatt a profilok túl szoros egymáshoz toldása kerülendő. A hőszigetelő lap homlokfelületéhez illesztett hálós cseppentőprofil gondoskodik arról, hogy a lapok U alakban erősítőhálóval körbe legyenek véve.

 

Habarcskeverés és -felhordás

A Multifix habarcs felhasználásakor kövessük a zsákon feltüntetett rövid használati utasítást! A Multifix habarcs 5 °C alatti lég- és felülethőmérséklet esetén nem használható fel. A szárazkeveréket az előírt mennyiségű vízhez adjuk, majd lassú fordulatú keverőgéppel krémes állagúra keverjük. 5 perc pihentetés után ismételten keverjük át a habarcsot, hogy felhasználásra kész legyen. A habarcs az alapfelület egyenetlenségeitől függő kialakítású, de minimum 12 mm-es rozsdamentes acél fogazott glettvassal hordható fel a hőszigetelő lapokra.

Időtálló és biztonságos a pórusbeton hőszigetelés

Műszaki adatok

 

A hőszigetelő lapok elhelyezése

A lapok teljes felületű ragasztással helyezhetők el a hátfalra. A habarcs megfelelő szétterülése érdekében a lapokat oldalirányba történő csúsztatással és felületre merőleges nyomással igazítsuk a végleges helyükre. Felragasztásuk mindig alulról felfelé történik, fekvő táblákkal, lehetőleg feles kötésben, de minimum 15 cm átlapolással. Épületsarkokon fél táblánál kisebb nem építhető be. Sarokcsatlakozásokat fogazott, soronkénti váltott túlnyúlással kell készíteni. A nyílászárók sarkaiban fellépő feszültségek felvétele céljából a lapokat L alakban szabjuk be. Amennyiben a parapet elemmagasságra jön ki, megengedett a lapok függőleges beépítése. A lapokat egymáshoz szorosan, a lapok közötti fugák habarcskitöltése nélkül illesszük. A lapok méretre szabása egyszerűen, rókafogú fűrésszel történhet. A ragasztó megszilárdulását követően az esetleges felületi egyenetlenségek síkra csiszolhatók.

Időtálló és biztonságos a pórusbeton hőszigetelés

 

Dübelezés

Általánosságban a Multipor hőszigetelő lapokat táblánként 1 db, minimum 60 mm tányérátmérőjű, becsavaró műanyag dübellel mechanikusan is rögzítsük. A szélteher függvényében szükség lehet a dübelek számának – méretezés alapján történő – növelésére. A dübeleket a felületképzés előtt helyezzük el. A dübelek hossza a gyártó előírása szerint az alapfelülethez szükséges rögzítési mélység, valamint a ragasztó, illetve a hőszigetelő lap vastagságának függvényében határozható meg.

Időtálló és biztonságos a pórusbeton hőszigetelés

 

Sarok- és nyílászáró csatlakozóprofilok használata

Nyílászárókhoz és ablakkönyöklőkhöz történő csatlakozás mindig dilatációval, rugalmasan, vízzáró kialakítással történjen, tőmítőszalag és PVC-csatlakozóprofilok használatával. A felületerősítő háló felhelyezése előtt az épület sarkait, illetve a nyílászáró kávák éleit hálós PVC-profilokkal biztosítsuk. Homlokzaton fémprofilok használata – a hőmozgásukból keletkező nagymértékű feszültségek miatt – nem megengedett. Nyílászárók sarkainál (ablakpárkány alatt is) a hőmozgásból eredő igénybevétel kompenzálására diagonális, 45°-kal elfordított, minimum 20×40 cm felületű hálót kell felhelyezni. Minden szükségszerű többlethálózás előzze meg az egybefüggő felületfolytonos hálózást. A hálókat és élvédőket habarcs alákenéssel kell beépíteni, majd többletragasztóval gondosan beágyazni. Dupla hálózásnál kiemelten fontos, hogy a két hálóréteget habarcs válassza el egymástól.

 

Felületképzés

A felületképzés a Multipor lapokat rögzítő ragasztó megszilárdulása és a dübelek elhelyezése után történjen. A Multipor lapokkal kialakított felület sík, por- és szennyeződéstől mentes legyen. Amennyiben a felület síkra csiszolására volt szükség, portalanítani kell, esetenként a pórusokban felgyűlt port Putzgrund alapozó alkalmazásával kössük meg. A Multifix habarcsot fogazott glettvassal 5 mm vastagságban hordjuk fel a felületre, majd a szerszám sima élével simítsuk az üvegszövet hálót a habarcsba. A csatlakozóhálókat minimum 10 cm átlapolással alakítsuk ki.

Végső felületképzésként a rendszerösszetevőként szereplő Lb-Knauf Edelputz Extra ásványi színezővakolatot használjuk, ami a felületerősítő habarcsréteg megszilárdulása és megszáradása után hordható fel. Normál időjárási körülmények között 1 nap alatt 1 mm rétegvastagság száradásával számolhatunk. A felületképzés rétegeinek összvastagsága ne haladja meg a 10 mm-t.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo