2015. június 15.

Azonos értékű hőszigetelés, vékonyabb lapokkal

Azonos értékű hőszigetelés, vékonyabb lapokkal

Az új generációs Ecose FactPlust ásványgyapot termékcsalád 2013 óta kapható Magyarországon. A rugalmas, alaktartó, könnyű, ugyanakkor környezetbarát technológiával készülő ásványgyapot elsősorban magastetők, válaszfalak, illetve vázas szerkezetek szigetelésére alkalmas.

A kivitelezők a FactPlus termékek számos előnyét élvezhetik a beépítés során. A zsugorított csomagolás miatt az anyagmozgatás és -tárolás által igényelt hely, idő és ráfordított energia a hagyományos termékekéhez képest felére, harmadára csökken. Az anyagok kisebb testsűrűsége következtében kevesebb súlyt kell mozgatni, rugalmasságuk pedig a gyors és problémamentes beillesztést teszi lehetővé.

Példaként említhető egy miskolci csarnoképület falkazettáinak hőszigetelése: az építkezésen (16 ezer m2 felületen és 16 cm vastagságban) FactPlus 037 típusú ásványgyapotot építettek be. A közel 2560 m3 szigetelőanyag szállítása, mozgatása és tárolása a beépítésig a megszokottnál lényegesen kevesebb helyet, időt és energiát vett igénybe. A szállítás hagyományos könnyű lemezek alkalmazása esetén is 32 teherautót igényelt volna, míg FactPlus választásával ezt mindössze 7 teherautóval elvégezhették.

Azonos értékű hőszigetelés, vékonyabb lapokkal

A tömörített csomagolás előnyei egészen a beépítés pillanatáig érvényesülnek, hiszen az anyag csak az ekkor történő kicsomagolásakor, az állványon nyeri el a beépítési méreteit, lényegesen gyorsabbá, egyszerűbbé téve a szigetelés kivitelezését. Ráadásul – a már jól ismert Ecose gyártástechnológiának köszönhetően – az emberi szervezetre gyakorolt irritatív hatások föl sem merülnek.

Azonos értékű hőszigetelés, vékonyabb lapokkal

 

A FactPlus alkalmazási területei, típusai

Az eredetileg kifejlesztett termékek 037 és 039-es osztályokban (a megnevezés a hővezetési tényezőket jelöli), csak táblákban készülnek. Fő alkalmazási területeik a magastetők, válaszfalak, illetve vázas szerkezetek szigetelése. A geometriai jellemzőket az adott alkalmazási területre egész Európában leginkább jellemző – főleg szélességi – méretek összegyűjtése és értékelése alapján választotta meg a gyár. Mindezek eredményeként:

  • 500 mm-es szélesség magastetőkhöz, a szarufa síkja alatti szigetelésekhez (például fémprofilok közé);
  • 600 mm-es szélesség fa- és fémvázas szerkezetekhez;
  • 600 mm-es szélesség szerelt válaszfalakhoz és magastetők szarufák között elhelyezett szigeteléseihez készül.

A szigetelőanyagok mindegyik területhez hidrofobizálással készülnek, a rövid és hosszú idejű vízfelvétel deklarálásával. Szerelt válaszfalak esetében az akusztikai tulajdonságok is fontosak, így azokhoz az áramlási ellenállás értékét is megadja a gyár.

Mivel a hőszigetelési előírások szigorodása egész Európára jellemző, a gyári fejlesztések is ilyen irányba folytatódnak. Ennek egyik eredménye az új, 035-ös osztályú FactPlus, amivel a korábbi típusoknál vékonyabb, mégis hatékony hőszigetelés készíthető.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lényegesen kevesebb engedélyezési eljárásba kell megkeresni a tűzvédelmi hatóságot

A természeti vagy kulturális értékek hatékonyabb védelmét biztosító semmiségi okokkal bővült az építésügyi szabályozás

Megszűnt a telekalakítások során a szakhatósági eljárás

Az állam felelőssége a történeti károk kialakulásában, megelőzésében és kezelésében

Gyorsjelentés a 2021. évi építésigazgatási feladatokról és a helyi építésügyi szabályozásról

epitkezesinfo