Deceuninck

 

2012. október 31.

Jó födémszigeteléssel kellemesebb a lakó- és a munkakörnyezet

Jó födémszigeteléssel kellemesebb a lakó- és a munkakörnyezet

Épületfunkciótól függően a padlószerkezetek szigeteléseinek akusztikai, hőszigetelési és tűzvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük. A Knauf Insulation Kft. Nobasil PT kőzetgyapot termékei megoldást kínálnak az úsztatott padlók szigetelésére, akár ipari, irodai vagy középületről, akár lakóházról legyen is szó.

A padlószerkezet kőzetgyapot lemezzel történő szigetelése egyre elterjedtebb, mivel fizikai jellemzői alapján többet nyújt, mint az eddig megszokott rendszermegoldások. A padlószerkezetek szigetelőlemezeinek helyes kiválasztásával és beépítésével jelentősen javul a munkakörnyezet, ezáltal az épület hatékonyabban teljesíti funkcióját.

A Knauf Insulation a családi házas elvárásoktól az ipari követelmények teljesítéséig kínál Nobasil PT kőzetgyapot termékeket, melyek

  • hővezetési tényezője 0,04–0,035 W/mK;
  • az EN 13 501-1 szabvány alapján A1 tűzvédelmi osztályba sorolhatók;
  • alacsony páradiffúziós ellenállással és hidrofób tulajdonsággal rendelkeznek;
  • kémiailag semlegesek.

Jó födémszigeteléssel kellemesebb a lakó- és a munkakörnyezet 


Amit a födémszigetelésnek tudnia kell

A födémek burkolat alatti szigetelésének legfontosabb célja a lépészajok vagy testhangok és a léghangok csökkentése, megszüntetése és a hőszigetelés fokozása.
A lépéshangok az épületszerkezetben testhanggá alakulnak, aminek terjedése a szerkezet mechanikai tulajdonságától és csatlakozásaitól is függ.
A zajok csökkentése során szempont, hogy az úsztatott padlószerkezeteket hanglágy szigetelőanyaggal határolják alul és oldalt.
A padlószerkezetben a gépészeti vezetékeket a lépéshang-szigetelő lemeztől függetlenül kell elhelyezni.
A födém szigetelésekor az előkészítés is lényeges, mivel a kitüremkedéseket, esetleges „hanghidakat” el kell távolítani.
A falazat mentén peremszigetelő sávot kell kialakítani, aminek pár centiméterrel túl kell nyúlnia az aljzat felső síkján. A sáv kialakításának hiánya a kopogóhangok falazatba jutásához vezet. Fontos, hogy a szigetelőanyag elhatárolja az úsztatott padlót a szerkezettől.
A technológiai fólia hiánya vagy sérülése csökkenti a szigetelés hatékonyságát, mivel az ásványi szálak közé befolyhat a nedves technológiával készült esztrich.

 

Más funkciók, más követelmények

Ipari létesítményeknél lényeges szempont a tűzvédelmi elhatárolás. A Nobasil PT termékcsalád ennek az elvárásnak is megfelel (A1).
A felület terhelhetősége szintén fontos, ami befolyásolja a megfelelő termék kiválasztását (különböző terhelhetőségű termékek a Nobasil PTN, PTE, PTS és PVT).
Műszaki szempontból a terhelés összefügg az összenyomhatósággal, ezért a terhelésekre kategóriákat alkottak, jelölésük: CP (fokozat).
A Nobasil PT termékcsalád megfelel a terhelésnek (kN/m2), az akusztikai csillapításnak (dB), valamint a tűzvédelemnek (A1).

Jó födémszigeteléssel kellemesebb a lakó- és a munkakörnyezet 

Az ásványgyapot termékek terhelhetőségével az MSZ EN 13162 szabvány foglalkozik. Összenyomhatóság szempontjából 4 csoportra osztja (CP2...CP5), ami a terhelhetőséget is meghatározza. Minél nagyobb az összenyomódás, annál kisebb a megengedett terhelés, amely ebben az esetben az úsztatott aljzatra kerülő hasznos teher értékét jelenti, tehát nem veszi figyelembe magának az úsztatott aljzatnak a tömegét.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog