2013. április 16.

Kis hajlásszögű tetők kerámiacserepe

Kis hajlásszögű tetők kerámiacserepe

A kis hajlásszögű, 5 és 16° közötti lejtésű tetők fedése korábban keményhéjalású fedési anyagokkal nem vagy csak igen körülményesen volt megoldható. De az évezredes hagyományokkal rendelkező, megszokott formájú és színvilágú kerámiatetők nem is passzolnak minden stílushoz, tervezési irányzathoz. Legalábbis ez volt a jellemző mindeddig.

Nagy fesztávú terek fedésénél a túlzott gerincmagasság, illetve a szükségtelenül nagy fűtendő belső tér elkerülésére, valamint egyes épületek tömegalakítása során vagy melléktetők fedésekor ‑ más szempontok mellett ‑ az építménymagasságra vonatkozó építési előírások betartása miatt is szükséges lehet kis hajlásszögű tető tervezése és építése. Nem is beszélve a manapság terjedőben lévő alacsony energiájú, illetve passzívházakról, amelyek esetén a minél kompaktabb kialakítás indokolt, de a kis hajlásszöget egyes mai építészeti irányzatok tömegalakítása vagy ferde térelhatárolások kialakítása is szükségessé teheti.

Kis hajlásszögű tetők kerámiacserepe

Az elmúlt években egyre többen fedezték fel a Domino kerámia tetőcserepekkel is megvalósítható sík felületű, szögletes vonalvezetésű, nyugodt fedési képet nyújtó, finoman lépcsőzetes kialakítású tetők szépségét. A Domino tetőcserép kimondottan alkalmas kis hajlásszögű, akár 10°-os tetők fedésére is. Az egyszerű, letisztult vonalvezetésű épületek, vagy a gazdaságossági szempontoktól vezérelten épülő alacsony energiájú házak gyakran kimondottan ilyen tetőkialakítást kívánnak.
Persze ha a sík felület a cél, a Domino cserepek esetén sem csak a fekete és szürke különböző áranyalata és felületei között válogathatunk, hanem a kerámiacserepekre jellemző természetes földszínek között is.
Ilyen tetők tervezésekor számos követelménynek kell megfelelni, ami gyakran különleges megoldásokat igényel. A kerámia tetőcserepek fokozott igénybevételek melletti alkalmazhatóságát már lehetővé teszi a modern gyártástechnológia, de a gondos tervezés és kivitelezés is elengedhetetlen.

Kis hajlásszögű tetők kerámiacserepe

Nézzük, melyek azok a tervezővel és kivitelezővel szemben egyaránt felmerülő követelmények, amelyeket kis hajlásszögű tetők kialakításakor fokozattan figyelembe kell venni.


Vízhatlanság
Fontos követelmény, hogy a héjazatnak az egyes részletekben is vízhatlannak kell lennie. Bizonyos hajlásszögtartományokban az alátéthéjazatot szilárd alsótetőre kell fektetni, vízhatlan, szélzáró kivitelben. Az egyes elemeket a szél szívóhatásával szemben előírásszerűen kell rögzíteni. Különösen fontos a héjazat alatti légrés méretezett kialakítása.

Kis hajlásszögű tetők kerámiacserepe

 

Szellőzés
Az ereszoldali beszellőző keresztmetszet méretének a hozzá tartozó tetőfelület 2 százalékának, de legalább 200 cm2-nek kell lennie. A héjazat alatti légrés átszellőztetését méretezett keresztmetszetű ellenlécek alkalmazásával szükséges megoldani. Az éleknél és a gerincnél a szabad szellőző keresztmetszetnek legalább a hozzá tartozó tetőfelület 0,05 százaléknak kell megfelelnie.

Kis hajlásszögű tetők kerámiacserepe


Pára
A Creaton rendszere különböző igénybevételekre négy különböző páraáteresztő tetőfóliát kínál.

Az egyes hajlásszögtartományokhoz és cseréptípusokhoz alkalmazható fóliák
Kis hajlásszögű tetők kerámiacserepe

Tetőáttörések
A tetőáttörések tervezésekor célszerű olyan vízhatlan megoldásokat előírni, mint a csőáttörések esetében az EPDM mandzsetta ragasztott kivitelben.
A kéményszegélyezéseknél a szintén vízhatlan gallér kialakítása, a csatornaszellőzők és gázkémény-kivezetők esetében pedig az állítható méretű Signum adapter javasolt.

Kis hajlásszögű tetők kerámiacserepe


Hófogás
Kis hajlásszögű tetők tervezésekor fokozott figyelemmel kell lenni a hófogásra, hiszen a felületen nagy tömegű hó tud összegyűlni, ami balesetet is okozhat.
Fontos, hogy a hófogás a teljes tetőfelületen történjen, illetve fokozott veszély esetén vegyesen alkalmazzunk felületi és vonalmenti hófogást.

 

Viharállóság
A kis hajlásszögű tetők viharállósága növelhető viharkapcsok alkalmazásával, amelyek a különböző cseréptípusokhoz különböző kivitelben állnak rendelkezésre.

Az ArchiCAD kiegészítés révén az alacsony hajlásszögú tetők tervezhetősége egyszerűen megoldott. Igényelje a Creaton ArhiCAD tervezési segédletét az info@creaton.hu email-címen.

www.creaton.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog