2012. november 28.

Kisebb ráfordítással is lehet sokat spórolni

Kisebb ráfordítással is lehet sokat spórolni

A padlástér szigetelésével viszonylag kis ráfordítással jelentős fűtési költség takarítható meg. A beépítésre szánt tetőtér szigetelése a tető síkjában a szarufák között és alatt elhelyezett szigetelőanyagokkal oldható meg, míg a későbbi hasznosításra nem tervezett padlástereket elegendő a födémre fektetett vagy befújt üveggyapot szigeteléssel ellátni.

Ezek alá javasolt párazáró réteget (például Masterfol Soft Alu) helyezni, ami hosszútávon megakadályozza a feláramló pára szigetelőanyagba jutását.

 

Hogyan készíthető hatékony szigetelés?

A padlásfödémek a leggazdaságosabban hőszigetelhető épülethatároló szerkezetek, különösen akkor, ha a födémet nem használják nehéz terhek tárolására. A födémek síkjában történő szigetelésre vonatkozó irányelv, azaz a hőátbocsátási követelményérték: U=0,3 W/m2K, aminek teljesítéséhez legalább 18 cm vastag hőszigetelés szükséges. Alkalmazhatók táblás kőzetgyapot szigetelőlapok (például Nobasil MPN, MPE), amelyek ár-érték arányát azonban felülmúlják az Ecose technológiával, természetes anyagokból gyártott és a fenntartható fejlődést szem előtt tartó, újgenerációs ásványgyapot termékek, mint például:

  • Classic 039;
  • Ekoboard;
  • Supafil LOFT 045 (befújható technológiával kivitelezhető);
  • Supafil Cavity 034 (befújható technológiával kivitelezhető).

Mindegyik termék A1-es tűzvédelmi besorolású és a párával szembeni ellenállást biztosító hidrofobizáló anyaggal készülnek.

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásával kapcsolatban a fűtött tetőteret határoló szerkezetek (például magastetők) esetén a 7/2006 TNM rendelet ad iránymutatást, amely U=0,25 W/m2K értéket jelöl meg. Ez a szabványérték elérhető, ha a szarufák közét 140–150 mm vastagságú, λ=0,035 W/mK vagy λ=0,037 W/mK hővezetési tényezőjű szigetelőanyag tölti ki, mint például:

  • FactPlus IPB 0,037 (leginkább javasolt);
  • TI 135 U;
  • Classic 035;
  • Nobasil MPS;

és alatta merőlegesen (a képen az alsó hőszigetelő réteg a lécváz között), 50–100 mm vastagságban elhelyezve:

  • FactPlus FCB 039 (leginkább javasolt);
  • Nobasil MPN kőzetgyapot (λ=0,039 W/mK).

Kisebb ráfordítással is lehet sokat spórolni

Ariadne program – www.epuletszerkezet.hu

 

E hőszigetelő rendszerek alkalmazásával az épület átlagosan 20 százalékkal tovább tartja a kívánt hőmérsékletet, azaz 20 százalékkal kevesebb energiát kell a fűtésre fordítani. Ez 50 ezer forintos gázszámlánál havonta 10 ezer forint megtakarítást eredményez abban az esetben is, ha a falak szigetelése még el sem készült.

Kisebb ráfordítással is lehet sokat spórolni
Energiaklub

hírlevél-feliratkozás

épjog