2012. február 22.

Könnyen kezelhető vakolható homlokzati hőszigetelés

Könnyen kezelhető vakolható homlokzati hőszigetelés

Mivel az épületek hőveszteségének jelentős része – ami a felhasznált energia több, mint 30 százaléka is lehet – a falszerkezeten át távozik, az épületszerkezetek fokozott hőszigetelésével jelentősen csökkenthető a fűtésre, hűtésre felhasznált energia, valamint a kibocsátott káros anyag mennyisége.

A hőszigetelés előnyös hatásai nemcsak télen, a fűtési költségek megtakarításában jelentkeznek, hanem nyáron, a kellemes belső klíma megteremtésében, illetve a hűtési költségek csökkenésében is. Hazánkban a homlokzati felületképzések legelterjedtebb módja a vakolat. A vakolható kőzetgyapot a vakolt hőszigetelő rendszerek (ETICS) ideális hőszigetelő anyaga, mert a kiváló hőszigetelési tulajdonság mellett kitűnő hangszigetelő képességgel is bír, jó páraáteresztő és növeli az építmény tűzállóságát.

 

A homlokzati hőszigetelés jelentősége

Nem hőszigetelt fal esetén – bal oldali ábra – a hőfokesési görbe azt mutatja, hogy télen a falazat egy része (körülbelül harmada) a negatív hőmérsékleti tartományba esik, emiatt a fal hőtároló képessége is csökken. A falszerkezetben káros feszültségek alakulhatnak ki, amelyek az épület élettartamát csökkentik.

Könnyen kezelhető vakolható homlokzati hőszigetelés

Hőszigetelés alkalmazásával – jobb oldali ábra – a falszerkezet teljes vastagságával a pozitív hőmérsékleti tartományban helyezkedik el. A helyiség felfűtése ugyan lassabb, mivel a falat is fel kell fűteni, de ezt követően annak hőtároló képessége kihasználható (kisebb a hőingadozás), és a falszerkezet belső felületi hőmérséklete is magasabb lesz, ami jobb hőérzetet eredményez.

 

Az ETICS követelményrendszer

A külső falak hőszigetelésére szolgáló, bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek azonosítója: ETICS (az angol „External Thermal Insulation Composite Systems” rövidítése). E rendszerekkel szemben támasztott követelményeket az ETAG 004 (az Európai Műszaki Engedély Útmutatója) tartalmazza. Az ETAG 004 követelményei alapján készül az ETA – az Európai Műszaki Engedély (tájékoztató, részletek: www.eota.be).

 

A Knauf Insulation kőzetgyapot anyagai – régi néven Nobasil kőzetgyapot termékek – szinte minden felhasználási területen alkalmazhatók. A termékválasztékban megtalálhatók a kisebb testsűrűséggel rendelkező kőzetgyapot szigetelőanyagok és a nagy teherbírású, lépésálló, illetve a vakolható, homlokzati kőzetgyapot termékek is.

 

Könnyen kezelhető vakolható homlokzati hőszigetelés

 

A kőzetgyapot alapanyagú Nobasil FKD S a külső falakon alkalmazott kontakt hőszigetelő rendszerekhez készült. Minden olyan tulajdonsággal és előnnyel rendelkezik, melyek a kőzetgyapot szigetelésekre jellemzők: A1 tűzvédelmi besorolású (nem gyúlékony), a felszerelést követően alaktartó, légáteresztő és akusztikai tulajdonságainak köszönhetően zajcsökkentő is. További előnye, hogy a szállítás és a szerkezetre történő elhelyezés során jóval könnyebben kezelhető, mint a hagyományos homlokzati ásványgyapot táblák.

 

Könnyen kezelhető vakolható homlokzati hőszigetelés
Kaposi Mór Oktató Kórház, Kaposvár

 

Knauf Insulation Kft.
2058 Budaörs, Gyár utca 2. Pf.: 115.

Ügyfélszolgálat:
Telefon: +36 23 889 844
Fax: +36 23 889 845
info.hu@knaufinsulation.com
www.knaufinsulation.hu

(x)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog