2012. január 02.

Már lehet regisztrálni a Tervezői Napokra!

Már lehet regisztrálni a Tervezői Napokra!

Ismét izgalmas témákkal jelentkezik a BME Épületszerkezettan Tanszék, a Metszet és az Építési Megoldások közös konferenciasorozata: az új OTSZ és a tűzvédelem, a legújabb tető- és homlokzati megoldások, az intelligens épület, az energiadizájn, valamint a kül- és beltéri járófelületek kerülnek terítékre az öt tervezői napon.

A konferenciasorozat szakmai szervezője 2012-ben is a BME Épületszerkezettani Tanszéke, dr. Becker Gábor, Horváth Sándor és Pataky Rita.

 

Továbbképzési pontok:
MÉK: 2 pont (2012/20)
MMK: akkreditáció folyamatban

Jegyár: 2362 Ft + áfa (3000 Ft) /alkalom

Figyelem! Visszatérítés! Minden konferencianap után minden résztvevőnek bruttó 2000 forintot írunk jóvá a tervlap.hu rendszerében. (A visszatérítés csak a teljes napon résztvevőknek jár!) Az összeg felhasználható a tervlap.hu-n meghirdetett rendezvények részvételi díjaira, szaklap- és szakkiadvány-előfizetésekre stb.!

 

A RENDEZVÉNYRE ITT LEHET REGISZTRÁLNI.

 

Program:
Az előadások reggel 9 órakor kezdődnek. Alkalmanként 4-5 szakmailag elismert egyetemi oktató tart előadást, ezt egészítik ki a cégek témakörhöz kapcsolódó alkalmazástechnikai, anyagismertető előadásai. A programhoz ebéd és két kávészünet kapcsolódik.

 

Helyszín:
A Bara Hotel konferenciaközpontja (Budapest XI., Hegyalja út 34-36.)
(A parkolás a szálloda jobb oldala melletti és mögötti utcákban ingyenes, a szálló mélygarázsában
kedvezményesen 500 Ft/nap)

 

Időpontok – témák:

Tűzvédelem, biztonságtechnika – április 4.

A tűzvédelem az utóbbi időben az OTSZ ismételt módosításai, a tűzesetek és az ezek kapcsán az egyes építőanyagokkal kapcsolatban is fellángolt viták miatt az érdeklődés középpontjába került. Az épületszerkezetek mellett igen hangsúlyosak itt a tűzjelzők, az oltóberendezések, a hő- és füstelvezetés. Ugyanígy lényeges részei az épületnek a vagyonvédelmi, épületfelügyeleti és balesetvédelmi elemek is, amelyekkel a tervezés kezdetén nem feltétlenül számolunk.

 

Tető- és homlokzati megoldások – május 24.

Egyre inkább előfordul, hogy a tető és a homlokzat nem válik el élesen egymástól, hanem ugyanaz a burkolat fordul át az épület felületein. De ha az épületszerkezeti megoldás nem is teljesen ugyanaz, a tetőnek és a homlokzatnak akkor is mindenképpen egységesen, megszakítás nélkül kell az épület termikus burkában részt venni. Különösen igaz ez alacsony energiafelhasználású, például passzív- vagy aktívházak esetén.

 

Intelligens épület – június 14.

Az intelligens épületvezérlés magában foglalja a fűtés, a hűtés, a világítás, az egyéb elektromos fogyasztók, a nyílászárók, az árnyékolók, a biztonságtechnika, az esetleges megújuló energiaforrások stb. rendszerelvű irányítását. Nemcsak kényelmi szolgáltatás, hanem az épület energiatudatos működtetésének is – ami az emelkedő energiaárak és az egyre szigorodó előírások miatt egyre jobban előtérbe kerül – fontos eszköze.

 

Energiadizájn (hőszigetelés, klímatudatos építés) – szeptember 20.

Lejárt az ideje annak a megközelítésnek, hogy az épületenergetikai és -gépészeti munkarészek utólagosan, kiegészítő jelleggel készüljenek el, alacsony energiafelhasználású épületet csak úgy lehet létrehozni, ha a tervezés az első pillanattól kezdve komplex szemlélettel folyik. Az energiadizájn eszköztára az olyan legegyszerűbb dolgoktól, mint a jó tájolás az olyan high-tech elemekig, mint a reagálóképes, adaptív homlokzati elemekig terjed.

 

Kül- és beltéri járófelületek (padlók, burkolatok, lépcsők) – november 15.

A padlószerkezetek rétegrendjei a tervdokumentációknak nem mindig a legjobban átgondolt részei, pedig a padlóburkolatok – a harmonizált EU szabványok szerinti – paramétereinek megadása a tervező feladata. Ugyanígy nagyon fontos a megfelelő aljzat kiválasztása, az akusztikai és a dilatációs szempontok figyelembe vétele. Különösen érvényes mindez speciális – csúszásmentes, saválló, higiénikus, nagy kopásállóságú, ipari, sport célú stb. – padlók esetén.

 

(A programváltoztatás jogát fenntartjuk.)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog