2012. szeptember 24.

Medenceterek összenyitása a szabad térrel

Medenceterek összenyitása a szabad térrel

Mivel Magyarországon a klimatikus viszonyok miatt rövid időre korlátozódik egy évben a kültéri medencék használhatósága, a gépészeti megoldások fejlődésével (például páraelvezetéses szellőztetés) egyre népszerűbbek a beltéri medencék, sokszor azzal az igénnyel, hogy minél nagyobb mértékben érintkezzenek a kültérrel.

Erre kínál megoldást a Solarlux harmonika teraszajtó, illetve a Solarlux függőleges tolófal (Solarlux HSW), amelyek nagy fesztávok lég- és hőszigetelő zárására képesek.

A Solarlux harmonikafalak – az egyenkénti szárnysúly- és mérethatárok betartása mellett – alsó megvezetéssel 14 méteres fesztávig nyithatók, felső megvezetés esetén pedig – statikai méretezés figyelembevételével – nincsen maximális fesztávmegkötés. A leginkább kérdéses pont a küszöb kialakítása: több, fokozott légzárású kivitel közül lehet választani, de létezik olyan padlóba süllyesztett megoldás is, ahol – korlátozott légzárás mellett – nincs a küszöbnek kiállása. A harmonikafalak – a helykihasználás érdekében – lehetnek kifelé vagy befelé nyílók, ami nem befolyásolja a biztonságot, mivel a tokok közé zárnak a szárnyak. Alapanyaguk lehet fa, alumínium, illetve fa-alumínium. Egyes típusok derékszögben fordíthatók vagy szegmentálhatók.

A harmonikafalak családi házak medencefedéseihez minden igényt kielégítenek, de léteznek olyan közösségi terek (fürdők, strandok, sportlétesítmények), ahol a falakat nem kell nap mint nap mozgatni, továbbá eltárolásukat is rejtetten vagy félig rejtetten kell megoldani. Ehhez nyújt kitűnő megoldást a Solarlux függőleges tolófal (Solarlux HSW), ami a harmonikaajtókkal megegyező jellemzőkkel bíró szerkezet, de szárnyai nincsenek egymáshoz pántolva, és vasalatai egyenkénti elmozgatásra és rögzítésre is alkalmasak. A megfelelő pálya kiépítésével a lapok akár a homlokzattól messzebb, parkoltatásra alkalmas pozícióba is helyezhetők.

 

Medenceterek összenyitása a szabad térrel
HSW vasalat egyenkénti mozgatáshoz

A függőleges tolófalak egy-, illetve kétrétegű üvegezéssel alumínium vagy fa alapanyagból készülhetnek. A szárnyak – egy szárnyosztóval – egyenként 1100×3500 mm-es maximális méretűek, és maximum 150 kg súlyúak lehetnek. Nincs nyithatósági fesztávmegkötés, és minden termék szegmentálható, derékszögben fordítható. A parkolóállások a megrendelő igényei szerint alakíthatók ki.

 

Medenceterek összenyitása a szabad térrel
Helytakarékos szárnyparkolás

E homlokzati megoldásokhoz a Solarlux készít tetőket is, hőszigetelt télikert és nem hőszigetelt üvegház kivitelben, amelyekkel az áttört födémmel megvilágított medencék is fedhetők úgy, hogy az integrált tetőablakokkal megoldódjon a passzív szellőzés, illetve a páraelvezetés.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog