2021. október 21.

Műemlékfelújításból sokféle van – itt a Metszet legújabb száma

Műemlékfelújításból sokféle van – itt a Metszet legújabb száma

Szent István-terem a címlapon, magyar és nemzetközi példák és antipéldák. Teljes visszaépítéstől az alig-beavatkozásig; Korzikától Plovdivig; gyárfelújítástól várrom konzerválásig sokféle beavatkozás, többféle vélemény.

"Az igazságot minden egyes megoldásnál külön-külön kell megkeresni, és minden beruházónak és építésznek kötelessége, hogy keresse, és próbálja meg a múlt értékeit megtartani, legyen az egy faragvány, egy faltest, egy tér, egy tömeg, egy sziluett." – áll a bevezetőben. Utána sorjáznak a megoldások: Rostás Péter írt komoly ismertetőt a gyönyörűen újraalkotott Szent István-teremről, Ware-Nagy Orsolya egy korzikai kolostor izgalmas cortenacél kiegészítéséről ír Amelia Tavellától, Katona Vilmos egy ókeresztény templom díjnyertes bemutatását ismerteti Plovdivból (építész: Krasszimir Todorov), Wettstein Domonkos pedig egy "padlásátalakításról", egy padlásban elhelyezett fénykútról ír, melyet a BAST iroda valósított meg Noueilles-ban.

A magyar példák között a füzéri vár sütőházának (gazdasági épületének) visszaépítéséről ír Sulyok Miklós (építész: Rudolf Mihály), a mohácsi selyemgyár rendezvényépületté alakításáról Lenzsér Péter (építész: Dombai Gyula és társai), a szádvári vár romjainak bemutató-konzerváló beavatkozásáról B. Kóródy Anna (építész: Kelemen Bálint). A zöld rovatba is jutott egy komoly szakcikk Bihari Ádám és Medgyasszay Péter tollából a szalmaépítésről. Az aktuális rovatban az idén júniusban megrendezett Nemzetközi Építészkongresszusról olvashatunk beszámolót.

 

A szaklap itt előfizethető >>

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog