2017. június 23.

Szimbolikus épületek az új Metszetben

Szimbolikus épületek az új Metszetben

A kontraszt harmóniája, nyitottság a rejtettségben és történelmi alámerülés. Külföldi, hazai templomok és nemzeti szimbólumok. A Metszet júniusi témája a jelkép-építészet.

A Metszet szakrális építészeti különszámnak is tekinthető május-júniusi (2017/3) kiadása felütéssel kezd. A felújított paksi Szeniczey-kúriát Karácsony Tamástól, Kern Orsolyától és Boór Andrástól a tervezők saját fotóival közli a folyóirat Nagy Gábor újságíró tollából.

A külföldi és hazai szakrális épületekkel foglalkozó cikkek nemzetközi érdemeket szerzett kutatók írásai. Hosszú idő óta nem jelenik meg hazánkban liturgikus szemléletű kritika kortárs templomokról – ezt a hiányt igyekszik pótolni Esteban Fernández-Cobián (UDC – A Coruñai Egyetem), Vukoszávlyev Zorán (BME), valamint Katona Vilmos (Metszet, SZE) elemzése.

Terítéken a Moneo Brock stúdió merész terve Mexikóban, a 20. század eleji liturgikus megújulás hagyományait folytató drezdai Szentháromság templom (Schulz und Schulz), valamint Daragó László görögkatolikus temploma Dunakeszin, amelynek ’új historizmusa’ Guzsik Tamás előtt is lerója tiszteletét a neves építészettörténész halálának tizenötödik évfordulóján. A Metszet jelen számával a reformáció 500. évfordulójára is emlékezik az eislebeni templom felújításáról szóló cikkel (Danielisz Dóra). Ebben a templomban keresztelték Luther Mártont.

A hazai szimbolikus helyszínek sorát a szécsényi ferences Betánia (Török Ferenc értékelésével) és a részben szakrális jelként értelmezett prédikálószéki kilátó gazdagítja, mellyel kapcsolatban Csanády Pál személyes tapasztalatait osztja meg az olvasóval. Jelképes nemzeti emlékhelyként ezekhez társul Birkás Gábor és Párkányi Raab Péter MÁV-betonbunkerből átalakított Málenkij Robot emlékműve Budapest-Ferencvárosban. Utóbbiról Wesselényi-Garay Andor szofisztikált értekezését olvashatjuk.  

A szimbolikus események között említést kell tenni az olaszországi Bose monostor éves templomépítészeti konferenciájáról, amelyet idén egy nappal a Metszet lapzártája előtt tartottak. Hatmann Gergely mégis teljes körű beszámolót küldött róla, amit a szerkesztők nevében ezúton is köszönünk.


A lap itt előfizethető.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog