cemix

2019. április 19.

Tetőablak: előny lett a gyors beépítés

Tetőablak: előny lett a gyors beépítés

 

A gyors beépítés a legtöbb építőanyag, és így a tetőablakok esetén is az egyik fontos tényezővé vált az elmúlt években. A jó tetőfedő számára minden perc érték, így az, hogy a Roto tetőablakok előszerelve kínálják a szakszerű kivitelezéshez szükséges részleteket, ma pénzben is kifejezhető előnyt kínál. A kivitelezést segítő elemek szakszerű beépítéséhez bármilyen tetőhajlásszög, csoportos beépítés vagy térdfalablakkal történő kombináció esetén műszaki támogatást nyújt a gyártó.

 

Számos építési termék olyan tulajdonságai kerülnek ma fókuszba, amelyek korábban nem voltak fontosak a magyarországi építkezéseken. Tíz éve például nem számított hasznosnak, ha egy brigád egy délután alatt beépített öt tetőablakot. Nem úgy a nyugati országokban, ahol egy tetőablak melletti döntés esetén a gyors és egyszerű beépítés, a kivitelezést segítő szerkezetek voltak keresettek. Új trend Magyarországon is, hogy a szakemberhiány és a szakképzett kivitelezők túlterheltsége miatt előnnyé vált, amit a Roto már régen kínál: a gyárilag előszerelt tetőablakok beépítése gyors és pontos.

Nézzük: a beépítésre kompletten előkészített Roto tetőablakok milyen műszaki kérdések megoldását teszik a gyorsaság mellett nagy eséllyel reklamációmentessé is? Párásodik a tetőablak, körülötte beázás tapasztalható – a megrendelő első gondolata, hogy rosszul döntött, a tetőablak nem megfelelő minőségű.

Manapság a háromrétegű üvegezés az építkezők számára a tetőablakok esetén is a minőség legfontosabb, sőt gyakran egyetlen jellemzője lett. Mindeközben a kiemelten jó üveggel ellátott tetőablak és a remélhetőleg jól kivitelezett tető összeépítése gyakran válik a tető gyenge pontjává.

Oszlassuk el a megrendelő tévhitét, hogy csak az üvegezés rétegeinek száma fontos: a kulcs a helyes kivitelezés, amelyben a Roto tetőablakok gyári előkészítése segít.

A feladat a tetőablak beépítése közben átvágott héjalás, légzáró, páraáteresztő alátétfólia és persze a szigetelés és belső párazáró fólia síkjának szakszerű visszaállítása. A Roto gyárilag előszerelt tetőablakainak elemei kifejezetten ezek elkészítését teszik szakszerűvé, sőt gyorsítják is bármilyen tetőhajlásszög esetén, akár a – divatos trendnek tekinthető – csoportos beépítés vagy térdfalablakkal kombinált kialakítás esetén is.

 

Tetőablak: előny lett a gyors beépítés

 

Tetőablak: előny lett a gyors beépítés    Tetőablak: előny lett a gyors beépítés

 

A megrendelő a tetőablak beépítésének csak a végeredményét látja: a burkolókeret szépen lezárja a csatlakozást. Szakemberként azonban ezzel nem elégedhetünk meg. Ha az építkezés ellenőrzése közben a tetőhöz jutunk, ragaszkodjunk ahhoz, hogy megnézhessük, hogyan történt az átvágott hőszigetelés és a fóliarétegek folytonosságának helyreállítása. És persze ne engedjük, hogy a kivitelező ennek megoldását a gipszkartonosra bízza azzal, hogy „a gipszkarton majd jól odaszorítja", mert az legfeljebb eltakarja a későbbi beázás okát.

Tekintsük át a tetőablak beépítését segítő Roto-megoldásokat röviden.

A leggyakoribb probléma ugyanis éppen az, hogy a belső párazáró fólia csatlakozása nincs megoldva, így a beltérből a szerkezetbe jut a pára. Egyes számítások szerint egy-egy tetőablak miatt akár évi száz liter nedvesség is a szerkezetbe juthat. Ha a Roto ablakra gyárilag elhelyezett csíkhoz ragasztjuk a párazáró fólia szélét, nem bízzuk a helyzetet sem a véletlenre, sem a kivitelezés további résztvevőire.

A tetőt a tetőablak csatlakozásánál a fóliagallér szabályos ragasztásával – tehát nem a gyakran használt tűzéssel – kell légzáróvá tenni. Ezt egyszerűen hajszárítóval ellenőrizhetjük: ha át tudunk fújni rajta, akkor a porhó és más nedvesség is gond nélkül megtalálja az utat a szerkezetbe. 

 

Tetőablak: előny lett a gyors beépítés

 

Tetőablak: előny lett a gyors beépítés

 

A Roto tetőablak vízzáró csatlakozását az ablakra szerelt speciális sín és az előformázott ragasztó fülek biztosítják. Ezekkel és a hozzá tartozó speciális ragasztóval még a sarkoknál is könnyű a kivitelezés, ahol a vágás miatt problémás a pontos munka.

A tetőablak minden körülmények között kiemelkedik a tető síkjából (6-12 cm-re), így hiába a kellően vastag hőszigetelés, a tokszerkezet oldala védtelen maradna, ha a gyárilag előszerelt hőszigetelő csomaggal nem csatlakoztatnánk azt.

A Roto beépítést segítő elemei tehát a gyárilag az ablakokba épített külső fóliagallér, a vízzáró csatlakozást segítő ragasztószalag, az előszerelt Hőszigetelő Csomag, vagy külön rendelhető a hőszigetelt vízzáró csatlakozás. Mindezekkel egy magas szinten előregyártott építési terméket kapunk, amellyel az élőmunka csökkenthető, a szükséges műszaki tartalom biztonsággal kínálható.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A ROTO HONLAPJÁN >>

 

Tetőablak: előny lett a gyors beépítés

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog