2017. október 25.

Tévhitek és tények az üveggyapotról

Tévhitek és tények az üveggyapotról

A laikus építtetők többsége – és nyugodtan kimondhatjuk, az építőiparos szakembereké is – a szálas szigetelőanyagok közül inkább a kőzetgyapotot (bazaltgyapot) tartja hosszú távon megbízható szigetelési megoldásnak. Ez a megítélés évtizedekkel korábbi rossz döntések eredményeként alakult ki.

A kilencvenes évektől tapasztalható volt, hogy az üveggyapot termékek közül – a szakmai hozzáértés hiányának és a nyereségtartalom csábításának következtében – tömegesen választottak, illetve építettek be nem a műszaki igényeknek megfelelő termékeket. A kivitelezők, beruházók abba a hibába estek, hogy nagyrészt a termékskála aljából választottak. A beépített termékek alulmúlták a velük szemben támasztott műszaki elvárásokat, hiszen azokra nem is voltak alkalmasak, a megfelelő termékeket viszont nem használták, elsősorban az áruk miatt. Mindezek miatt sokszor találkozhatunk csalódott üveggyapot felhasználókkal, hiszen a látszó vagy megbontott szerkezetekben többségében összezsugorodott, elvékonyodott üveggyapot maradványok találhatók.

Tévhitek és tények az üveggyapotról Tévhitek és tények az üveggyapotról

E probléma oka a rossz termékválasztás, hiszen vékony, kis testsűrűségű, roskadásra hajlamos, olcsó anyagot választottak és építettek be. A rossz hírek gyorsan terjednek, főleg, ha a szakiparban ilyen gyakori a rossz tapasztalat, így megszületett a téves „népítélet”, amely szerint az üveggyapot hosszú távon nem alkalmas minőségi hőszigetelésre. A téves következtetések alapján kialakult általános vélemény rossz fényt vet a minőségi, prémiumtermékekre is.

Néhány tény az üveggyapotról, azon belül is a Knauf Insulation üveggyapot termékeiről. Ezek a termékek az üveg olvadáspontja feletti hőmérsékletre hevítését követő centrifugális szálképzéssel, majd a létrejött szálak összeragasztásával, tömbösítésével készülnek.

Tévhitek és tények az üveggyapotról

A Knauf Insulation öt évnyi intenzív kutató- és fejlesztőmunkája eredményeként egyedülállóan környezettudatos, természetes kötőanyagú terméket hozott létre: az Ecose technológiájú üveggyapotot. A termék glükózalapú kötőanyaggal készül, ezért nem tartalmaz hozzáadott fenol-formaldehidet vagy akrilt, ennek köszönhetően ezeket az üveggyapot anyagokat többször díjazták az Eurofins Beltéri Levegő Minősítési Program arany fokozatával. A különleges kötőanyagnak köszönhetően a Knauf Insulation terméke jó tapintású, kevésbé porzó, kevésbé szúrós, ám rendkívül rugalmas, 80 százalékban újrahasznosított alapanyagból gyártott, természetes barna színű üveggyapot.

Tévhitek és tények az üveggyapotról

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo