filmszemle

2016. január 26.

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

Megújult a Budakeszi határában található, tüdőgondozásra szakosodott Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet „A” épülete, így nemcsak esztétikájában, hanem műszaki paramétereiben is megfelel napjaink elvárásainak. Az épület pincefödéme, homlokzata és tetőszerkezete kapott teljes hőszigetelést, emellett a régi nyílászárókat újakra cserélték.

A felújítás eredményeképpen éves szinten 112 tonna CO2 kibocsátás csökkenést és közel 6,5 millió forint költségcsökkenést várnak az épület beruházói. A 100 százalékban pályázati összegből megvalósult, 150 millió forint értékű invesztícióval várhatóan körülbelül 53 százalék energiamegtakarítás érhető el.

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

Egy speciálisan tüdőgondozással foglalkozó intézmény esetében a szobák (és a környezet) tiszta levegője elengedhetetlen fontosságú. A Knauf Insulation kőzetgyapot termékei az egészségvédelmi, páraáteresztési és tűzvédelmi elvárásokra tekintettel kaptak lehetőséget a bizonyításra – a választás a Knauf Insulation Nobasil FKD-N Thermal hőszigetelő táblára esett. A Korányi intézet homlokzatának szigeteléséhez 3400 m2 felületen, 14 cm vastagságban építették be λD=0,034 W/mK hővezetési tényezőjű anyagot.

 

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel
A homlokzati falak és egyéb épülethatároló elemek elvárt hőátbocsátási tényezője közintézmények esetén (ezek az értékek 2018-tól minden épületre kötelező érvényűek lesznek!)

Érdemes pár szóban beszélni a dübelezésről is, mivel nem megfelelő választással jelentős összegeket lehet veszíteni, még kiváló szigetelés alkalmazásakor is. A nem megfelelő alapanyagokból készülő, hőhídhatás-csökkentő megoldás nélküli termékek jelentős mértékben rontják a rendszerek hatékonyságát. Az általánosan elfogadott, négyzetméterenkénti 6 darab dübel használatakor akár 20 százalékos hatásfokcsökkenéssel is számolni lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 100 mm vastagságú rendszerből – a hőhidakat képező dübelek miatt – 20 mm-t elveszítünk. Szélszívásnak kitett magasépület esetén a nagyszámú (több mint 10 db/m2) dübel akár 25-30 százalékkal is ronthatja a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét!

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

Az európai szabványok a dübelek pontszerű hőveszteségi tényezőjét úgynevezett Χ (khí)-értékkel jellemzik, aminek mértékegysége W/K. A vonatkozó európai irányelv, az ETAG 004 szerint ennek az értéknek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie. Ezzel elérhető, hogy a dübelek nem rontják a hőszigetelés hatékonyságát (csak akkor kell a számolni a hatásukkal, ha az egy négyzetméteren alkalmazott dübelek által okozott hőveszteség, a ΔΧ>0,04 W/m2K). Az ilyen követelménynek megfelelő dübelek használatával tehát biztosak lehetünk, hogy jól választottunk.

Az intézet tetőszerkezetét, az 1000 m2 felületű lapostetőt – az azon át távozó 35 százalékos hőveszteség miatt – kétféle, új Knauf Insulation termékkel szigetelték. Felső rétegként 60 mm vastag SmartRoof Top 70 (nyomószilárdság 70 kPa, λD=0,038 W/mK), alsó rétegként 100 mm vastag SmartRoof Thermal 50 (nyomószilárdság 50 kPa, λD=0,036 W/mK) lépésálló kőzetgyapot szigetelőanyagot alkalmaztak. Tetőszigeteléseknél e két réteg gondoskodik a szerkezet hőhídmentességéről.

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

Az új nevek új termékeket is jelentenek, hiszen a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően javult a termékek hőszigetelő képessége, a kisebb hővezetési tényező pedig kisebb vastagságokat és ebből adódóan kisebb súlyt eredményez.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog