2015. március 02.

Úsztatott padló akusztikai szigetelése

Úsztatott padló akusztikai szigetelése

Úsztatott padlók alkalmazása esetén főként a lépéshangszigetelés előírásainak betartása a feladat, a léghangszigetelés javítása csak kiegészítő tulajdonsága az ilyen szerkezetnek. A Knauf Insulation a padlószigetelésekhez 4 különböző terméket gyárt. Mi a megfelelő választás?

A fenti kérdésre alapelvekkel tudunk válaszolni, mert az MSZ 15601-1:2007 szabvány természetesen más követelményt ír elő lakóépület esetén, mint iroda, vagy középület esetén, sőt, helyiségenként is megkülönbözteti a szükséges lépéshangszigetelés mértékét. (L'nw – lépéshangnyomásszint, decibel).

Úsztatott padló akusztikai szigetelése

 

Az úsztatóréteg kiválasztásának alapvető szempontjai

A lépéshang elleni szigetelés javítása: Ezt a célt az úsztatott aljzat fajlagos dinamikai merevségének csökkentésével, azaz lágyabb rugó alkalmazásával illetve az úsztatott aljzat tömegének növelésével, azaz nehezebb anyag vagy nagyobb rétegvastagság alkalmazásával érhetjük el. A lépéshangszigetelés annál jobb, minél rugalmasabb a hangszigetelő anyag, hiszen így tudja legjobban felvenni a rezgéseket. Vagyis a hangszigetelésre jellemző mérőszám, a – dinamikai mrevség – minél kisebb értéket mutat, annál jobb a lépéshangszigetelésünk. A dinamikai merevség jele: SD – mértékegysége: MN/m3

Másik szempont a szigetelés terhelhetősége: Ezt a szigetelőanyag összenyomhatóságára jellemző érték mutatja, amelyet CP-vel jelölünk. E tekintetben arra kell törekednünk, hogy minél kevésbé legyen összenyomható a szigetelés, amit azzal érünk el, hogy minél vékonyabb lemezt választunk, ez esetben viszont nő a dinamikai merevség, ami rosszabb hanggátlást eredményez. Egy szigetelőlemez akkor építhető be úsztatott padozatba, ha a rövid idejű terhelés alatti összenyomódása ≤5 mm.

Úsztatott padló akusztikai szigetelése

 

Minél jobban sikerül javítani a referenciafödém hangszigetelését, annál kisebb a lépéshangnyomás szintje a födém alatti helyiségben, ami a ráfektetett úszópadló hatékonyságát mutatja (azaz a kisebb érték a jobb).

A nyers (referencia) födém lépéshangnyomásszintjéhez képest a lépéshangcsillapítás szálas szigetelés alkalmazása esetén 25-35 dB-el változhat (csökken), vagyis egy úsztatott padlószerkezet lépéshangnyomásszint javító (csökkentő) hatása (ΔLn, w) 25-35dB.

A legjobb érték természetesen kis dinamikai merevségű, 20-30 mm vastag, lépéshanggátló ásványgyapot anyagú szigetelésekkel és 8-10 cm összvastagságú úszópadlókkal érhető el.

Úsztatott padló akusztikai szigetelése

 


 

Rövid kivitelezési útmutató:

  • Gyakori hiba hogy az úsztatórétegben (a szigetelésben) vezetik a gépészetet, ami hanghidak kialakulásához vezet!
  • Olyan rétegrendet javasolunk, ahol a csővezetékek felső síkjáig száraz kitöltés, kitöltő esztrich stb. készül. Az így létrejött egyenletes, sík felületre kerülhet rá a lépéshangszigetelő réteg, majd erre az esztrichréteg és a burkolat.
  • Az úsztatóréteg kialakítását a peremszigeteléssel kezdjük, amelynek magassága nyúljon a kész esztrich szintje fölé. Ezt követően rakjuk le a vízszintes födémre a táblákat, amelyek így megtartják a peremszigetelő sávot. Az esztrich megszilárdulás és kiegyenlítése beton után a kilógó peremszigetelés levágható.
  • Sose felejtsünk el technológiai elválasztó rétegként fóliát teríteni a szálas szigetelésre! Ha befolyik a cementlé a szálak közé, nagymértékben rontja szigetelőanyagunk szigetelési képességét.

Úsztatott padló akusztikai szigetelése

A Knauf Insulation cég Nobasil PTE 30mm-es termékének beépítése a Révay utca új hotelépületében (Lebonyolító: DVM Group)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog