filmszemle

2016. március 02.

Utcai zajok kizárása nagy forgalmú út melletti családi házban

Utcai zajok kizárása nagy forgalmú út melletti családi házban

Rohanó világunk káros mellékterméke az egyre fokozódó zajterhelés. A zajok egy szint felett vagy bizonyos ismétlődés után nehezítik a munkavégzést, a koncentrálást, akadályozzák feladataink elvégzését, végeredményben zavarják az idegrendszer működését. Az ismétlődő zajok sajátossága, hogy egy idő után „az ember füle rááll”, velük szemben az ingerküszöb alacsonyabb lesz.

Különösen káros a jelenség, amikor az az otthonunkat terheli és akadályozza az esti, éjszakai, hétvégi pihenést, regenerálódást. A ház, ahol a bentlakók a fenti jelenségtől szenvedtek egy nagy forgalmú út mellett épült, az épület mellett rendszeres volt a járműforgalom. A könnyű, glettelt falazóelemek ezeket a forgalomból eredő zajokat nem bírták kizárni az épületből.

Az akusztikai feladat megoldására a tulajdonos az Arató Akusztikai Kft.-t kérte fel. A cég szakemberei a helyszínbejáráskor akusztikai méréseket végeztek, amely során meghatározhatóvá vált a probléma forrása: a könnyű, glettelt falszerkezet különösen a mély frekvenciatartományban nem működött hatékonyan. A dübörgő, mély hangok bejutása az épületbe elsősorban a falszerkezet kis tömegével volt magyarázható.

Utcai zajok kizárása nagy forgalmú út melletti családi házban

Mivel a tulajdonos a homlokzatot hőszigetelni szerette volna, ezért az akusztikus tervezőnek a feladat megoldására a Heraklith lapokra esett a választása, amelyek szálas szigetelőanyaggal kombinálva a hő- és hangszigetelésről is gondoskodnak. A számítások elvégzése után a következő rétegrendet javasolták:

  • 50×50 mm-es lécváz rögzítése a homlokzaton;
  • a lécváz közé 50 mm szálas szigetelőanyag, kőzetgyapot vagy MPN Plus ásványgyapot;
  • 50×1000×600 mm Heraklith C lapok szerelése a lécvázra;
  • vastagvakolat 220 grammos üvegszövet háló erősítéssel.

Utcai zajok kizárása nagy forgalmú út melletti családi házban

A homlokzatszigeteléshez a kivitelezést végző Silver Insulation System Kft. részére a Knauf Insulation Kft. nagy pontossággal (derékszögesség, hosszméretek) gyártott Heraklith lapokat biztosított, amit egy erre a célra beszerzett profilerrel készített el. Ennek köszönhetően az illesztési hézagok minimálisra csökkentek. A hagyományos vastagvakolattal ellátott Heraklith lapok speciális szálszerkezetüknek köszönhetően rugalmas vázra szerelve jelentősen javítják a falazott szerkezetek hanggátlását, melyet számos laboratóriumi mérés is igazol. Az így kialakult réteges falszerkezet növelte a fal tömegét, ami mély frekvenciatartományban 4-5 decibeles hanggátlás-növekedést eredményezett.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog