2012. december 17.

Vidéki high-tech épületek az új Metszetben

Vidéki high-tech épületek az új Metszetben

Az idei utolsó számban szerepel a NASA új kutatóépülete, egy beton laborépület Spanyolországból és egy norvég kamionmérő. A hazai színeket a pécsi SZKK új laborépülete, a debreceni In Vitro egyetemi épület, a tihanyi apátsághoz készült fogadóépület, egy veszprémi szálloda, a Százhalombatta főterét bezáró új épület és két gyárépület képviseli. No és persze a címlapra került pannonhalmi új liturgikus tér John Pawson brit sztárépítésztől.

A KORÁBBI SZÁMOK TARTALMÁBÓL ITT OLVASHAT

 

Vidéki high-tech épületek az új Metszetben

 

A lap bevezetője:

Bár a KSH legfrissebb adataiból úgy tűnik, idén nyáron az építőipar hétéves lefelé mutató trendje megfordult, ez azért még a pezsgőbontáshoz kevés: a 2005-ös termelési volumen hatvan százalékára csúsztunk vissza. Örömre inkább a nemzetközi sikerek adnak okot, ilyenből ősszel több is jutott. Láris Barnabás, Nagy-Miticzky Szabolcs, Vesztergom Ádám (gépész tervező: Szikra Csaba) első díjat nyertek a Xella nemzetközi Zero Challenge pályázatán. Ezen a pályázaton második helyre becsúszott egy osztrák iroda (AH3 Architekten), de a harmadik helyezést megint magyarok nyerték: Hőnich Richárd és Fialovszky Tamás. A 2012 Trimo Architectural Awards pályázaton nyert az A4 Studio csapata (Kendik Géza, Papp Zoltán, Maza Orsolya) a Future Dreams Award kategóriában (más kategóriában például Normann Fostert is díjazták).

Talán még nagyobb öröm, hogy külföldi tervpályázatokon is sikerült nyerni: Déri-Papp Éva, Gazdag András és Szabó Péter terve nyerte az I. díjat a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) központjában álló Bernardinus monostor külső tereinek rendezésére kiírt nemzetközi tervpályázaton. Egy középiskola bővítésére Reykjavík Vogar kerületébe kiírt nemzetközi tervpályázaton Gestur Ólafsson izlandi építésszel Dobóczy Ákos és Horváth Zoltán Vilmos nyert.

Az, hogy mindez többek között a magyar egyetemi oktatást dicséri, a Solar Decathlon 2012 pályázaton résztvevő BME-csapat sikere mutatja: az Odoo hatodik helyezett lett, és két kategóriaezüstöt is nyertek.

 

Csanády Pál

A lap előfizethető itt

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog