2021. december 07.

Zártcellás polisztirolhabok családi házak felújításához

Zártcellás polisztirolhabok családi házak felújításához

Napjaink kiemelt fontosságú feladata a meglévő épületállomány energetikai felújítása. A folyamatosan szigorodó hőtechnikai követelmények betartásához pedig nagy teljesítményű és vastagságú hőszigetelésekre van szükség. A zártcellás polisztirolhab speciális tulajdonságainak – mint a nagy nyomószilárdság és nedvességállóság – köszönhetően a pincétől a padlásig az épület nagyobb, többszörös igénybevételnek kitett pontjain is beépíthető.

Talajon fekvő padló

Épületen belüli felújításkor érdemes megfontolni a talajon fekvő padló hőszigetelését. Hőszigeteletlen padló esetében főleg fűtési időszakban gyakran előfordul, hogy a járófelület kellemetlen hidegérzetet ad. A Ravatherm XPS 300 SL zártcellás polisztirolhab hőszigetelés nagyban hozzájárul az épület belső komfortjához és a szerkezetek állagvédelméhez. További előnye, hogy padlófűtés kialakítása esetén a beépített hőszigetelés növeli annak hatékonyságát.

Zártcellás polisztirolhabok családi házak felújításához

 

Lábazat

Az épület lábazatát fokozott nedvesség és mechanikai hatások érik, így erre a területre csak olyan hőszigetelés alkalmazható, ami ennek ellenáll. A Ravatherm XPS 300 WB termék speciális, érdesített felületének köszönhetően könnyen vakolható, nagy nyomószilárdságának és elhanyagolható nedvességfelvételének hála kiválóan alkalmas az épületlábazati igénybevételekre, hőszigetelő képességét pedig hosszú távon megőrzi. A legújabb „közel nulla energiaigény” energetikai követelmény eléréséhez felújítás esetén minimum 14 cm hőszigetelést kell beépíteni! A homlokzat felújításakor a vasbeton koszorún, illetve egyéb potenciálisan hőhidas vasbeton szerkezeteken is Ravatherm XPS 300 WB hőszigetelés alkalmazható.

Zártcellás polisztirolhabok családi házak felújításához

 

Fordított lapostető, terasztető

A terasztető felújítása minden esetben egy újabb hőszigetelő réteg elhelyezésével történik, ami a meglévő rétegrendre kerül. Amíg a fordított tető a felújítás után is fordított tető marad, addig egy egyenes rétegrendű lapostető plusz tető lesz.

Felújításkor az első lépés mindig a meglévő rétegek megtarthatóságának vizsgálata. A vizsgálatoknál érdemes a tető – tartószerkezeten kívüli – két legfőbb elemére, a vízszigetelésre és a hőszigetelésre koncentrálni. A vízszigetelés kritikus helyei a falcsatlakozások, dilatációk és szegélyek mentén, valamint a tetőösszefolyók környékén találhatók. A hőszigetelés esetén annak szilárdságát és nedvességtartalmát érdemes ellenőrizni. Adott esetben a felújítás előtt elkerülhetetlen a meglévő vízszigetelés vagy hőszigetelés javítása, cseréje. A meglévő épületállomány tetőszerkezeteibe épített – jellemzően 8-12, később 12-16 cm – hőszigetelés már nem felel meg a lapostetővel szemben támasztott energetikai követelményeknek. Ma egy új vagy felújított lapostetőn a követelmény teljesítéséhez minimum 22 cm, a hőhídkorrekciók figyelembevételével pedig 24-28 cm kell, mely Ravatherm XPS 300 SL hőszigetelésből alakítható ki.

A Ravago Building Solutions Hungary Kft. a hőszigetelő anyagokat a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében, az ISO 50001 energiairányítási és az ISO 14001 környezetirányítási rendszerszabványoknak megfelelően gyártja.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog