2010. február 13.

Belső oldali ásványi hőszigetelés

Belső oldali ásványi hőszigetelés

A belső oldali falszigetelésként alkalmazható, tetszőleges vastagságban készíthető pórusbeton falazóelemekkel, az Ytong Multipor lapokkal, akár közös tulajdonú épületekben lévő helyiségek is egyszerűen és hatékonyan hőszigetelhetők – a tulajdonosok sokszor elérhetetlen közös megegyezése nélkül.

Azok számára, akik közös tulajdonban lévő bérházban, panellakásban, műemléki vagy helyi védelem alatt álló épületben, esetleg a több százezer B-30-as téglából falazott családi házak egyikében laknak, sovány vigasz, hogy az újonnan épülő lakások egyre nagyobb hányada – a szigorodó követelményeknek és a folyamatosan fejlődő építőanyag-iparnak köszönhetően – energetikai szempontból korszerűnek mondható. Számukra, illetve az új szigetelési megoldásokat keresők számára azonban biztató megoldás lehet a már Magyarországon is forgalmazott belső oldali ásványi hőszigetelés.

Magyarországon a hőszigetelő anyagokat legtöbben a polisztirol és a szálas (üveggyapot, kőzetgyapot) anyagú termékekkel azonosítják, pedig az utóbbi években – a folyamatosan felmerülő újabb és újabb igények kielégítésére – számtalan forradalmian új termékkel bővült a választék.

Belső oldali ásványi hőszigetelés

Belső oldali ásványi hőszigetelés

 

A homlokzatok hőszigetelése sokszor ütközik akadályokba

Az emelkedő energiaáraknak és néhány – sajnos az Unió többi tagországához képest csekély – ösztönző finanszírozási programnak köszönhetően felgyorsult a régi házak, lakások utólagos hőszigetelése. A homlokzatok külső szigetelése azonban nem oldható meg minden esetben: nem alkalmazható például olyan többlakásos házban, ahol a tulajdonosok nem tudnak megegyezni a közös beruházás finanszírozásáról. Szóba sem jöhet régi műemléki épületeknél, ahol a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el szigetelőlapokkal, vagy egyszerűen szomszédjogi problémák miatt (tűzfalak, oldalhatáron álló épületek) kivitelezhetetlen. Sok bírálat éri az egyébként funkcionálisan bevált hőszigetelő rendszereket, amiért nem elég környezetbarát az előállításuk és a megsemmisítésük, illetve éghetőségük miatt tűz esetén jelentős kár keletkezik, és veszélyesek az égéskor keletkező gázok, égéstermékek is. A tűzgátlás fokozása pedig plusz munkafolyamatot és drága technológiát igényel.

Ilyen esetekben nyújthatnak jó megoldást a kálcium-szilikát alapú Multipor hőszigetelő lapok.

 

Ásványi hőszigetelő lapok belső falakra

A pórusbeton 1992 óta ismert falazóelem hazánkban. A Németországban már három éve rendszeresített ásványi lapok hőszigetelő anyagként – Ytong Multipor néven – 2008. szeptembere óta kezdenek elterjedni Magyarországon. A termék előállítása nagyon hasonló az Ytong-éhoz, alapanyagai ugyanazok a természetes ásványi összetevők (mész, homok, cement, víz, pórusképző alumíniumpaszta és gipsz).

Ahhoz, hogy az Ytong kiváló tulajdonságait megtartva a már ismert és bevált termékek hőátbocsátási értékéhez igazodó hőszigetelő anyagot kapjunk, tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni. Az eredmény a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, 115 kg/m3 testsűrűségű, 600x390 mm méretű, tetszőleges vastagságú Ytong Multipor lapok.

Belső oldali ásványi hőszigetelésBelső oldali ásványi hőszigetelés

A Multipor előnyei

A Multipor ásványi hőszigetelő lap környezetbarát, kizárólag ásványi alapanyagokból áll, homogén, nem éghető, égésekor nem fejlődnek mérgező gázok, víztaszító, mégis rendkívül jó páraáteresztő, és a nagy pórustérfogatnak köszönhetően párazáró réteg készítése nélkül is alkalmazható belső oldali falszigetelésként. További előnye, hogy rögzítése csak a felületre ragasztással történik, ami főleg a mennyezet-szigeteléseknél (pincefödém, mélygarázsok) eredményez jelentős idő- és költségmegtakarítást. A pontosan kivitelezett kész hőszigetelés födémek alsó oldali hőszigeteléseként külön felületképzés nélkül is esztétikus megjelenést mutat.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog