2011. január 17.

Nem éghető, hatékonyan hőszigetel és a hangszigetelést is javítja

Nem éghető, hatékonyan hőszigetel és a hangszigetelést is javítja

Az energiahordozók árának folyamatos emelkedése és a hőszigetelési követelmények szigorodása egyre több lakástulajdonost kényszerít arra, hogy a falak és tetők hőszigetelését javítsa. A Knauf Insulation ásványgyapot hőszigetelő anyagai hatékony, kifizetődő megoldásokat kínálnak az épületek szigeteléséhez.

A homlokzatok kontakt hőszigetelési rendszereihez alkalmazható FKD-S kőzetgyapot tábla nagy előnye, hogy különleges gyártástechnológiája miatt (a szálak nem párhuzamosak a táblák felületével) hővezetési tényezője: λ=0,036 W/mK.

 

Nem éghető, hatékonyan hőszigetel és a hangszigetelést is javítja

 

A hőszigetelés kiválasztását az épületmagasság is befolyásolja

Az ásványgyapot kiváló éghetőségi tulajdonságokkal rendelkezik: a szigetelés – és a teljes homlokzati rendszer – nem éghető, hő hatására sem fejleszt füstöt és gázokat. Az OTSZ jelenlegi előírásai szerint magas épületek nyílásos homlokzatain, középmagas épületek 8 cm-nél vastagabb hőszigetelő rendszereiben vagy átszellőztetett homlokzatokon csak nem éghető, A1 vagy A2 osztályba tartozó anyagokat szabad beépíteni. A szigorú tűzrendészeti előírások miatt ezért különösen nagy jelentősége van az éghetőségnek olyan esetekben, amikor magas épületeket kell ellátni kiegészítő homlokzati hőszigeteléssel. E követelményeknek az ásványgyapot szigetelőanyagok megfelelnek, így mind a bevonattal ellátott kontakt homlokzati hőszigetelő rendszerek, mind a szerelt homlokzatok biztonságos, tartós megoldást nyújtanak például a panelépületek felújításaihoz is.

 

A szálas szerkezet javítja a hangszigetelést

Nem elhanyagolható szempont a lakások zajvédelme sem. A szálas szerkezetnek köszönhetően az ásványgyapot homlokzati hőszigetelő rendszerek javítják a falszerkezet léghangszigetelését, míg egyes műanyag habok annak romlásához vezethetnek. Ez is megfontolandó kérdés a hőszigetelési rendszer kiválasztása során.

 

Tetőszigetelés páraáteresztő kőzetgyapot termékekkel

Az épületek energiahatékonyabbá tételének másik jelentős területe a tetők hőszigetelésének javítása. Lapostetők ideális szigetelőanyagai az SP (új nevükön DDP) kőzetgyapot termékek, amelyek a kedvező égési tulajdonságok mellett jó páraáteresztő képességűek. Ezek a termékek a tervezett igénybevételeknek megfelelő széles választékban, különböző nyomószilárdsági osztályokban és méretekben kaphatók.

Magastetőkhöz, szarufák közötti vagy födémszigetelésre a kőzetgyapot termékek mellett ajánlhatók a környezetbarát, megújuló nyersanyagokból gyártott Ecose üveggyapot termékek. Előnyük, hogy ezek is a nem éghető A1 osztályba tartoznak, emellett könnyűek, kevésbé szúrnak, mint a formaldehid kötőanyagú régi üveggyapot. Az alkalmazás helyétől függően választható tekercses (paplan) vagy lapokkénti kiszerelésben, hő- vagy hangszigetelésre egyaránt.

A Knauf Insulation szakemberei számos szerelt válaszfal éghetőségi és akusztikai vizsgálatát végezték el, hogy megfelelő választékot kínálhassanak az alkalmazásokhoz, és segítsék a tervezők és felhasználók tájékozódását.

 

www.knaufinsulation.hu

Nem éghető, hatékonyan hőszigetel és a hangszigetelést is javítja

(x)

 

 

Kapcsolódó cikkek:

epitkezesinfo

hírlevél-feliratkozás

épjog