2013. november 02.

A környezetszennyező hullámpala helyett

A környezetszennyező hullámpala helyett

A vidéki táj képéhez kétségtelenül hozzátartozik a környezetszennyező, cserére érett hullámpalával fedett mezőgazdasági épületek látványa. Ezek felújítására kínál egyszerű, gyors és költséghatékonyan megoldást a környezetbarát, szálcement alapanyagú, modern sík- és hullámpala.

Az elöregedett, kopott, töredezett, elavult technológiával készült környezetszennyező azbesztpala és hullámpala tetők felújítása az elmúlt évtizedben – műszaki és/vagy anyagi okok miatt – elenyésző arányban történt meg. Műszaki jellegű akadályként gyakran ütköztek a tulajdonosok abba, hogy a könnyű és csupán ritka lécezést igénylő hullámpala fedést nem lehet egyszerűen, a tartószerkezet cseréje, erősítése nélkül más anyagú tetőfedő anyagra cserélni. Ebből máris adódik az anyagi jellegű akadály: ez már magában gyakran költségesebbé tette a tető felújítását a tervezettnél. Másik akadályként jelentkezett, hogy nem állt rendelkezésre a hullámpala javításához vagy részbeni cseréjéhez szükséges építőanyag.

A környezetbarát, szálcement alapanyagú, modern sík- és hullámpala gyártásában évtizedes tapasztalattal rendelkező Eternit tetőfedő anyagaival azonban egyszerűen, gyorsan és költséghatékonyan megoldható a hullámpala tetők felújítása. Így végre megszabadulhatunk a ma még sok helyen megtalálható, a környezetre káros azbeszt hullámpalától úgy, hogy azt modern, vegyileg semleges hullámpalával helyettesítjük. (A környezetszennyező hullámpala bontására, elszállítására külön szabályok vonatkoznak, amit érdemes szem előtt tartani.)

A környezetszennyező hullámpala helyett

 

A szálcement hullámpala fedés előnyei

A mezőgazdasági épületeknek mára számos, a modern állattartás, növénytermesztés előírásainak, valamint nemzetközi szabályoknak is meg kell felelniük. A modern hullámpalák előnye, hogy a természetes, szálcement alapanyagú palatető megfelelő mikroklímát teremt a mezőgazdasági termékek tárolására, illetve az állattenyésztés számára. A tetőfedő anyag által biztosított páratartalom-szabályzásnak, az önműködő páradiffúziónak köszönhetően egy esetleges költséges szellőztetőrendszer beszerelése megtakarítható. A nedvesség ugyanis vízpára formájában felszívódik és a szerkezet azt a kültérbe vezeti, tehát nem képződik kondenzvíz. Ugyanakkor e fedőanyag megfelelően csillapítja a helyiségek felmelegedését is.

A környezetszennyező hullámpala helyett

Állattartásra használt épületek esetén a hasznos tulajdonságok közé sorolható az anyag hangszigetelő képessége, a külső zajok, a zuhogó eső, jégverés hangját mérséklő felület, valamint az agresszív vegyi anyagokkal szembeni ellenállósága. Utóbbi olyan épületeknél különösen lényeges, ahol az épület határoló felületeit – falait, tetőszerkezetét – klór, ammónia, só, kálium hatása rongálhatja.

A környezetszennyező hullámpala helyett

 

Az egyszerű szerkezettől az energia önellátásig

Alacsonyabb műszaki igényű épület esetén gondolkodhatunk az épület homlokzatának hullámpalával történő borításában is. Ebben az esetben átlátszó hullámpalák – akár a homlokzaton, akár a tetőn történő – beépítésével kialakított praktikus bevilágítókkal lehetővé válik a természetes megvilágítás, illetve a Nap energiájának felhasználása.

A környezetszennyező hullámpala helyett

Ha a Nap energiáját még inkább hadrendbe szeretnénk állítani, akkor a tetőre könnyedén felszerelhetők a megújuló energia hasznosítását lehetővé tevő, a cég által kínált napelemek is.

A környezetszennyező hullámpala helyett

 

Ha fontos, hogy a tetőfelújítás költségtakarékos legyen

Hullámpala alkalmazásával – kis önsúlya miatt – a tetőszerkezet felújítása nem feltétlenül igényel nagy beruházást, hiszen az alszerkezet – annak esetleges javítása után – gyakran megtartható. Ez nem csupán gazdaságossá teszi, de megkönnyíti, gyorsítja is a szerelést.

Nagyobb és alacsony (minimum 7°-os) hajlásszögű tetők esetén is érdemes a hullámpalák alkalmazását latolgatni. Nagyobb hajlásszögek esetén a kisebb formátumú palák (Gótika: 920×585 mm) használata egyszerűsíti a munkát, míg a nagyformátumú hullámpalák (klasszikus 8 hullámú Ecopala: 1 250 és 1 750×2 500 mm, valamint a hagyományos 6 hullámú Agropala 1 250 és 1 600×2 500 mm) gazdaságos szerelést és precíz munkavégzést tesznek lehetővé.

A környezetszennyező hullámpala helyett

 

Ha fontos, hogy tartós, biztonságos legyen a tető

A modern szálcement hullámpala akkor is alkalmazható, ha járható tetőre van szükség, mert nem szakad be, de talán ennél is fontosabb, hogy gondos kivitelezéssel a viharoknak, a szélnek és a jégnek is ellenáll. A beszakadás elleni védelmet a járulékosan a palába illesztett polipropilén szalagok biztosítják, így az Eternit hullámpala megfelel a legújabb biztonsági követelményeknek is.

A környezetszennyező hullámpala helyett

A modern hullámpalák további előnyös tulajdonságai az éghetetlenség, a jelentős teherbíró képesség, a korrózióállóság, a kórokozókkal (penésszel, gombával) szembeni ellenálló képesség, valamint a fagy- és UV állóság.

Az Eternit minőségi hullámpaláinak széles színválasztékából válogathatunk. Az anyag speciális festékkel bevont felülete járulékos védelmet nyújtva hosszabbítja meg annak élettartamát, ami magában véve is meggyőző – erre az Eternit 25 év garanciát is ad.

www.eternit.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo