2017. február 06.

Beltéri hőfaló vakolat

Beltéri hőfaló vakolat

Az épületekben a nyári hőségben is kellemes hőmérsékletet teremtő új, passzív eszközt kínál a Lasselsberger-Knauf: mikrokapszulázott, fázisváltó adalékanyagot tartalmazó Thermo Comfort beltéri vakolata nagyon gyorsan képes eltárolni a felesleges hőenergiát, amit az éjszakai lehűlés során ad vissza környezetének.

A forró nyári napokon az épületekbe jutó vagy bent keletkező hő kétféleképpen hat hőérzetünkre. Egyrészt közvetlenül melegíti a levegőt, másrészt a minket körülvevő felületek hőmérséklete is emelkedik, ezáltal azok is sugározzák felénk a hőt. Évszázadokkal ezelőtt az épületek (templomok, vastag falú vályogházak) falai – tartószerkezeti okokból – kellően nagy hőtároló tömeggel rendelkeztek, így mire felmelegedtek volna nyáron, addigra ismét tél lett. Napjaink korszerű, hőszigetelő, filigrán falszerkezetei erre nem képesek. Belső felületük hőmérséklete jelentősen megemelkedik, nagy hőenergia eltárolására sem alkalmasak, és maga a folyamat is lassan megy végbe. Ismert jelenség, hogy amikor a műemléki épületeket – a homlokzat védelme miatt egyedüli megoldásként – belső oldali hőszigeteléssel látják el, a falak elveszítik hőtároló képességüket. Mi lehet a megoldás?

Üdítőnk felmelegedése ellen kiválóan védekezhetünk jégkockával vagy jégakkuval. Ezek olvadása ugyanis nagyon nagy hőenergiát von el környezetéből, így az ital mindaddig nem melegszik 0 °C, vagyis a vízjég olvadáspontja fölé, amíg a jég fel nem olvad. Az olvadás során, amikor a 0 °C-os jég 0 °C-os vízzé alakul, a víz 80-szor annyi energiát képes eltárolni hőmérséklet-változás nélkül (olvadáshő), mint amikor 1 °C-ról 2 °C-ra melegszik (fajhő). Nagyon praktikus lenne egy olyan jégakku, aminek 23-26 °C környékén van az olvadáspontja, hiszen akkor ezt a belső tereinkben elhelyezve biztosíthatnánk a kellemes hőmérsékletet. A Lasselsberger-Knauf egy ilyen jégakkut alkotott meg, amikor mikrokapszulázott, halmazállapot-váltó adalékanyagot helyezett el az új, Thermo Comfort beltéri vakolatában.

Beltéri hőfaló vakolat
A hő áramlása Thermo Comfort beltéri vakolat nélkül, illetve Thermo Comfort vakolattal

 

A halmazállapot változása, vagyis a szilárd adalékanyag folyékonnyá válása hőt von el környezetéből, így a fal felületének és a helyiség levegőjének hőmérséklete addig nem emelkedik egy előre meghatározott szint fölé, amíg a folyamat véget nem ér. A vakolat egy centiméteres vastagságban felhordva négyzetméterenként 60-70 Wh hőenergia tárolására képes. Az éjszakai órákban, amikor a levegő ismét visszahűl, egyszerű szellőztetéssel állítható vissza az adalékanyag szilárd halmazállapota, így másnap minden kezdődhet előről.

Beltéri hőfaló vakolat
A falfelület, illetve a belső levegő hőmérséklet-változása Thermo Comfort vakolattal, illetve anélkül

 

A Thermo Comfort a felhasználás módjától és helyszínétől függően kétféle változatban, 23 vagy 26 °C-os olvadási küszöbértékre beállítva kerül forgalomba. Az adalékanyag szerepét mindkét esetben nagy tisztaságú paraffin tölti be. Érdemes a vakolatot minél nagyobb, a levegővel közvetlenül érintkező falfelületre elhelyezni, ezzel növelve a megoldás hatékonyságát. Néhány centiméter vastag vakolatban az adalékanyag 4-5 óra alatt olvad fel, így jelentősen lefaragja a délutáni hőmérsékleti csúcsot. Természetesen az eltárolt hőenergia nem vész el, a termék azt az éjszakai lehűlés során adja vissza környezetének.

Beltéri hőfaló vakolat
Érdemes a vakolatot minél nagyobb, a levegővel közvetlenül érintkező falfelületre elhelyezni, ezzel növelve a megoldás hatékonyságát

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo