Deceuninck

 

2021. november 16.

Egyrétegű energiahatékony falszerkezet pórusbetonból

Egyrétegű energiahatékony falszerkezet pórusbetonból

Az Ytong termékek használatával egyrétegű energiahatékony, környezetbarát, korszerű falazatok építhetők, ezáltal a kiegészítő hőszigetelések idő- és költségvonzata megtakarítható.

Az Európai Unió által meghatározott szigorodó energetikai előírások szerint hamarosan már csak a BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt. Az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisa alapján pusztán az ingatlanok 4 százaléka felel meg a fent említett elvárásnak. Ennek a nagyon alacsony számnak a javítása érdekében a jegybank az elkövetkező 3 évben támogatja a klímabarát termékek terjesztését, és az ingatlanok energiahatékonyságának javítása érdekében kidolgozott egy zöld lakáscélú hitelkonstrukciót. (Forrás: Az ingatlanok négy százaléka felel meg a szigorodó épületenergetikai feltételeknek – VG online, 2020.01.27)

Az Ytong pórusbeton elemek alapvetően homokból, mészből és vízből állnak, melyek 100 százalékig természetes alkotóelemek, ezért szinte kiapadhatatlanul rendelkezésre állnak. Ezek a falazóelemek teljes életciklusuk során sem veszélyeztetik az ökológiai egyensúlyt. Annak ellenére, hogy az alapanyagok szinte kifogyhatatlanok, a Xella Magyarország Kft. figyel arra, hogy gazdaságosan használja fel a Föld természeti forrásait. Ytong falazóelem esetén ez azt jelenti, hogy 1 m³ kitermelt ásványi alapanyagból 4 5 m³-nyi készterméket állítanak elő. Az Ytong falazóelemek alkalmazásánál nem szabadulnak fel mérgező, illetve gáznemű anyagok, a termék teljes mértékben újrahasznosítható.

Egyrétegű energiahatékony falszerkezet pórusbetonból

A pórusos, jó hőszigetelő képességű anyag és a nyomószilárdság látszatra ellentmondásos fogalmak, de az Ytong alapvetően teherhordó falszerkezet. Ez az optimális nyomószilárdság akár 2 szintes családi ház kivitelezésére is biztonságos megoldás. Az elemek nyomószilárdsága nemcsak teherhordó szerkezet építésére felel meg, de lakáson belüli nagyobb súlyú tárgyak (bojler, konyhai felső szekrény stb.) rögzítésére is maximálisan alkalmas az erre a célra gyártott műanyag dübelek segítségével.

Kiváló hőszigetelő képességével – egy rétegben – egyedülálló a hazai falazóelem-piacon. Egyedüliként rendelkezik „Környezetbarát Védjegy” tanúsítással, mely igazolja a vállalat környezettudatos elhivatottságát. A hazai független intézet szavatolja, hogy a termékek megfelelnek a meghatározott környezetvédelmi követelményeknek, a kitermelt alapanyagok, az alacsony energiaigényű, hulladékmentes előállítás, a kész épület energiahatékonysága tekintetében egyaránt.

A 37,5 cm vastag Ytong Lambda 37,5 termék használatával a jelenlegi követelményeknél is jobb hőszigetelő képességű falak (U=0,22 W/m2K) építhetők úgy, hogy eközben nem generálunk – esetleg nem átgondolt kiegészítő hőszigetelés beépítésével – páratechnikai problémákat sem.

A vállalat fontos stratégiai jellemzője, hogy folyamatosan felméri az aktuális piaci igényeket, és ennek megfelelően reagál. Az innovációs termékfejlesztés és gyártásoptimalizálás eredményeként egyre vastagabb elemekkel bővül az Ytong Lambda termékek szortimentje. A 45 cm vastag Ytong Lambda 45 egyrétegű energiahatékony falszerkezet (U=0,19 W/m2K) megfelel a szigorú energetikai előírásoknak.

Az Ytong Lambda 50 cm vastag elemeivel már passzívházak mutatóihoz közelítő hőszigetelő képességű falazatok (U=0,16 W/m2K) építhetők egyetlen munkafolyamattal, ami ebben a munkaerő-hiányos időben igen hasznos.

Az Ytong anyagszerkezete természetes páraszabályzóként működik, ásványi alapanyagai miatt pedig egészséges lakóteret teremt. A lakókomfort szempontjából kiemelt fontosságú, hogy a nyári időszakban a belső terek kellően védettek legyenek a túlmelegedés ellen. Az Ytong hőtároló képessége ellenáll a nappali hősokk hatásának, valamint éjszaka kellő mértékben visszahűti magát, így a belső tér hőmérséklete mindig közel azonos marad.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog