2012. június 18.

Felújítóvakolattal megszüntethető a homlokzatok só- és vízterhelése

Felújítóvakolattal megszüntethető a homlokzatok só- és vízterhelése

A falszerkezetek víz- és sóterhelésének megszüntetésére szolgáló szárító- és felújítóvakolatok nagy pórustartalmuknak köszönhetően hosszú éveken át képesek raktározni a falból beszivárgó sókat, melyek súlyosan károsíthatnák a falszerkezetet.

A szárító- és felújítóvakolatok alkalmazását faldiagnosztikai vizsgálatnak kell megelőznie, amit az Lasselsberger-Knauf Kft. szakemberei elvégeznek. Ha az eredmények kevés vizet és mérsékelt sóterhelést mutatnak, már az Eurosan EP szárítóvakolattal is tartós, jó eredmény érhető el. Először a régi vakolattól megtisztított felületre Eurosan VP gúzolót kell felhordani 50 százalékos borítottsággal, aminek megszilárdulása után hordható fel legalább 2 cm-es vastagságban az Eurosan EP szárítóvakolat.

Amennyiben a falszerkezet só- és vízterhelése nagyobb, az összetettebb Eurosan felújító vakolatrendszerre lesz szükség. A rendszer Eurosan W vízeloszlató alapozója már önmagában is tartalmaz olyan alkotóelemeket, melyek megakadályozzák a pontszerű vízterhelés kialakulását. Az Eurosan H pórushidrofobizáló pedig meggátolja a még nedves vakolat sóval telítődését. A rendszerben a vakolat is két különböző tulajdonságú termékből áll: az Eurosan UP nevű alsóvakolatból és az Eurosan OP felsővakolatból. Az Eurosan vakolatrendszer utolsó eleme a speciális, páraáteresztő Eurosan FP simítóvakolat, aminek használata akkor ajánlott, ha a vakolatra páraáteresztő SiliconTop vagy SilikatTop festék kerül. A felújító vakolatrendszert a homlokzatokon vagy akár belső terekben is célszerű dekoratív, ásványi alapú, páraáteresztő színezővakolattal (Royal, Edelputz Extra) díszíteni.

Az Eurosan rendszer nagy előnye, hogy általában nem szükséges a teljes felületről leverni a régi vakolatot, csak a látható vízterhelés felett 1 méterig. Ha a vakolat e felett megfelelő minőségű, a felületek azonos nedvszívó képességének eléréséhe a teljes felületre Renti szálerősített javítóhabarcsot ajánlott helyezni. Az így előkészített felületek páraáteresztő festékkel festhetők, vagy áthúzhatók páraáteresztő színezővakolatokkal.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog