2011. április 15.

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek

A Xella Magyarország Kft. legújabb fejlesztése az Ytong A+ néven bevezetett P2-0,4 típusú falazóelem, mely hőszigetelési tulajdonságai alapján új kategóriát nyit a családi és társasházak egyrétegű teherhordó és vázkitöltő falazatainak körében. Az Ytong A+ kimagasló hőszigetelő képességét az építőanyagban lévő pórusok arányának növelésével sikerült elérni.

Az épületek energiahatékonysága és a beruházási költségek vonatkozásában megállapítható, hogy hagyományos épületek esetén a külső falakat U=0,25-0,3 W/m2K-es egyhéjú, falazott szerkezetekként célszerű elkészíteni. Az Ytong A+ termékcsalád segítségével a falazatokra előírt U=0,45 W/m2K-es követelménynél 45–80 százalékkal jobb hőszigetelő képességű falak készíthetők úgy, hogy közben nem generálunk – a kiegészítő hőszigetelés esetleg átgondolatlan beépítésével – páratechnikai problémákat sem.

Az Ytong A+ kimagasló hőszigetelő képességét az építőanyagban lévő pórusok arányának növelésével sikerült elérni úgy, hogy az új termék nyomószilárdsága megegyezik a kisebb pórusarányú P2-0,5 jelölésű termékével. Léghanggátlási tulajdonságai tekintetében az Ytong A+ szintén megőrizte az eddig fő terméktípusnak számító, P2-0,5 és P4-0,6 jelöléssel ellátott termékek jellemzőit, tehát alkalmazási területei épületakusztikai szempontból is ezekkel egyenértékű. Az Ytong A+ falszerkezetek kitűnő műszaki megoldást kínálnak közintézmények, többszintes társasházak vázkitöltő, illetve családi házak teherhordó falszerkezeteinek kialakításához egyaránt.

 

A nagyobb pórustartalom javítja a hőszigetelést

 

Belső oldali hőszigetelés ásványi hőszigetelő lapokkal

Az épületek energia- (fűtés-) igénye elsősorban a fal- és födémszerkezetek hőszigetelésének javításával csökkenthető, ami általában a szerkezetek hőszigetelésének fokozásával érhető el. A homlokzatok külső oldali hőszigetelése azonban sok esetben nem oldható meg – ilyenkor nyújthatnak megoldást a pórusbetonhoz hasonló szerkezetű, kálcium-szilikát alapanyagú Ytong Multipor hőszigetelő lapok, melyek belső oldali falszigetelésként alkalmazhatók. A nem éghető Ytong Multipor ásványi hőszigetelő lapok kapilláris szerkezetükből adódóan kiváló páraszabályzó tulajdonságúak, így párazáró réteg készítése nélkül is beépíthetők. Az Ytong Multipor termékek alkalmazhatók alulról hűlő födémszerkezetek, mélygarázsok, átjárók, pinceterek hőszigetelésének kialakítására is.

 

A nagyobb pórustartalom javítja a hőszigetelést

 

A hőszigetelés a könnyű lapok teljes felületen történő ragasztásával, ideiglenes megtámasztás és mechanikus rögzítés nélkül készülhet. A pontosan kivitelezett szigetelés önmagában, külön felületképzés nélkül is stabil, esztétikus felületet ad, emellett üvegszövet hálóerősítéssel, tapaszolt felületképzéssel is kivitelezhető.

Az Ytong A+ és az Ytong Multipor termékek környezetbarát tanúsítással rendelkeznek, előállításuk minimális energiafelhasználással történik, kizárólag ásványi alapanyagokból állnak, és az előállítás során keletkező hulladék teljes egészében újrahasznosításra kerül.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog