2021. október 29.

Mészhomok falazatok: a tartósság mellett jó a hőkapacitásuk, a léghangszigetelésük és tűzállóak

Mészhomok falazatok: a tartósság mellett jó a hőkapacitásuk, a léghangszigetelésük és tűzállóak

A kiemelkedően nagy nyomószilárdságú Silka mészhomok falazóelemek a hazánkban megszokottnál vékonyabb teherhordó falak készítésére alkalmasak. Megfelelő – talajpára, talajnedvesség, talajvíznyomás elleni – szigeteléssel ellátva alkalmazhatók többszintes épületek térszín alatti létesítményeinek építésére, valamint fokozott teherbírási igény esetén, kiegészítő hőszigeteléssel ellátva homlokzati falszerkezetek építésére is.

Épületenergetika

A Silka mészhomok tégla magas nyomószilárdságához a gyártási technológiából és az anyagszerkezetéből adódóan falazati „felülettömeg” társul, ami kiváló hőkapacitási tulajdonságot eredményez. Alacsony energiaigényű épületeknél a Silka falazatok homlokzati falként is megjelennek, mivel az energetikai modellben a falazat a „hőtároló tömeg” szerepét tölti be. Az így elkészített épületnél a nyári túlmelegedés veszélye kevéssé áll fent, ugyanis az éjjel lehűlt szerkezet nappal hűti a belső légteret.

Mészhomok falazatok: a tartósság mellett jó a hőkapacitásuk, a léghangszigetelésük és tűzállóak

 

Épületakusztika, hangszigetelés

Magyarországon a hangszigeteléssel kapcsolatban az MSZ 15601-1:2007 szabvány az épületen belüli, az MSZ 15601-2:2007 a homlokzati falszerkezetekre vonatkozó követelményeket határozza meg. A környezeti zaj és rezgés határértékeket a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet tartalmazza.

Az épületen belüli léghangszigetelés szubjektív követelményének teljesítésében a Silka mészhomok falazatok jelentős szerepet játszanak, ugyanis a nagy felülettömegű (~400-450 kg/m2) egyhéjú szerkezetekkel a követelmények – helyes kivitelezés mellett – teljesíthetők. Az akusztikai falazatok teljesítményét jelentősen befolyásolja a kivitelezés minősége és a falazat felületképzésének módja. A nút-féderes kialakítás lehetővé teszi a függőleges elemkapcsolatok habarcs nélkül történő kialakítását, azaz a munka gyorsan, hatékonyan végezhető vízszintes habarcsterítéssel. A függőleges illesztéseknél azonban nem lehet hézag, teljesen zártan kell az elemeket egymás mellé helyezni. Ha vágott elemfelületek találkoznak, ott viszont habarccsal kell az elemeket egymáshoz csatlakoztatni. A felületképzés is nagyon fontos a deklarált akusztikai teljesítmény elérése szempontjából.

A Silka akusztikai falazatokra elsősorban – mész-cement vagy gipsz kötőanyagú – vakolat ajánlott, ugyanis az elemek közötti nút-féderes kapcsolat illesztéseinek tömítési funkcióját ez a réteg látja el.

Az akusztikai teljesítményt jelentősen rontja, ha az elemek nem zártan illeszkednek, illetve, ha a vakolat helyett pogácsásan ragasztott gipszkarton burkolat készül.

 

Műszaki adatok

Mészhomok falazatok: a tartósság mellett jó a hőkapacitásuk, a léghangszigetelésük és tűzállóak

 

Tűzvédelem

Fajtájuk és beépítési helyük szerint az épületszerkezeteknek különböző tűzvédelmi követelményeknek kell megfelelniük. Ezeket a mindenkori hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) rögzíti.

Mészhomok falazatok: a tartósság mellett jó a hőkapacitásuk, a léghangszigetelésük és tűzállóak

Tekintettel arra, hogy a Silka mészhomok falazóelem tisztán ásványi eredetű anyag, éghető komponenseket nem tartalmaz és a tűzzel való érintkezése során káros gázok nem szabadulnak fel, így – külön vizsgálat nélkül is – a nem éghető (A1) tűzvédelmi osztályba tartozik. Ezért a viszonylag vékony fal is eleget tesz a legszigorúbb tűzvédelmi követelményeknek. A Silka mészhomok szerkezetek tűzállóságával kapcsolatosan némi leegyszerűsítéssel mondható, hogy már a statikai igények kielégítése is olyan szerkezetet feltételez, mely tűzállósági szempontból is megfelelő lehet. A szerkezetek pontos tűzállósági határértékeinek megállapítása szabványokban meghatározott módszerekkel történik. A 25 cm széles Silka falazat tűzállósági határérték teljesítménye REI 240, azaz 4 órán keresztül (ez a meghatározott maximális követelményérték) megakadályozza a tűz átterjedését.

Bővebb információ: https://www.ytong.hu/termekek/silka

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog