Deceuninck

 

2015. július 07.

Ásványgyapot paplan extenzív zöldtetőkhöz

Ásványgyapot paplan extenzív zöldtetőkhöz

A Knauf Insulation zöldtetőkhöz, kertészetben, parképítésben alkalmazható Urbanscape ásványgyapot rendszerének fontos tulajdonsága, hogy kötőanyag hozzáadása nélkül, tűzéssel készül, így nagy mennyiségű víz felvételére és tárolására képes. Kapható tekercsben, kisméretű kockákban vagy darálékként.

Nyugat-Európában – a kellemesebb beltéri klíma kialakítása, a városi hőszigethatás csökkentése, a záporok elleni védelem javítása céljából – egyre több zöldtető létesül. Extenzív tetők készítéséhez ajánlott az Urbanscape Green Roof rendszer, amivel csekély fajlagos tömegű, kis szerkezeti vastagságú, akár közepes hajlású, gyorsan kivitelezhető zöldtető készülhet olyan területeken is, ahol ezt statikai, éghajlati stb. okok korábban nem tették lehetővé.

Nyugat-Európában az előírások, rendeletek is a zöldtetők terjedését segítik, ennek köszönhetően az extenzív tetők aránya nagyon magas. Hazánkban az OTÉK előírásai miatt a tetőkert csak nagyon kis részben számítható be a zöldterületbe, emiatt a jóval drágább intenzív tetők készítése jellemző.

Ásványgyapot paplan extenzív zöldtetőkhöz
Az egybefüggő, legalább 20 m2-t elérő területű tetőkertek beszámítása a zöldfelületbe

Az Urbanscape Green Roof rendszer alapeleme a tekercses Green Roll kőzetgyapot paplan, amely két alaptípusban, 2 és 4 cm vastagságban készül, a környezettől függő igények figyelembe vételével. Kivitelétől függően a vízmegtartó képessége 17-60 l/m2 között változik. (A kötőanyag nélküli szerkezetnek köszönhetően vízfelvevő és vízmegtartó képessége kiemelkedő.) A víztároló réteg és az ültetőközeg funkcióit egyesíti magában, mivel a növényzet fejlődése során a gyökerek képesek belenőni a termőközeg alatt elhelyezett ásványgyapot paplanba. A Green Roll tömege átlagosan 8-10-szer kisebb, vízmegtartó képessége 3-4-szer jobb, mint a zöldtetőkben alkalmazott hasonló rendeltetésű anyagoké.

Ásványgyapot paplan extenzív zöldtetőkhöz

Az Urbanscape Green Roof rendszer az elkészült vízszigetelésre fektethető, szükség esetén gyökérzet elleni védőréteg elhelyezésével. A felületszivárgó réteg az éghajlati körülményektől függően egyvagy kétoldalon dombornyomott típus lehet, amelyre a Green Roll kőzetgyapot paplan kerül. A növényzet telepítése az ásványgyapot réteg felületére fektetett, előnevelt vegetációs paplannal végezhető. A kivitelezés az öntözéssel fejeződik be, amivel telítik az ásványgyapot paplant a gyökérzet fejlődéséhez szükséges vízzel. A teljes zöldtető száraz fajlagos tömege 15-20 kg/m2, a vízzel telítetté 32-80 kg/m2 lehet. Kisebb tetőkhöz 50×50 cm-es, összepattintható modulok is készülnek, amelyek a teljes Green Roof rendszert tartalmazzák. Ilyen módon még egyszerűbbé és gyorsabbá tehető a kivitelezés.

Ásványgyapot paplan extenzív zöldtetőkhöz

A Green Roof rendszer további előnyei a hőszigethatás és a hőingadozás csökkentése, a záporesők elnyelése révén a csatornarendszer terhelésének csökkentése, valamint a hatékony kivitelezés.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog