autodesk

2015. március 19.

Mi növeli az ablakok hőveszteségét?

Mi növeli az ablakok hőveszteségét?

Korábban már foglalkoztunk a nyílászárók beépítési síkjával és a csomópontok helyes kialakításával, amiben a káva áthűléséről, a bejutó fény mennyiségéről, valamint a párakezelésről tettünk említést, illetve mindezt letölthető csomóponti rajzokkal is szemléltettük.

A cikk itt érthető el >>

 

Az energetikai szabályozás fokozatos szigorítása miatt kicsit tovább vizsgáltuk ezt a kérdéskört. Ugyanis már ott tartunk, hogy a homlokzati nyílászárók elvárt hőszigetelési értéke (Uw) a korábban megengedett 1,3–1,5 W/m2K-ről 1,15 W/m2K-re csökkent. Vajon mi kell ahhoz, hogy ennek egy nyílászáró megfeleljen?

Megállapítható, hogy az összes vizsgált paraméter közül (Uf, Ug, ψ) leginkább a beépítési és vonalmenti hőhíd az, amely dominánsan tudja az ablakok teljes hőveszteségét növelni.

Az Uw érték 0,1 W/m2K-nel javításához az üvegezést 0,2 W/m2K-nel vagy a keret Uf értékét legalább 0,3 W/m2K értékkel kell javítani, illetve az üveg távtartójának pszi értékét 0,04-el.

A passzívházaknál bevezették az U=0,85-ös értéket, melyet az ablaknak beépített állapotban kell elérnie. Ennek teljesítéséhez Uw=0,8 W/m2K-nes ablakot és a beépítési mezőben ψ=0,08-at kell biztosítanunk. Ez a beépítési érték így 0,05 W/m2K-nel rontja a teljes ablak tulajdonságait.

Passzívházat ugyan kevesen építenek, azonban egyre többen szeretnének jó hőszigetelésű ablakokat – de ilyenkor érdemes követni a passzívházhoz kiajánlott csomóponti értékeket is. A normál beépítési csomópontok (purhab és vakolattakarás) mindössze ψ=0,12-öt tudnak, amellyel a nyílászáró Uw értéke 0,4 W/m2K értékkel csökken. Ezzel a jelenlegi szabályozásnak megfelelő nyílászárót is a régi értékekre lökjük vissza úgy, hogy közben lényegesen többet költöttünk a megvásárlására.

Készült egy számítás, amely azt követte, hogy egy olyan épületen, amelyen 40 m2 üvegfelület van és átlagosan 32 °C-os hőmérséklet különbség a téli hónapokban a külső és belső tér között, akkor az 1,3 W/m2K hőátbocsátású ablakokon 76 Watt a hőveszteség, míg egy 0,95 W/m2K hőátbocsátásún csak 52 Watt.

 

A témában itt olvashat további információt: Mi okoz egy tized javulást az Uw értékben?

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog