2014. május 23.

Síkpala: egy hagyományos építőanyag új generációja

Síkpala: egy hagyományos építőanyag új generációja

Palatetők felújításakor a szálcement síkpala kézenfekvő megoldás, különösen a töredezett, elavult, egészségre ártalmas pala helyettesítőjeként. E hagyományos anyag modern változatával azonban nem csupán a hagyományos fedéskép valósítható meg, hanem az egyszeres fedéssel készülő és izgalmas látványt nyújtó svájcifedés is.

A pala új generációja természetesen nemcsak az elavult palatetők felújításakor jöhet szóba, hanem bármilyen anyaggal fedett épület, családi ház, közintézmény, sőt műemlék felújítása esetén is érdemes számba venni alkalmazásának előnyeit. Az Eternit szálcement síkpala kiválóan alkalmazható szinte bármilyen épülettípuson a tető dőlésszögétől, valamint a meglévő alszerkezettől és annak minőségétől függően.

Síkpala: egy hagyományos építőanyag új generációja

A modern, Eternit síkpala nem a rossz hírű azbesztet is tartalmazó anyag, hanem természetes alapanyagú, szálcement építőelem, mely a cégcsoport német gyárában készül. A gyártási technológia eredményeként a síkpala gyakorlatilag a szivárvány minden színében választható. Szín- és formagazdagságának köszönhetően alkalmazásával rendkívül változatos fedéskép alakítható ki: a hazánkban gyakran alkalmazott fedéstípusok közül a franciafedés (szabványfedés), angolfedés (szabályos kettősfedés), magyarfedés (vízszintes rombuszfedés), szabályos kettős téglányfedés vagy az úgynevezett svájcifedés, azaz egyszeres téglányfedés.

Síkpala: egy hagyományos építőanyag új generációja

 

Költséghatékony palafedés: svájcifedés síkpalával

A svájcifedéssel készült tető könnyed, esztétikus és izgalmas látványt nyújt a hagyományosnak mondott hálós fedésképekhez képest. Ez a Magyarországon még ritkán látott megoldás akár egy egyszerűbb formavilágú épületet is feldobhat, egyedivé varázsolhat. Ennek egyik oka, hogy az oldalirányban eltolt fedéskép még látványosabb a leggyakrabban használt 30×60cm-es, azaz nagyméretű táblákból kivitelezve. A svájcifedések esetén fontos a fedési irány meghatározása, mivel a palák ettől függően az egyik oldalról átfedik egymást, az uralkodó széliránnyal ellentétesen lehet a fedés jobbos- vagy balos-fedés, amely akár műszakilag, akár építészetileg lehet indokolt. A megfelelő rögzítéseket (2 darab horganyzott szeg és 1 darab rögzítőkampó) alkalmazva egyszerűen, gyorsan szerelhető, könnyű szerkezetű és az egyszeres fedésnek köszönhetően még költséghatékony is.

Síkpala: egy hagyományos építőanyag új generációja

Maga a fedési mód és a svájcifedésre alkalmas síkpalák tulajdonságai alkalmassá teszik e megoldást új épületeken, illetve tetőfelújításokon történő alkalmazásra egyaránt. Könnyű súlya (15,5 kg/m²), viharbiztos rögzítési módja, egyszerű és gyors szerelhetősége ár-érték arányosan költséghatékonnyá teszik használatát.

 
Síkpala: egy hagyományos építőanyag új generációja

 

Védelem az időjárás és a környezeti hatások ellen

Az épület várható terhelése, az azt érő várható behatások alapján választható a dupla biztonságot nyújtó duplafedés, de ha az egyébként szintén viharálló egyszeres fedést lehetővé tevő változatok mellett döntünk, feltétlenül javasolt a rendszer részét képező rögzítőelemek alkalmazása is.

Nem lényegtelen szempont, hogy a szálcement síkpala alapanyagainak és gyártástechnológiájának köszönhetően környezeti hatásokkal, savakkal, lúgokkal, UV sugárzással szemben ellenálló, valamint fagyálló, tűzálló és törhetetlen. Ezek miatt hosszú élettartama alatt nem igényel karbantartást sem.

Síkpala: egy hagyományos építőanyag új generációja

 

A kis önsúlya gazdasági előny

E sokoldalú építőanyag egyik előnyös tulajdonsága a mindössze kb. 14 kg/m2-nyi, azaz kis önsúlya. Ez nemcsak a statika, hanem az alkalmazási lehetőségek szempontjából is fontos, valamint több oldalról is energiamegtakarítást tesz lehetővé.

Éppen e kis súlyának köszönhetően előnnyel alkalmazható felújításokon, ahol szempont a tető szerkezetének megtartása, vagy kis mértékű változtatása. Ugyanakkor a kis súlyú rakatok szállítása is kedvező költségű lehet, azok akár belvárosi felhasználás esetén is egyszerűen és könnyen tárolhatók, építkezésen belül könnyen mozgathatók, mindezzel hozzájárulva az energia- és költségtakarékos felhasználáshoz. Ez összességében az ár-érték arányt tekintve kiemeli az Eternit síkpalát más megoldások közül.

 

Komplett és kompakt rendszer a műszaki és esztétikai tökéletességért

A tetőfedést a síkpala választék minden eleméhez, így a svájcifedésre alkalmas változatokhoz is rendelkezésre álló kiegészítők széles skálája teszi könnyebbé, a tetőt pedig műszakilag tökéletessé és esztétikussá.

Legyen szó tetőáttörések átvezető elemeiről, hófogásról, tetőbiztonsági kiegészítőkről, vagy szellőző- és bevilágító- vagy kibúvóelemekről, ezeket rendszerelemként a gyártó kínálja. De ne feledkezzünk meg a tető alszerkezetének minőségét szolgáló tetőfóliákról vagy alátéthéjazatokról sem.

 

Plusz egy műszaki megoldás: vonalmenti szellőzés szellőzőelemmel

A Kemencén épülő panzió tetőkialakítása során komplex, kompakt rendszert alkalmaztak a megfelelő vonalmenti szellőzés kialakítására. E fém szellőzőelem az Eternit kiegészítő rendszerének egyik igen hasznos eleme, amely azon tetők esetén javasolt, ahol nem elegendő a normál pontszellőző szabad szellőző keresztmetszete.

Síkpala: egy hagyományos építőanyag új generációja

A vonalmenti szellőzőelem háromszor-négyszer nagyobb szellőző keresztmetszetet biztosít. Az Eternit fém vonalmenti szellőzőeleme emellett egy kompakt gerincelem, amely egyben helyettesíti a kúpokat és a szellőzőelemeket is.

Síkpala: egy hagyományos építőanyag új generációja

A rendszer egyszerűen szerelhető, könnyen csatlakoztatható a tetőfedéshez. A gyors kivitelezést a 2 méter hosszú elemek mellett a kezdő-, vég- és toldóelemek is szolgálják.

Síkpala: egy hagyományos építőanyag új generációja

www.eternit.hu

www.akcio.eternit.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog