Deceuninck

 

2021. június 07.

Kis teherbírású tető bezöldítése

Kis teherbírású tető bezöldítése

Az Urbanscape extenzív zöldtető-rendszer nagy előnye, hogy alkalmazásával kis önsúlyú, gyorsan telepíthető, azonnal működő növényi vegetáció hozható létre. A rendszer lelke a speciális ültetőközeg, az Urbanscape Green Roll (HTC GR), mely hosszú kőzetgyapot szálakból speciális tűzéssel készülő, tömött, mérettartó filc formájában előállított könnyű zöldtető ültetőközeg. A Green Roll kizárólag kőzetgyapot szálakat tartalmaz, hidrofobizáló szert nem, ennek köszönhetően kiváló vízvisszatartó és víztároló képességgel rendelkezik.

A Knauf Insulation Kft. szakemberei egyedileg készítenek ajánlatokat időjárási sajátosságokat tartalmazó nemzetközi adatbázisuk segítségével. Az adott földrajzi sajátosságokra és a tető speciális műszaki paramétereire készül a konkrét épületre érvényes rétegrendi kiajánlás, ami tartalmazza a kivitelezéshez kiajánlott termékeket és ezek együttműködését az adott szerkezetben, továbbá egy teljes évre részletesen kalkulálja az energetikai megtakarításokat és a csapadékhasznosítást is.

Komplett rendszerről, megoldásról van szó – ez azt jelenti, hogy a megrendelő nem különböző, egyenként minősített termékeket vásárol össze különböző gyártóktól, és bízik az általa összeállított szerkezet hibamentes működésében, hanem egy bevizsgált rendszert, minősített szerkezetet vásárol egy nemzetközileg elismert gyártó helytállásával.

Kis teherbírású tető bezöldítése

Az Urbanscape rendszer EPD (Environmental Product Declaration) környezetvédelmi terméknyilatkozattal is rendelkezik.

Kis teherbírású tető bezöldítése

 

Tetőtípusok

Az Urbanscape Green Roof zöldtető-rendszer bármilyen típusú tetőszerkezeten elhelyezhető: beton- vagy acélfödémen, fordított rétegű tetőn, illetve minden egyéb, tetőn használt anyagtípuson. A zöldtető elemei minden esetben ugyanazok, csak a szigetelési igények és a vízzáró réteg helyzete változik.

 

Egy megvalósult szép példa

A Knauf Insulation Kft. szakembereitől egy budaörsi lakóépület kis teherbírású födémszerkezetére kértek jól működő zöldtetőmegoldást. A családi háznál a statikus meghatározta a födémterhelés maximumát. – ezt az értéket természetesen nem haladhatta meg a zöldtető vízzel telített önsúlya és az esetleges terhek összessége. Így esett a választás a Knauf Insulation Urbanscape extenzív zöldtető rendszerére. Ennek oka, hogy az Urbanscape Green Roof zöldtető-rendszer magját alkotó Urbanscape Green Roll termőközeg könnyebb, mint a talajkeverékek, és szinte valamennyi épületszerkezeten használható, anélkül, hogy a szerkezet stabilitását veszélyeztetné. Az Urbanscape Green Roll termőközeg súlya nyolcada, tizede a talajkeverékekének, és akár 3-4-szer több vizet is képes megtartani.

Kis teherbírású tető bezöldítése

A termék kiajánlásakor figyelembe kell venni, hogy az extenzív zöldtetők nem vagy csak korlátozottan járhatók. Budaörsön is állandó tartózkodásra nem alkalmas, ellenben szemet gyönyörködtető, változatos színvilágú élő tetőfelület alakult ki.

Kis teherbírású tető bezöldítése

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog